Mi alapján válasszunk fogorvost?

Amennyiben nem a területi ellátási kötelezettség alapján kijelölt fogorvos mellett döntünk, több száz szakember közül választhatunk. De pontosan mi alapján válasszunk fogorvost? Elegendő az online értékeléseket elolvasni vagy inkább érdemes ismerőseink ajánlásaira támaszkodni? Következzen 5+1 fontos szempont, amely alapján az elvárásaidnak megfelelő fogászati ellátást megtalálhatod.

5+1 szempont, amelyet fogorvos választáskor érdemes mérlegelni

1. Szakértelem és tapasztalat

A fogászati ellátás színvonalát jelentősen befolyásolja a kezelőorvos szakértelme és tapasztalata. Ha szeretnél meggyőződni a kiszemelt fogorvos szakértelemről, érdemes a rendelő weboldalát megtekinteni. A legtöbb fogászati website rendelkezik az orvosok szakmai előéletét és képességeit ismertető aloldallal.

További segítséget jelenthet, ha elolvasod a Google My Business, Facebook és egyéb online értékeléseket. Ha túlnyomórészt pozitív értékeléseket találsz, az jellemzően a megbízható és magas színvonalú fogászati ellátás jelei. Különösen fontos a megfelelő tapasztalattal rendelkező orvos kiválasztása, ha olyan komplex szájsebészeti beavatkozás vár rád, mint a fog implantátum beültetés vagy fogágybetegség kezelése.

2. Elhelyezkedés

A szakértelmen és a tapasztalaton túl, nagyon fontos a fogászati rendelő elhelyezkedése. Magyarország fogorvosi lefedettsége nem egyenletes. A fővárosban és az ország nyugati részén jóval több fogorvos praktizál, mint az ország keleti területein. Ez megnehezítheti a közeli rendelő megtalálását sokak számára. A munka- vagy lakóhelyhez közeli elhelyezkedés nem csupán az utazási idő megtakarítása miatt fontos. Bizonyos akut esetekben az utazással töltött több óra jelentős kényelmetlenséget jelenthet. 

3. Empatikus hozzáállás

Sokak számára jelentős stresszt okoz a fogorvosi kezelés. A nyílt, közvetlen és empatikus hozzáállású egészségügyi személyzet enyhítheti a fogorvosi kezeléssel járó kellemetlenségeket. Egy kellő mértékben empatikus fogászat az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • A rendelő személyzete, beleértve az asszisztenseket, technikusokat és az adminisztrációs munkatársakat is udvarias a páciensekkel.
  • A kezelőorvos részletes tájékoztatást nyújt a kezelésről és a lehetséges kockázatokról.
  • Az asszisztens és a fogorvos empatikus és türelmes. Megértéssel fordulnak a páciens felé.
  • A kezelés árazása egyértelmű és transzparens. Nincsenek a kezelés végén kiderülő rejtett költségek.

Amennyiben az első látogatásod során a recepciós, asszisztens vagy a kezelőorvos türelmetlen, figyelmetlen vagy udvariatlan, bátran keress új fogorvosi rendelőt!

4. Rugalmasság

Hazánkban több mint 5 ezer fogorvos praktizál, amelyből hozzávetőleg 3 ezer szakorvos a közellátásban dolgozik. Az ország számos területén a nemzetközi ajánlásokhoz képest magasabb az orvosok leterheltsége. Tovább fokozza a problémát a 2007 óta erősödő fogorvosi elvándorlás. Ebből következően nem csupán a közellátásában, de gyakran a magánszektorban is jelentős várakozási idővel lehet számolni. Egy kiváló fogorvosi rendelő képes legfeljebb pár héten belül időpontot adni, késő délután – a munkát követően – fogadni pácienseket, sőt akár hétvégi ellátást nyújtani.

5. Ár-érték arány

A fogászati ellátás igen költséges lehet. Tippek a megfelelő ár-érték arányú fogorvosi ellátás kiválasztásához:

  • Tájékozódj a rendelő weboldalán az árlistáról! Olvasd el alaposan és figyelmesen a díjakat!
  • Amennyiben bizonytalan vagy a pontos díjakat illetően, érdeklődj telefonon vagy emailben!
  • Bizonyos komplex szájsebészeti és fogászati beavatkozások drágábbak a nyugati határ mentén található településeken. Ennek oka az egészségügyi turizmusra szabott árpolitikában keresendő.
  • Ne feledd, hogy preventív kezelésekkel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhetők a költséges íny- és fogbetegségek kialakulását!

+1 Fájdalomcsillapítás

A leggyakoribb fóbiák egyike a fogorvosoktól való félelem. A köznyelvben dentofóbiaként emlegetett jelenség fő okát a kezelés során megélt fájdalom jelenti. A fogorvos választás egyik fontos szempontja: az alkalmazott fájdalomcsillapítás hatékonysága. A magánrendelőkben gyakran a közegészségügyi ellátásnál modernebb és effektívebb fájdalomcsillapítást alkalmaznak.

Dr. Németh Bálint, a neked való fogorvos!

Nem a területi ellátási kötelezettség alapján kijelölt fogorvost válaszod? Akkor több tucat rendelő közül választhatsz. A megfelelő fogászati ellátás kiválasztása valódi kihívás. Fenti cikkünkben megosztottunk 5+1 szempontot, amelyeket érdemes mérlegelni a fogorvos választáskor. A szakértelem, tapasztalat, empatikus hozzáállás, elhelyezkedés, rugalmasság, ár-érték arány és a fájdalomcsillapítás hatékonysága mind kiemelten fontos. Dr. Németh Bálint több mint 15 éves gyakorlattal rendelkezik a szájsebészet, fogászat és szépészeti beavatkozások területén. Kiemelt célja a fájdalommentes kezelés, a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása.

Képek forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/close-up-portrait-beautiful-young-lady-sitting-dental-chair-while-stomatologist-hands-sterile-gloves-holding-tooth-samples_17751961.htm#

https://www.freepik.com/free-photo/full-equiped-medical-cabinet_10025725.htm#

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …