Filmpremier, könyvbemutató és előadások a Wacław Felczak Alapítvány által szervezett Emlékkonferencián

Október 23-án lesz 30 esztendeje, hogy Wacław Felczak, a XX. századi lengyel–magyar kapcsolatok legendás alakja elhunyt, ez alkalomból rendezett a nevét viselő Alapítvány konferenciát az ELTE Eötvös Collegiummal közösen, annak budai székhelyén.

“Wacław Felczak professzor, ahogy már fentebb is hangsúlyoztuk, mindig kiemelte, hogy a lengyelen kívül egy nemzet sem tett annyit a magyarok és a Szent Korona többi népe közötti feszültség enyhítéséért, és nem törekedett olyan mértékben arra, hogy ezek a népek valamilyen módon megértsék egymást. Wacław Felczak tudományos munkásságát és egész tevékenységét ismerve ma bátran kijelenthetjük, hogy egyetlen más történész sem volt képes olyan pártatlan és objektív módon bemutatni a magyarok és a többi Duna menti nemzet történetének nehéz pillanatait, mint ő, aki hidat épített, hogy ezek a nemzetek békésen élhessenek és működhessenek együtt Közép-Európában, néhány év óta pedig az egyesült Európában is.” – írta Antoni Cetnarowicz, az Europa Centralis című könyv lengyel kiadásának előszavát jegyző történész. A kötet magyar nyelven most jelent meg, az emlékkonferencia keretében ismerkedhettek meg vele első ízben az érdeklődők.

Az esemény délelőtti előadásain Wacław Felczak személyiségéről, a magyar-horvát kiegyezés előtörténetéről, a magyarokról és a szlávokról a lengyel szlavizmus tükrében és a kiterjedt tudományszervezői, népművelői, irodalmi és szerkesztői munkásságot folytató Harajda Jánosról előadásokat hallhattak a meghívottak, valamint a konspirációs Közép-Európa Intézetet is megismerhették. Vendégeink között köszönthettük többek között Sebastian Kęcieket, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, Körmendy Adrienn főkonzul asszonyt vagy Németh Zsoltot az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökét is.

A Konferencia délutáni programjában az Alapítvány kezdeményezésére magyar nyelven ősszel megjelenő Europa Centralis című könyv bemutatójára, majd egy idén készült Felczak professzor életét bemutató film premierjére is sor került. A két bemutató között a múlt vasárnapi lengyel parlamenti választások után kialakult helyzetről beszélgettek a Lengyelországból a Konferenciára hazánkba utazó elemzők, Liliana Śmiech és Marcin Palade, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, az Alapítvány kuratóriumi tagja, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója. 

Az eseményről képgaléria és videós tartalom is hamarosan elérhető az Alapítvány weboldalán, Youtube csatornáján és közösségi média felületein. 

Forrás Csáky Mátyás/Wacław Felczak Alapítvány

- bdpst24.hu

Check Also

Havazás okoz jelentős vasúti fennakadásokat Ausztriában és München környékén

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja …