A kényelmes irodai környezet titka

A pozitív munkakörnyezet támogatja az alkalmazottak munkamorálját, elkötelezettségét és produktivitását. Hogyan tegyük komfortosabbá az irodát, hogy a kollégák jól érezzék magukat a munkahelyükön?

Mitől lesz kellemes a munkakörnyezet?

A munkakörnyezet hatással van a hangulatunkra, a mentális egészségünkre és a teljesítményünkre is, így a kellemes hangulatú, komfortos munkakörnyezet megteremtése alapvető fontosságú a cég sikerének szempontjából. Hogyan lehet jobb munkakörnyezetet kialakítani, amely elégedetté és elkötelezetté teszi az alkalmazottakat?

#1 Biztosítsunk elegendő fényt, de ügyeljünk az árnyékolásra is

Semmi sem szívja el annyira az energiát, mint egy sötét és sivár iroda – a megfelelő világítás viszont feltölt és javítja a hangulatot, illetve kevésbé fárasztja a szemeket és csökkenti a fejfájást. A modern árnyékolástechnika pedig hozzájárul kényelmünkhöz, hogy ne kelljen a képernyők visszatükröződésétől tartani még egy verőfényes napon sem. 

Nem muszáj fehér színű árnyékolókban gondolkodni: az irodákban is jól mutathat akár egy színes, különleges textúrájú szalagfüggöny is, amely remek megoldást jelenthet például a hatalmas ablakfelületekre. Az állítható lamellák segítségével mindig annyi fényt engedhetünk be a térbe, amennyi komfortos a munkához, néhány ablakszárnyra pedig jól  jön egy szúnyogháló is, ha kint szeretnénk tartani a bosszantó rovarokat.

#2 Tegyük komfortossá az irodai tereket

Törekedjünk arra, hogy kényelmes bútorokkal, munkaeszközökkel és néhány extra felszereltséggel nyugodt légkört biztosítsunk. Legyünk rugalmasak, és adjunk választási lehetőséget, hogy a kollégák eldönthessék, ülve vagy állva szeretnének-e dolgozni az asztaluknál. Fontos az is, hogy kikérjük a véleményüket az esetleges irodai fejlesztésekkel kapcsolatban. Bizonyos összeghatárig akár a cég költségén is engedhetjük, hogy vásároljanak például növényeket, irodai ülőlabdát, vagy bármit, ami emeli a komfortszintjüket.

#3 Alakítsunk ki pihenőszobát

A pihenőszoba egy nyugodt oázis, ahol a munkavállalók kikapcsolódhatnak, és élvezhetik a pihenőidőt. Készítsünk be kényelmes ülőalkalmatosságokat, szórakoztató játékokat, rágcsálnivalókat és üdítőket. Ne feledkezzünk meg a kávéról sem! Egy eszpresszógép különböző ízekkel és szirupokkal biztosan nagy sikert arat bármelyik irodában! 

Az egészséges irodai környezet további elemei

Ahhoz, hogy jól tudjunk dolgozni, zavaró tényezőktől mentes környezetre van szükség, amely lehetővé teszi a koncentrációt, és nem terheli érzékszerveinket. A nagy alapterületű irodákban gyakran okoz problémát a túlzott zaj, ami zavaró lehet a munkavállalók számára, és ez a munka minőségében is megmutatkozhat. A túlzott zaj fáradtságot, rossz hangulatot és koncentrációs problémákat okozhat. Az irodák zajszintje csökkenthető a mennyezetre vagy a falakra szerelt akusztikus panelekkel, vagy a visszhangot korlátozó speciális akusztikus paravánokkal.

A helyiség hőmérséklete is hatással van a munkateljesítményre. A légkondicionáló használata során rossz szokás a beltéri és a kültéri hőmérséklet közötti nagy különbség beállítása, ami megfázáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet. Ügyeljünk arra,  hogy nyáron a légkondicionált helyiségek hőmérséklete maximum 5 fokkal legyen kisebb a külső hőmérséklethez képest, télen viszont ne fűtsük túl az irodát, mert az bágyadtságot okozhat. Igyekezzünk a munkatársak igényeit is figyelembe venni az optimális hőmérséklet beállításánál.

- bdpst24.hu

Check Also

Elmosódó művészeti határok a koreai Liquid Sound formációtól Budapesten és Egerben

Szeptember 27-én és 29-én a Liquid Sound művészeti formáció előadását a nézők testközelből csodálhatják meg …