Hasznos tanácsok fürdőszoba felújításhoz

Épp gondolkodtok rajta, hogy magatok végezzétek el a fürdőszoba burkolását? Nem vagytok ezzel egyedül! A Magyarországon ma tapasztalható szakemberhiány, a hosszú várakozási idők és a rendkívül magasra kúszott munkadíjak miatt egyre többen fognak bele maguk az egyszerűbb otthoni munkákba, például a burkolásba. Ezért döntöttünk úgy, hogy összeszedünk pár tippet, amely segítségetekre lehet. Kezdjük is!

Tipp #1: Készüljetek fel alaposan!

Dolgozni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Ehhez pedig alapos előkészületekre van szükség. A mai rohanó világban mindannyian ezernyi teendővel zsonglőrködünk, ezért mindenen hamar túl akarunk lenni, de hidd el, a kapkodással csak ártasz. Akár a csempeválasztást sieted el, akár a munkafolyamat során nem vagy elég alapos, sok bosszúságot okozhatsz magadnak. Ahogy az angol mondja: Do your homework!

Pár órát minimum szánj rá a képbe kerülésre. Olvass el minél több cikket ha szakember írta, annál jobb , és nézz meg pár videót is!

Készíts checklistet, milyen eszközökre, alapanyagokra lesz szükségetek. Csempe, csempreragasztó, csempevágó, fuga, fugakeresztek stb.

Tipp #2: Szánd rá az időt a megfelelő csempe kiválasztására!

Ma már csempék óriási választékából válogathatnak a lakásfelújítók. A bőség zavarában könnyű besokallni, de a csempeválasztástól nem kell megijedni. Következzék pár tanács!

  • Inspirálódjatok! A legjobb módja a tervezésnek, ha előtte együtt rászántok némi időt az inspirálódásra. Ma már a Pinteresttől elkezdve számos helyen lehet „ismerkedni” a különféle kialakításokkal, stílusokkal.
  • Óvatosan a nagy csempelapokkal! Bár a ma divatos minimalista kialakításhoz remekül illenek a nagyméretű csempelapok, óvatosan kell velük bánni. Egyfelől csak tökéletesen szintben lévő aljzatra ragaszthatók fel, másfelől ügyesen kell bánni a nem egész csempékkel. Természetesen nem kell félni a nagyobb lapoktól sem, de mindenképpen nagyobb körültekintést igényelnek.
  • Rendeljetek be kicsit többet! Amikor a csempelapok megrendeléséről van szó, nem érdemes kicentizni. Egyfelől később is bármikor szükség lehet egy-egy lapra a hibák javításához, másfelől érdemes számolni vele, hogy nem sikerül elsőre levágni a tökéletes méretű, nem egész csempéket. Sok fejfájást megspórolhattok magatoknak, ha többet rendeltek és legalább 10%-ot ráhagytok a szükséges mennyiségre.

Tipp #3: Használjatok csempevágót!

Az esetek csaknem 100%-ban szükség van nem egész csempékre is. Bár a csempéket flexszel, leánykori nevén sarokcsiszolóval is el lehet vágni, a végeredmény messze nem lesz ugyanaz. A flex a csempevágóval szemben ugyanis egy multifunkciós eszköz, mivel nem feltétlen csempevágásra lett fejlesztve ezért sajnos könnyen eltöri a csempét. Egy-egy darab eltörése még nem a világ vége, de ha pont emiatt kell berendelni egy újabb csomag csempét, akkor mind időben, mint költségekben megszaladhat a projekt. Ezért jobb ha csempevágóvat használsz. De mit is érdemes tudni a csempevágókról?

A csempevágóknak két nagy típusát lehet elkülöníteni. Vannak a kisebb és könnyebb súlyú kézi csempevágók, illetve a komoly, ipari felhasználásra tervezett unokatestvéreik. A kézi csempevágók otthoni használatra lettek tervezve. Egyszerű konstrukciójuknak, könnyű használhatóságuknak és alacsony áruknak köszönhetően remek megoldást jelentenek egy házi burkolás során felmerülő igényekre.

Fotó: Ztrust PCV600K kézi csempevágó

Az ipari csempevágókat ezzel szemben mindennapos intenzív használatra tervezték. Nem kézi erővel működnek, hanem árammal, és a jóval vastagabb lapokkal is elbírnak. Általában szakembereknek ajánlott használatuk.

Ha szeretnél egy jó minőségű csempevágót vásárolni, jó szívvel ajánljuk szerszám webáruházunk, a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol megbízható márkák termékei között válogathatsz!

Képek forrása: Freepik, Zákány

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan ronthat az állandó kenegetés a száraz ajkaidon?

Az ajakápoló-paradoxon A hőmérséklet csökkenésével te is a fázó fülcimpák és a kicserepesedett ajkak érzését …