Segítség, elfelejtettem autópálya-matricát venni!

A mai rohanó világban mindenkinek ezerféle dolgot kellene egyszerre észben tartani, és a legjobbakkal is megesik, hogy valamit elfelejt. Például felhajt az autópályára matrica vásárlása nélkül. Aztán jön a bünti… vagy nem? Tarts velünk, cikkünkben elmondjuk, mitévő legyél a különböző helyzetekben!

Most hajtottál fel a pályára matrica nélkül

Ha most hajtottál fel az autópályára, és a „Matrica / Vignette” táblát látva észbekapsz, hogy hopp, matica, ne pánikolj! A jó hír az, hogy ha időben észbe kaptál, megúszható az autópálya-matrica büntetés. Ha ugyanis a felhajtáshoz képest 60 percen belül megváltod az e-matricát, akkor – bár nem szerzel utólagos úthasználati jogosultságot – a pótdíjfizetést meg tudod úszni. 

Mi a teendő ilyenkor?

Kétféle módon tudsz autópálya-matricát vásárolni. Az egyik módszer, hogy egy benzinkúton a kasszánál veszel – ezt egybekötheted egy finom kávéval vagy egy idegnyugtató csokival –, a másik, hogy online felületen vásárolsz. Ezt mobilnettel telefonról is gond nélkül el tudod intézni egy pihenőből, vagy ha van utastársad, rá is rábízhatod. Az autópálya-matrica érvényesség a visszaigazolás (matrica sorszám) kézhez kapásakor indul, a folyamat azonban nem vesz sok időt igénybe online sem.

Utólag jössz rá, hogy nem volt matricád

Ha hazatérve kapsz észbe, hogy nem vettél matricát, sajnos már nem tudod elkerülni, hogy a zsebedbe kelljen nyúlni. A pótdíj összege a D1 díjkategóriában (3,5 tonnánál nem nagyobb össztömegű, maximum 7 személy szállítására alkalmas gépjármű) 18 750 Ft, amely 74 970 Ft-ra emelkedik, ha 60 napon túl fizeted be. Nem biztos, hogy érdemes kivárni, jobb előbb kifizetni!

Egy opció, ami jól jöhet

A jogszabályok lehetővé teszik számodra, hogy a pótdíj összegét a fizetési felszólítás kézhez kapása után éves országos autópálya-matrica vásárlásával váltsd ki, akárhányszor is hibáztál. Ez remek lehetőség, ha többször is jogosulatlanul hajtottál fel autópályákra, hiszen az országos matrica 49 190 Ft-os árával több pótdíj összegét is letudhatod és egyben úthasználati jogosultságot vásárolhatsz az év hátralevő részére. Az autópálya-matrica árak és a kirótt pótdíjak összegének figyelembevételével könnyen kiszámolhatod, érdemes-e utólag éves matricát venned.

Ha azt hitted, van matricád, de nem volt…

Akkor előfordulhat, hogy több napon keresztül fel- és lehajtottál a fizetős utakon, többet is összeszedve a napi egyszeri pótdíjakból. (Naponta ugyanis csak egyszer számítják fel.) Mitévő legyél, ha van mondjuk négy bírságod, de a közel ötvenezres éves matrica megvétele sem szimpatikus?

Itt jön be a képbe a pótdíj-maximalizálás lehetősége, amit pont erre az esetre találtak ki. De hogyan is működik?

  • Az első fizetési felszólítás kézhezvétele után 75 napig írásban (papír, e-mail) kérelmet kell benyújtani a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához. Ezt megteheted személyesen is (papír alapon), az ügyfélszolgálat postai címére (papír alapon, postai levélben) vagy emailben.
  • A kérelmet 30 napon belül elbírálják, pozitív elbírálás esetén maximum 2 pótdíjat kell fizetni.
  • A döntés kézbesítése után 30 napod van a tartozás rendezésére.

Ha tehát kaptál például négy fizetési felszólítást, de beadtál egy kérvényt, amit elfogadtak, akkor 18 750 vagy 37 500 Ft-tal megúszhatod a 75 000 Ft-os teljes összeg kifizetése vagy a 49 190 Ft-os éves matrica megvásárlása helyett.

- bdpst24.hu

Check Also

A TITANIC SZÍNEI, MELYEKET ELNYELT A JEGES POKOL

A történelem legismertebb hajós katasztrófája kapcsolódik hozzá, 3.800 méter mélyen fekvő roncsát számos alkalommal keresték …