20 év után készült új, minden eddiginél részletgazdagabb kötet a koronázási palástról

 

A Nemzeti Múzeum legikonisabb tárgyáról, legféltettebb kincséről jelent meg új kötet a Múzeum gondozásában! Tóth Endre A koronázási palást című gazdagon illusztrált könyve azért is különleges, mert a koronázási palást valamennyi itt közölt reprodukciója a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022-ben végzett teljes felületű, nagy felbontású digitalizálás felvételein alapul. A fotók minden eddigi reprodukciónál részletgazdagabb és valósághűbb képet nyújtanak a palást alakjairól. A könyv további illusztrációin az első ezredforduló időszakának néhány látványos tárgya mellett a palást legelső újkori ábrázolásai – metszetek, rajzok, festmények – és néhány különleges 20. századi fénykép is látható.

A koronázási palást kiemelkedik a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött műtárgyak sorából. Önmagában tekintve is a korai magyar történelem, egyháztörténet és művészet egyik legbecsesebb emléke, amely rendkívül sérülékeny anyaga ellenére ezer éven át megőrződött. Jelentősége azonban messze felülmúlja egy ritka és értékes műtárgyét: az egyetlen olyan ismert tárgy, amely minden kétséget kizáróan első, szentként tisztelt királyunkhoz köthető. Épp emiatt válhatott a Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából koronázási palásttá, koronázási jelvényként pedig nemzeti ereklyévé.

A koronázási palástról legutóbb húsz évvel ezelőtt készült önálló kötet. A most megjelent, számos nagyszerű illusztrációval kísért könyv kimondottan a nagyközönség számára íródott, és szerzője, Tóth Endre a koronázási jelvényekkel, köztük a palásttal kapcsolatos több évtizednyi kutatását összegzi benne lényegre törően és közérthetően. Az olvasó végigkísérheti a palást útját a miseruha készítésétől a koronázási szertartásokban játszott szerepén át kalandos sorsáig, végül hazatéréséig és múzeumba kerüléséig. A szerző külön fejezeteket szentel az eredeti miseruha ábrázolásainak és az ábrázolások szerkezetét meghatározó koncepciónak, és választ keres arra kérdésre is, hogy milyen események és megfontolások állhattak a miseruha készítése és felajánlása mögött.

- bdpst24.hu

Check Also

Havazás okoz jelentős vasúti fennakadásokat Ausztriában és München környékén

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint intenzív ausztriai és németországi, München környéki havazás nehezíti, lassítja …