Nyári vs. téli gumi: melyek a legfontosabb különbségek?

Melyek a legjelentősebb különbségek a nyári- és téli abroncsok között? Érdemes minden autósnak szezonális gumikat használni? Biztonságos az évszaktól eltérő, szezonális abroncsokat hagyni az autón? Ezekre és más, a témában leggyakrabban felmerülő kérdésekre adjuk meg a választ alábbi cikkünkben.

Érdemes szezonális abroncsokat használni?

Mielőtt a nyári- és téli gumik közötti különbségeket bemutatnánk, érdemes párt szót ejteni a négyévszakos abroncsokról. Az autósok körében sokáig élt a dogma, mely szerint kizárólag szezonális abroncsokat érdemes használni. Míg korábban jelentős teljesítménykülönbség volt a négyévszakos és a szezonális abroncsok között, a technológiai fejlődésnek köszönhetően az év egészében használható gumik teljesítménye sokat fejlődött. Sok autós számára optimális választás lehet a négyévszakos gumi. Hogy kiknek javasoljuk? Mutatjuk!

Válaszd a négyévszakos gumikat, amennyiben:

  • többnyire városi környezetben közlekedsz,
  • kerülöd a sportos vezetést,
  • tartózkodsz az extrém havas, fagyos és csúszós útfelületen történő vezetéstől,
  • átlagos az éves futásteljesítményed.

Melyek a legfontosabb különbségek a nyári- és téli gumik között?

Amennyiben a fenti felsorolásban nem ismertél magadra, akkor számodra a szezonális abroncsok jelentik a megfelelő választást. Az alábbi felsorolásban bemutatjuk a nyári- és téli gumi közötti legfontosabb különbségeket.

1. Futófelület mintázata

Az egyik legszembetűnőbb különbséget a futófelület mintázata jelenti. Míg a téli gumik mintázata mély barázdákból, kapaszkodókból és sűrű lamellákból áll, addig a nyári gumi futófelülete telített. Az eltérő mintázatnak fontos szerepe van.

  • Téli gumik esetén a fékező-, vonzó- és oldalirányú erő átadásában, ezáltal a csúszás megakadályozásában segít.
  • Nyári gumik esetén pedig a száraz úton történő optimális tapadásban segít.

2. Anyagösszetétel

Szintén kiemelten fontos különbség az eltérő anyagösszetétel. Míg a hideg, havas téli időszakban az útfelület fagypont alatti és jéggel borított lehet, a forró nyári időszakban az aszfalt felmelegszik a napsugárzástól. Az eltérő anyaghasználat célja a gumi keménység befolyásolása. A téli gumi anyaga magas szilika tartalmú, így az abroncsok puhábbak. Ennek köszönhetően 7°C alatti útfelületen sem válik túl merevvé. A nyári gumi anyaga sokkal puhább, amely jól alkalmazkodik a forró úton történő vezetéshez.

3. Teljesítmény és fogyasztás

Nem csupán a biztonságos vezetés érdekében érdemes az adott évszaknak megfelelő, vagy négyévszakos abroncsokat használni. A fogyasztásra és teljesítményre is jelentős hatást gyakorolhat az évszaknak megfelelő gumi használata.

4. Amortizáció

Tudtad, hogy ha télen nyári gumit, vagy nyáron téli gumit használsz, azzal felgyorsítod az abroncsok amortizációját? Ha nem szeretnéd ideje korán cserélni a gumi szettet, akkor minden esetben válaszd az évszaknak megfelelő abroncsokat!

Gumiszerelés árak

A téli gumi mintázata és anyagösszetétele a fagyos, jeges útviszonyok mellett nyújt megfelelő teljesítményt. Használatuk nem javasolt az év azon időszakában, amikor a középhőmérséklet tartósan 7 °C feletti. De vajon mennyibe kerül a gumicsere, ha profikra bíznád a feladatot?

A gumiszerelés árak, mint a hasonló további szolgáltatások, jelentősen megemelkedtek a gazdasági helyzet miatt. A gumicsere árak 3000-9000 forint között mozognak 2022-ben Magyarországon. A fenti összeg tartalmazza a centrírozás díját és kerekenként értendő. Fontos, hogy lemezfelni esetén kisebb a szerelési költség, mint az alumínium felnis autóknál.

Abroncs vásárlás online: Abroncs Kereskedőház Kft.

Téli- vagy nyári gumit szeretnél vásárolni? Válaszd Magyarország vezető online abroncs kereskedőjét! Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető.

Képek forrása: 

https://www.freepik.com/free-photo/mechanic-changing-tires-car-service_14921303.htm#

https://pixabay.com/photos/car-automotive-tire-vehicle-wheel-219727/

- bdpst24.hu

Check Also

Kibővíti együttműködését az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident

A pénzügyi tudatosság fejlesztése és a tudatos öngondoskodás kiemelten fontos az életminőség javításában, különösen azokban …