Régiós összehasonlításban is sokat kereshetnek a magyar cégek

  • a rugalmassági aggregációval

A különböző energiatermelők és -fogyasztók összefogásával a rugalmassági aggregátorok az országok áramellátásának kiegyensúlyozását segítik, ami a megújuló energiaforrások terjedésével világszerte egyre fontosabbá válik. A vállalatok már azzal is plusz bevételre tehetnek szert, ha az átviteli rendszerirányító rendelkezésére állnak, a magyar cégek ráadásul kiemelkedő összegre számíthatnak, még régiós összehasonlításban is.

A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások a villamosenergia-hálózat stabil, zavartalan működését hivatottak segíteni. Ezek a szolgáltatások hozzájárulnak az energiaellátás folyamatosságához, továbbá a fogyasztók kedvező áron juthatnak hozzá az energiához, amikor szükségük van rá. A rugalmassági aggregátorok képesek irányítottan növelni, vagy csökkenteni az energialeadást vagy -felvételt, a hálózat igényeinek megfelelően. Az energiatermelők és a nagyobb fogyasztók így beléphetnek a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára, ahol többletbevételhez is juthatnak. A teljesítmény változtatása észre sem vehető működés közben, hiszen minden automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik.

A rendszer működésmódja országonként némileg eltér, ezért különbségek lehetnek abban, hogy egy energiatermelő mennyi extra bevételhez juthat a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások által. Az öt országban működő Nano Energies összevetette Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Horvátország piaci adatait, amelyekből kiderül, hogy a régióban a magyar csatlakozók magas bevételekre számíthatnak már akkor is, ha csak rendelkezésre állnak a termelés szabályozására.

A különböző energiatermelő egységekből származó bevétel euróban:

*Az értékek valós adatok Csehországban és becslésen alapulnak Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Horvátországban. A vizsgált időszak 2023. első féléve. 

A fenti adatokból jól látszik, hogy Magyarországon kimagaslóan sokat kereshetnek azok a cégek, amelyek a vállalkozásban alkalmazott eszközeiket rendelkezésre bocsátják a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokhoz. Például egy hazai mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa 2 MW kapacitású kogenerációs egységgel és 2,5 MW-os világítási rendszerrel akár kétszer annyit „kereshet”, mint cseh versenytársai, és kilencszer nagyobb bevételre tehet szert, mint egy hasonló román vállalkozás. A magyar cégek akár egy dízelgenerátorral is magas, éves szinten akár 70.000 euró bevételre számíthatnak, a 2023 első félévi energiapiaci adatokat alapul véve. 

„Ahogy Magyarországon egyre nagyobb teret nyernek a megújulók, egyre fontosabbá válnak a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások – magyarázza Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője. – Az energiarugalmasság kihasználásával folyamatosan összehangolható a fogyasztás és a termelés. Az adataink jól tükrözik, hogy ezzel nem csak az országos energiahálózat jár jól, hanem azok a vállalkozások is, amelyek rendelkezésre bocsátják energiatermelő, vagy -fogyasztó egységeiket a rugalmassági aggregátorok számára. Magyarországon különösen érdemes megfontolni a csatlakozást, hiszen régiós szinten is kiemelkedő bevételre számíthatnak az energiapiacra belépő vállalatok.”

- bdpst24.hu

Check Also

Afrikától Bonchidáig – a nemzetközi rádiók után végre digitálisan is pörgethetjük a Qualitons új lemezét

A tavaly december óta újra aktív The Qualitons tavasszal telt házas koncerten mutatta be negyedik …