Mindenki képes életet menteni! 

Október 16-án ünnepeljük az újraélesztés világnapját. A Magyar Vöröskereszt 2023. évi Hősképző kampányának első hónapja alatt, szeptemberben 76 rendezvényen több mint 9 ezren sajátíthattak el alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. Októberben pedig, az újraélesztés világnapja alkalmából számos Hősképző rendezvény várja az érdeklődőket országszerte. Heves vármegyében például középiskolások és egyetemisták közösen hívják fel a figyelmet az életmentő ismeretek fontosságára.

A legfontosabb életmentő fogások elsajátítására elegendő lehet mindössze 10 perc. Erről számos ingyenes programon győződhetnek meg az érdeklődők országszerte az újraélesztés világnapja alkalmából. Jó példaként említhető Heves vármegye, ahol több ezer fiatal bevonásával idén is megszervezik az iskolai újraélesztési versenyt. Október 16-án és 17-én öt egri és egy gyöngyösi középiskola mellett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanulói becsengetéstől a tanítás végéig folyamatosan váltják egymást a gyakorló bábuk mellett. 

A további programokról a Magyar Vöröskereszt vármegyei munkatársai készséggel adnak felvilágosítást, az elérhetőségek megtalálhatóak a www.voroskereszt.hu honlapon.

A hazai statisztikák alapján évente mintegy 20 000 ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Az esetek több mint felénél elkerülhető lett volna a halálozás, ha a laikusok időben megkezdik az újraélesztést. Habár az elmúlt években fejlődés mutatkozik, mégis még mindig sokan bizonytalanok ilyen helyzetben. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei azért dolgoznak partnerszervezeteikkel közösen, hogy minél többen merjenek segíteni, és tovább növekedjen a laikusok által megkezdett sikeres újraélesztések száma Magyarországon. 

- bdpst24.hu

Check Also

A rocklegenda, Lenny Kravitz is csatlakozik a Colours of Ostrava eddig bejelentett fellépőihez

A legendás zenész, Lenny Kravitz ugyan ritkán lép fel európai fesztiválokon, de ezúttal kivételt tesz, …