Őszi napsütés és Nyugat-Afrika kulturális öröksége a Múzeumkertben

  • így telt a PONT Fesztivál

Tánc, dobok és gyönyörű zene, kreatív gyerekprogramok és sugárzó életöröm töltötte meg a napfényben úszó Múzeumkertet október 14-én az idei PONT Fesztiválon. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megrendezett esemény Nyugat-Afrika szellemi örökségéből adott ízelítőt: közel ezren voltak kíváncsiak a 800 éves zenei hagyományra, valamint a térség kézműves és szellemi tradícióira. 

Táncos felvonulással indult az egész napos rendezvény, a Ballet Camara társulat vezetésével dobszóra érkeztek a PONT Fesztivál első vendégei a Múzeumkertbe. Abdoul Camara többszörösen díjazott táncművész és csapata először egy dobworkshoppal, később nyugat-afrikai táncok bemutatásával fokozta a hangulatot, majd a két foglalkozás összeolvadt, és táncoló emberek töltötték meg a Nemzeti Múzeum lépcsőjét.

Délután Jobarteh Kunda mesekoncertje elevenítette fel a griot mesemondó hagyományt, míg a nap fénypontja a Magyar Nemzeti Múzeumot megelevenítő, Nyugat-Afrikát idéző látványos fényfestés már sötétben zajlott. Estére újra megtelt a múzeum lépcsője a Kouyate család évszázadokon és generációkon át öröklődő zenéjét hallgató közönséggel. Az ősi nyugat-afrikai hangszer, a ngoni ma élő legjelentősebb mestere, Grammy-díjra jelölt Bassekou Kouyate feleségével, Amy Sackóval és lányával igézte meg a Múzeumkert közönségét. Napközben a gyerekek és a felnőttek kézműves foglalkozásokon, animációs műhelyen, szitanyomó workshopon, játékos kvízen és ősi táblajátékokon keresztül kerülhetettek közelebb Nyugat-Afrika örökségéhez, melyek közül 22 elem szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó jegyzékében.

A Hangvető szervezésében megvalósuló PONT Fesztivál évről évre egy-egy kijelölt térség szellemi-kulturális kincseit mutatja meg könnyen befogadható és átélhető formában. Idén az egykori Mali Birodalom örökét, a mai Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál kultúrájának szeletét hozta el Budapest szívébe.

Facebook eventPONT Fesztivál 2023
WeboldalPONT Fesztivál

- bdpst24.hu

Check Also

Szegeden rendezik meg a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozóját

2024-ben Szegeden rendezik meg a néprajzos muzeológusok legnagyobb országos szakmai rendezvényét. Október 16-18. között a …