Védd az egészséged, menj szűrővizsgálatra!

Szűrővizsgálaton részt venni hasznos. Ha beteg az ember azért, ha pedig nem, akkor azért. Hiszen sosem lehet tudni. Persze nem kell egyből orvoshoz rohanni minden kis problémával, de ha van egyfajta rendszeresség az életedben, és szánsz időt rá, hogy kivizsgáltasd magad, abból rengeteg előnyöd származhat. Na meg persze abból, ha mindennap teszel azért, hogy egészségesebb legyél. De mennyi időközönként érdemes vizsgálatra menni, és milyen panaszokkal?

Miért fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel?

A rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel azért fontos, mert lehetővé teszi az egészséged megfigyelését és az esetleges egészségügyi problémák korai felismerését. Akkor is érdemes elmenni időnként, ha nincs semmi panaszod.

Korai diagnózis: a betegség felismerése időben

A szűrővizsgálatok időben felismerhetik az egészségügyi problémákat, még mielőtt tünetek jelentkeznének. Az időben történő diagnózis jelentősen javíthatja az esélyedet a gyógyulásra és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Megelőzés, panaszmentesség esetén is

A szűrővizsgálatok segítségével megelőzhetők bizonyos egészségügyi problémák kialakulása. Például vércukorszint-mérés a cukorbetegség korai felismerésében segíthet.

Életmódváltás lehetősége

Habár az életmódváltás lehetősége mindig adott, a szűrővizsgálatok segítségével az egészségügyi állapotod figyelemmel követhető, és időben változtathatsz az életmódodon, ha szükséges. Például a magas vérnyomás korai felismerése és kezelése jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nyugalom: makk egészséges vagy!

A szűrővizsgálatok segítenek megnyugodni és megerősítést nyújtanak az egészségi állapotoddal kapcsolatban. Ha nincs semmilyen probléma, az ember nyugodtan folytathatja az életét, ha pedig valamilyen probléma van, akkor az időben történő diagnózis és kezelés segíthet a gyógyulásban.

Ha beteg vagy, ha nem, megéri

Összességében tehát a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel segíthet az egészséged megőrzése érdekében. A pontos szűrővizsgálatok típusát azonban érdemes az orvosoddal egyeztetni, aki figyelembe veszi az életkorod, az egészségi állapotod és a korábbi családi betegségeket is.

Milyen szűrővizsgálatokon érdemes részt venni?

Az ajánlott szűrővizsgálatok típusa változó lehet az egyén életkorától, nemétől, családi hátterétől és egészségi állapotától függően. Azonban általánosságban a következő szűrővizsgálatok ajánlottak:

  • Mammográfia: nőknél ajánlott a mellrák korai felismerése érdekében. A mammográfiát általában 35-40 éves kor felett ajánlják, de a családi háttér és a kockázati tényezők alapján korábban is javasolt lehet.
  • PSA teszt: férfiaknál a prosztatarák korai felismerése érdekében javasolt. Általában 45 éves kor felett ajánlják, de a kockázati tényezők alapján korábban is javasolt lehet.
  • Vérnyomásmérés: a magas vérnyomás korai felismerése érdekében ajánlott évente egyszer megmérni a vérnyomást.
  • Vércukorszintmérés: a cukorbetegség korai felismerése érdekében javasolt évente egyszer ellenőrizni a vércukorszintet, különösen, ha fennáll a cukorbetegség kockázata.
  • Koleszterinszint-mérés: a magas koleszterinszint korai felismerése érdekében ajánlott évente egyszer ellenőrizni a koleszterinszintet.

A klasszikus vizsgálatok mellett a hasi ultrahang és a pajzsmirigy ultrahang is fontos szűrővizsgálatok lehetnek, amelyek segítségével az orvosok az adott szervek egészségi állapotát értékelik.

Hasi ultrahang

A hasi ultrahang vizsgálat során az orvos az ultrahang hullámok segítségével képet készít a hasi szervekről, mint például a májról, az epehólyagról, az epevezetékről, a veséről és a hasnyálmirigyről. Elváltozások, az emelkedett májenzim értékek, hasi fájdalom és egyéb panaszok esetén javasolt a vizsgálat elvégzése.

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy ultrahang egy nem invazív vizsgálat, amely során az orvos az ultrahang hullámok segítségével vizsgálja a pajzsmirigyet, azaz a nyakon található mirigyegységet. A vizsgálat során a szakember képet készít a pajzsmirigyről, amely segítségével fel lehet ismerni a pajzsmirigy-elváltozásokat, mint például a göbök vagy csomók jelenlétét, a pajzsmirigy állományának szerkezeti elváltozásait, vagy a pajzsmirigyben lévő folyadéktöbbletet.

Gyorsan, fájdalommentesen és hatékonyan: a magánklinika előnyei

Egy jól felszerelt magánklinika telitalálat lehet bárki számára, aki szűrővizsgálaton szeretne részt venni. Hiszen rendkívül gyorsan és könnyen sorra kerülhetsz időpontfoglalással, nincs hosszú várakozás és egyéb kellemetlenségek. Udvarias és páciensközpontú ellátásban részesülsz. A legmodernebb diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésedre. Magas szintű szakmai tudással rendelkező orvosok gondoskodnak egészségedről, precíz diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat nyújtva.

Az Újbuda Medical Centerben modern gyógyászati készülékekkel várjuk a vizsgálatra érkezőket, és az elkészült írásos véleményt pár munkanapon belül megkapod. Lépj kapcsolatba velünk, és szakorvosaink segítségével kísérünk végig a gyógyulásod útján. Vagy éppen olyan jó hírekkel szolgálunk, hogy teljesen egészséges vagy!

- bdpst24.hu

Check Also

Malterosfiú, eskető pap, borász, teknősmedence-takarító, piackutató

szinte nincs olyan szakma, amit nem próbáltak ki a Quimby tagjai A zeneipar bizony ritkán …