METASTRA kutatás: patológiás törést befolyásoló faktorok azonosítása…

  • és elemzése a törési rizikó becslésének érdekében a gerinc áttétes daganataiban szenvedők körében

Európában a rosszindulatú daganatos betegségek évente több millió férfit és nőt érintenek. A csontmetasztázisok az esetek 30-70 százalékában kiterjednek a gerincre, csökkentve a csigolyák teherbíró képességét, és az esetek harmadában fordul elő patológiás törés, amely jelentős egészségkárosodást, illetve életminőség csökkenést okozhat. A csigolya-metasztázisokhoz kapcsolódó patológiás törési rizikó meghatározása és az adott betegnek optimális kezelés megválasztása ezért kulcsfontosságú lenne, mely folyamat jelenleg főleg az egyéni szakmai tapasztalaton és a lokális lehetőségeken alapul.

Dr. Lazáry Áron PhD

Metastra project

A METASTRA kutató-konzorcium az Európai Unió Horizon Europe pályázati támogatását elnyerve 5 éves interdiszciplináris kutatási projektet kezdett meg, mely során mesterséges intelligencia (AI) és virtuális biomechanika eszközeit használja majd olyan diagnosztikai rendszer fejlesztéséhez, melynek segítségével a jövőben a csigolyaáttéttel rendelkező betegek törési kockázata egyénre szabottan meghatározható lesz. A METASTRA új irányelveket javasol az áttétes betegek kategorizálására és egyénre szabott kezelésére, a módszertana várhatóan a jelenlegi 60 százalékról 20 százalékra csökkenti a bizonytalan diagnózisok arányát ebben a betegcsoportban. Ez nemcsak enyhíti a betegek szenvedését, hanem évi 2,4 milliárd eurós költségmegtakarítást is eredményezhet Európában.

A gerincsebészeti kutatások és fejlesztések területén vezető pozíciót elfoglaló Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza a METASTRA konzorcium egyik vezető klinikai partnere. A projekt során a konzorcium orvosai és kutatói olyan adatbázist építenek, mely a több-rétegű tudományos analízisek alapjait jelentik, illetve a kutatás egy későbbi fázisában az ő döntéstámogató rendszer elemeinek validitását fogják mérni. A nemzetközi konzorciumban résztvevő 15 partner között, az AOSpine világszervezet is szerepel, melyhez az OGK kutatócsoportjának vezetője, Dr. Lazáry Áron PhD, gerincsebész főorvos jelenti a közvetlen kapcsolatot. A világszervezet integrálásának fő célja a tudományos eredmények minél gyorsabb és hatékonyabb transzfere a mindennapi betegellátásba.

- bdpst24.hu

Check Also

A rocklegenda, Lenny Kravitz is csatlakozik a Colours of Ostrava eddig bejelentett fellépőihez

A legendás zenész, Lenny Kravitz ugyan ritkán lép fel európai fesztiválokon, de ezúttal kivételt tesz, …