MA VAN A MENTÁLIS EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA!

  • minden gyermeket megillet a megfelelő mentális egészséghez való jog!

Az UNICEF számára rendkívül fontos ez a dátum, hiszen kiemelten foglalkozik a gyermekek, fiatalok és az őket körülvevő felnőttek mentális állapotával, lelki egészségük megőrzésével és az állapotromlás korai jeleinek felismerésével. 

  • A nemzetközi UNICEF-jelentés szerint globálisan 7-ből 1 gyermek mentális betegségben szenved.
  • Az öngyilkosság világszerte a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig a második.
  • Az OECD egészségügyi adatbázisa szerint 2022-ben az európai fiatalok mintegy 50%-a számolt be kielégítetlen mentálhigiénés ellátási szükségletről.
  • 4-ből 1 gyermek olyan szülővel él, akinek valamilyen mentális zavara van. 

Munkánkra itthon is egyre nagyobb szükség van, hiszen az utóbbi években a fiataloknak számos új kihívással kellett szembenézniük. A felnövekvő generációk mentális egészségének megőrzésére, a gyerekek növekvő tömegét fenyegető mentális zavarok megelőzésére vonatkozó, az eddigieknél hatékonyabb össztársadalmi lépésekkel nem lehet tovább várni. 

Ha az érintett gyermekek családját és hozzátartozóit is tekintetbe vesszük, a mentális problémák életminőséget, munkateljesítményt és a személyes kilátásokat rontó következményei milliós hazai populációt érintenek. Ilyen arányú negatív kockázat egy egész társadalom jövőjét áshatja alá! 

Ezúton ajánljuk figyelmedbe az UNICEF Magyarország Lélekemelő programját, amely keretében számos olyan ingyenes kurzus, e-learning anyag és foglalkozás érhető el, amelyek a gyermekek, szülők, pedagógusok és szakemberek lelki egészségének megőrzését, a problémák időben való felismerését és megelőzését támogatják. Többek között kiemelten foglalkozunk az iskolai kortárs bántalmazással, az online zaklatással, a pedagógusok és szülők folyamatos tájékoztatásával, képzésével. Webináriumokat szervezünk, a fiatalok bevonásával beszélgetünk arról, hogy hogy vannak igazából. 

Az év egyik legfontosabb eseményére készülünk, november 16-án egy egész napos rendezvényt szervezünk, ahová szülők, pszichológusok, pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek és fiatalok beszélgetnek a mindennapok legnagyobb kihívásairól, a gyerekek jogairól, lelki egészségének megőrzéséről és helyreállításáról.

Bővebben: https://unicef.hu/mentalis-egeszseg/

- bdpst24.hu

Check Also

Tompos Kátya gyógyulását támogatja az Alle Management új bemutatójával

Az Alle Management június 15-én a MOMKultban mutatja be Lackfi János legújabb, Medveles című drámáját. …