Sarokcsiszoló, avagy a sokoldalú flex

A sarokcsiszoló, vagy ahogy sokan ismerik a flex, igazán sokoldalú szerszám. Némileg ellentmondásos is, hiszen nagyon célszerszám „hangzása” van. Mégis, lehet vele vágni, csiszolni, és akár polírozni is. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ha még nem szerezted be, akkor itt az ideje.

Most akkor flex vagy nem?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, honnan is ered a flex kifejezés, hiszen a szerszám valódi neve sarokcsiszoló. A két elnevezés azért forrt össze teljesen, mert annak idején a Flex nevű cég számított piacvezetőnek ennek a sokoldalú szerszámnak a forgalmazásában. Olyan ez, mint a Stihl-fűrész kifejezés, amire szintén ráragadt a név. Mi most azért inkább maradnánk a „hivatalos” formánál, vagyis a sarokcsiszoló elnevezésnél.

A szerszám, ami mindenre is jó

Számos munkafolyamat létezik, amiben a sarokcsiszoló hasznos segítséget nyújt – olyanok is, amelyekre nem gondolnál. A legendák szerint még a kolbászt is ezzel szeletelik a disznóvágáskor. Mégha ennek valóságtartalmában kételkedünk is, azért van némi igazságalapja ezeknek a szóbeszédeknek, hiszen a sarokcsiszoló sok mindenre képes. De nem feltétlenül sarokcsiszolásra, sőt, valójában csupán így különböztetik meg az egyenescsiszolótól.

Minél jobban fejlődik a világ, minél modernebb, innovatív technológiák látnak napvilágot, annál több funkciót képes betölteni a sarokcsiszoló is. Legyen szó vágásról, csiszolásról, polírozásról.

  • Vágás: Mielőtt belevágsz (szó szerint), fontos, hogy ne vedd le a védőburkolatot. Ugyanígy alapkövetelmény a védőszemüveg használata. Ezek nélkül ne állj neki. A munkadarabot is rögzítsd szakszerűen, satuba fogva. A sarokcsiszolót pedig fogd meg rendesen, két kézzel, erre szolgál a sarokcsiszoló fogantyúja. A vágás során nincs szükség túl nagy erőkifejtésre: finoman, de határozottan használd. Ahány feladat, annyiféle tárcsa. Könnyen kiválaszthatod azonban, mikor melyikre lesz szükség, hiszen a gyártók színkóddal jelölik a különböző darabokat. Ha fém vágása a cél, a kék színkódú típusokat kell keresni, ha pedig követ, téglát, cserepet vagy csempét szeretnél vágni, a zöld típusokat válaszd.
  • Csiszolás: A sarokcsiszoló – nevéből is adódóan – csiszolásra is alkalmas. Például fém munkadaraboknál, hegesztési varratoknál, hegesztés után jelenthet nagy segítséget. Minimum 30°, legfeljebb 40°-os ferdeségű megvezetés a javasolt, hogy a tárcsa ne használódjon el idejekorán. Amennyiben fém csiszolása a terv, a piros színkóddal ellátott tárcsák lesznek a nyerők.
  • Polírozás: Polírozásra legtöbb esetben talán a fúrógép jut az ember eszébe, de egy állítható fordulatszámú sarokcsiszoló akár még jobb minőséget és hatékonyabb eredményt hozhat. Akár nagyobb felületek megmunkálása esetén is.

Hasznos extra: lágyindítás

Ha az egyik kedvenc hobbid az otthoni barkácsolás, akkor van egy jó hírünk! Egy modern sarokcsiszoló ugyanis már lágyindítással is rendelkezik, így a gép sokkal lassabban éri el a végleges fordulatszámot, ezáltal nem vesz fel annyi áramot, nem csapja le a biztosítékot és így tovább. Kényes anyagok csiszolásánál, polírozásánál ez egy különösen hasznos funkció.

Csak óvatosan!

A sarokcsiszoló gyermek kezébe nem való, de felnőttek se vegyék félvállról a használatát, hiszen nagyon erőteljes szerszámról van szó, óvatosan kell bánni vele. A felelőtlen használat könnyen sérülést okozhat. Mint már említettük, ne szedd le a védőburkolatot, használd két kézzel, viselj védőfelszerelést, munkaruházatot, amikor vele dolgozol.

Bosch sarokcsiszoló (kép: Zákány Szerszámház)

Szerezd be a Zákány Szerszámház széles kínálatából!

A kiválasztás során el kell döntened, hogy akkus sarokcsiszolóra van szükséged vagy megteszi egy hagyományos vezetékes kivitel. Előbbi kényelmesebb és komfortosabb használatot eredményez, de az akkumulátor kapacitásával is számolni kell. Ha folyamatosan, sokat használod a sarokcsiszolót, akkor egy vezetékes gép jobb szolgálatot tehet.

Bármelyikre is van szükséged, fontos, hogy megbízható, jó minőségű szerszámot válassz. Ezt pedig leginkább úgy teheted meg, ha egy hiteles helyről vásárolsz. A Zákány Szerszámháznál sarokcsiszoló vagy egyéb szerszám is gyorsan és egyszerűen beszerezhető akár online is.

- bdpst24.hu

Check Also

Elmosódó művészeti határok a koreai Liquid Sound formációtól Budapesten és Egerben

Szeptember 27-én és 29-én a Liquid Sound művészeti formáció előadását a nézők testközelből csodálhatják meg …