Miért éri meg Dubaiban céget alapítani?

Dubai nem csak a drága nyaralások és a luxus otthona. Napjainkban az egyik leggyorsabban fejlődő város üzleti és gazdasági szempontból is, a cégek számára is szinte végtelen lehetőséget kínál: kedvező jogi feltételek, de akár offshore lehetőségek is várják a vállalkozókat. Nem utolsósorban egy valóságos adóparadicsomba csöppen, aki itt alapít céget. Jóllehet most vezetik be a 9%-os társasági adót, de még így is számos cég mentesülni fog az adózás alól.

Álomvilág és vállalkozási paradicsom

Kétféle ember van. Az egyiknek Dubaival kapcsolatban a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut eszébe. A másik a vállalkozó, aki a lehetőségeket keresi. Nos, számukra Dubainál keresve sem nagyon lehetne jobb terepet találni. Hogy miért? Több okot is tudunk rá.

Kedvező üzleti és gazdasági környezet

Dubaiban az üzleti környezet rendkívül kedvező. A város dinamikus, diverzifikált és fejlett gazdasága rengeteg lehetőséget kínál azoknak, akik az üzleti életben szeretnének érvényesülni. Sőt, a stabil gazdaság mellett a helyi hatóságok jó értelemben véve érdeklődnek a külföldi befektetők, vállalkozók iránt, hogy ezzel is felpezsdítsék az üzleti környezetet. Az infrastruktúra kiváló, és a város könnyen elérhető a világ bármely pontjáról.

Adóparadicsom

Dubai valóságos adóparadicsom. Az adórendszer végtelenül egyszerű és kedvező. Sőt, akár a teljes adómentesség is elérhető. Ez rendkívül vonzó lehetőség, hiszen a csökkentett adóterhek lehetővé teszik a nagyobb profit elérését.

 

De mit is érdemes tudni a helyi adózási rendszerről?

Először is azt kell megérteni, hogy Dubai nem rendelkezik teljesen elkülönült adórendszerrel, hanem hasonló adóztatási elveket alkalmaz, mint a többi Emírség. Vagyis:

  • A társasági adót (TAO) idáig csak kivételes esetekben, például az olajtársaságoknál és külföldi bankok fióktelepeinél alkalmazták.
  • 2023 júniusától az egész országban egységes 9%-os társasági adót vezetnek be minden vállalkozásra, azonban ez nem vonatkozik a Free Zone cégekre amíg nincs helyi bevételük. Ennek ellenére a Free Zone cégeknek is kell majd TAO bevallást benyújtaniuk. Egyébként ha mégis alkalmazandó a társasági adó, akkor 375 ezer AED profitig 0% az adó mértéke és csak a felette lévő részre vonatkozik a 9%.
  • Az általános forgalmi adót (ÁFA) 2018-ban vezették be, ami a helyi értékesítésre és szolgáltatásnyújtásra vonatkozik, azonban csak 5% mértékben. Az ÁFA bevallás alól mentességet lehet kérni, ha a cég nem helyi vevők részére végzi a tevékenységét.

Az Emírségeknek több mint 80 nemzetközi adóegyezménye van, beleértve Magyarországot is, ami lehetővé teszi, hogy csak az egyik országban kelljen adót fizetni. Összességében tehát a Dubai adórendszer kedvezőnek mondható, a kormányzat törekvései pedig folyamatosak, miszerint vonzóvá tegyék az országot a külföldi vállalkozások és befektetők számára. Ez a magyar befektetőknek is csak jót jelent.

Kedvező jogi feltételek

A Dubai jogrendszer modern és üzletbarát, ami elismeri az üzleti vállalkozások és a külföldi befektetők szellemi tulajdonát. A jogrendszer azt is lehetővé teszi, hogy a külföldiek akár 100%-ban tulajdonolják a cégeket, amelyeket létrehoznak, és az alapításnál nincs szükség helyi társtulajdonosra (kivéve a mainland cégek). A helyi jogszabályok annyira rugalmasak, hogy a cégalapítás egyszerű és gyors, a mindennapi cégvezetés pedig szintén problémamentes.

