3+1 lehetőség, amire felhasználható otthon a gipszkarton

A jól ismert gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb építőanyaga, ami sosem megy ki a divatból. Alapját egy kemény kartonpapír, illetve a gipsz adja. Többféle vastagságban, hosszúságban és típusban is találhatunk a piacon megfelelő gipszkartont. Legyen szó új építkezésről, házfelújításról vagy egyéb munkálatokról, ez az építőanyag nem hiányozhat a készletből.

Miért olyan népszerű építészeti megoldás a gipszkarton?

A gipszkarton több szempontból is nagyon hasznos építőipari alapanyag. Könnyen kezelhető, gyorsan és egyszerűen húzhatunk fel vele falakat, plafonokat, és egyéb szerkezeteket egyaránt. Mindemellett jó hőszigetelő képességük van, amivel az épület hőmérsékletét is jól szabályozhatjuk. Hanggátló tulajdonsága pedig a kívülről érkező zajokat is képes csökkenteni. Festeni vagy tapétázni is egyszerű, így a külseje is esztétikus látványt nyújthat.

Ezeken a területeken alkalmazhatsz gipszkartont!

Bővül a család, felcseperedtek a gyerekek, és külön szobát szeretnének, de nincs elég hely a házban, lakásban? Gipszkartonnal gyorsan orvosolhatjuk a problémát. A gipszkarton lemezekből elsősorban falakat, plafonokat építhetünk. Kifejezetten alkalmas a tetőtér beépítésére, egy szoba kettéválasztására, vagy épp egy tárolórendszer, polcrendszer kialakítására is. Ha eldöntöttük, milyen célra szeretnénk felhasználni a gipszkartont, a lapokat csavarozással, vagy ragasztással rögzíthetjük.

  • Tetőtér-beépítés

A tetőtérben az egyik legjobb alternatíva a gipszkartonnal való építkezés. Ezzel a könnyűszerkezetű, belsőépítészeti megoldással gyorsan és praktikusan kialakíthatjuk az egész helyiséget. Helyezzük fel a hőszigetelést, a párazáró réteget (az alapszerkezet szerelését követően), és rögzítsük a gipszkarton lapokat. Fontos, hogy mindenekelőtt győződjünk meg róla, műszakilag lehetséges-e egyáltalán a tetőtér-beépítése.

  • Egy szobából kettőt? Gipszkartonnal könnyen!

Bővült a család, felnőttek a kistesók, és már külön szobát szeretnének? Gipszkartonnal szinte szó szerint egy csapásra kialakíthatunk egy új teret számukra. A gipszkarton válaszfalat lényegében nagyobb felfordulás nélkül is felhúzhatjuk két szoba közé, és nagy káoszt sem hagyunk magunk után. Határozzuk meg az elválasztás helyét, a használt profilt (ami fémből vagy fából is lehet), a szigetelőanyagokat, és indulhat a telepítés. A végeredmény egy sima, stabil felület, mintha csak téglából készítettük volna. Csak nem kellett olyan mélyen a pénztárcánkba nyúlni.

  • Tárolórendszer, bútorok kialakítása

Gipszkarton lemezekből egyszerűen készíthetünk tárolórendszereket, például szekrényeket, éjjeli szekrényeket, polcokat – a lehetőségek száma szinte végtelen. A lemezek könnyen megmunkálhatók, méretre vághatók, így jól alkalmazkodnak a tárolórendszer méreteihez. Hőszigetelő képességük révén pedig a belső tárgyakat is védik a hőmérsékleti ingadozásoktól.

+1. Jobb hangszigetelés, szebb külső? Építs előtétfalat!

A gipszkarton esztétikai szempontból is sok lehetőséget tartogat. Akár a rendes fal elé is felhúzhatjuk, vagy a hangszigetelés elé. Kilógó vezetékek, falhibák eltakarására egyaránt alkalmas. A gipszkarton felülete sima és egyenletes lesz (jó esetben), így egy régi, sokat megélt fal helyett szebb látványt fog nyújtani. Ha egy kicsit kreatívak vagyunk, még boltíveket, kiszögelléseket, lépcsőzetes álmennyezeteket is készíthetünk belőle.

Eszközök, amelyekre szükséged lesz

A gipszkarton rögzítéséhez a gipszkarton profil mellett csavarokra, egyéb rögzítő- és kiegészítő elemekre is szükség lesz. Ha nem lehet csavarozni, akkor gipszkarton ragasztó segítségével telepíthetjük. Fontos, hogy komplett rendszerben gondolkodjunk, és szerezzünk be minden szükséges eszközt még a munkálatok előtt. A Masterplast Hungária Kft. a hazai építőanyag-ipar egyik legmeghatározóbb szereplője, termékeink szerte az országban kaphatók partnereinknél, amelyeknél akár árajánlatkérésre is adódik lehetőség.

Képek forrása: Freepik

- bdpst24.hu

Check Also

A TITANIC SZÍNEI, MELYEKET ELNYELT A JEGES POKOL

A történelem legismertebb hajós katasztrófája kapcsolódik hozzá, 3.800 méter mélyen fekvő roncsát számos alkalommal keresték …