Egyszerű cégalapítás és offshore lehetőségek

Három típusú cég alapítható:

  • helyi cég (mainland company),
  • szabad kereskedelmi zóna (free zone company), és
  • offshore cég (international business company).

A helyi cég korábban nem volt népszerű a külföldi befektetők körében, mivel kötelező volt, hogy a többségi tulajdonos egy helyi állampolgár legyen. Az Emírségek azonban 2019-ben jelentős könnyítéseket hajtott végre ezen a téren, így a külföldi befektetők és vállalkozók most már könnyebben beléphetnek az ország belföldi piacára. Jelenleg a mainland cégek esetében a tevékenység határozza meg, hogy kell-e egy helyi tulajdonostárs vagy szponzor. Fontos azonban, hogy a helyi cégek benyújtsák pénzügyi beszámolójukat az illetékes hatóságnak.

A szabad kereskedelmi zónák nemcsak egyszerű adóparadicsomok, hanem olyan kereskedelmi, adózási és tudásközpontok, amelyek számos iparágban lehetőségeket kínálnak a külföldi befektetőknek. Jelenleg több mint negyven zóna működik, és továbbiak alapítása is folyamatban van. Azok a cégek, amelyeket a különböző zónákban alapítanak, nem végezhetnek üzleti tevékenységet a zónán kívül, vagyis az Egyesült Arab Emírségek más területein, hacsak nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel. Az a vállalkozás, amit a szabad kereskedelmi zónában alapítanak, kérelmezhet rezidens vízumot (tartózkodási engedélyt) a külföldi tulajdonosok, igazgatók és munkavállalók számára..

Az offshore cégek általában csak székhellyel rendelkeznek, és nem végezhetnek helyben tevékenységet az Emírségek területén. Azonban a Dubai offshore cégek lehetnek tulajdonosai ingatlanoknak és más helyi cégeknek is. A rugalmas helyi szabályok jelentős mértékben segítik a cégalapítást és működtetést. Az alaptőkének nincs kötelező befizetési kötelezettsége a részvényeseknek, és elegendő egy igazgatóval, valamint egy részvényessel rendelkezniük, akik lehetnek külföldiek is.

Mert Dubai az Dubai!

Dubaiban az élet luxus, a város minden szempontból kiváló életminőséget biztosít az itt élők számára. Az itt található világszínvonalú szállodák, éttermek, bevásárlóközpontok és egyéb szolgáltatások minden igényt kielégítenek. Emellett a város turisztikai vonzereje miatt számos új üzleti lehetőség nyílik azok számára, akik vállalkozásaikat itt szeretnék létrehozni.

Egyeztessen szakértővel a külföldi cégalapítás előtt!

A Dubai cégalapítás rengeteg előnyt kínál azoknak, akik a legtöbbet akarják kihozni üzleti tevékenységükből. A város kedvező üzleti és gazdasági környezete, adóparadicsomi feltételei, a kedvező jogi feltételek és az egyszerű cégalapítási folyamatok szinte végtelen lehetőségeket kínálnak. Dubaiban vállalkozni az egyik legjobb üzleti döntés lehet.

Amennyiben szakértői segítségre van szüksége a külföldi cégalapítás során, a Crystal Worldwide szakértői ingyenes tanácsadási szolgáltatás keretében adózási, pénzügyi és jogi kérdésekben világos és könnyen érthető formában nyújtanak Önnek személyre szabott tájékoztatást a legfrissebb nemzetközi lehetőségekről.

- bdpst24.hu

Check Also

A TITANIC SZÍNEI, MELYEKET ELNYELT A JEGES POKOL

A történelem legismertebb hajós katasztrófája kapcsolódik hozzá, 3.800 méter mélyen fekvő roncsát számos alkalommal keresték …