Az ABB 280 millió dollárt fektet be európai Robotika központjába Svédországban 

  • A västeråsi üzem jelentős korszerűsítése előtt az ABB nemrég Kínában és az Egyesült Államokban is beruházásokat hajtott végre. 
  • A következő generációs MI-alapú technológiák fejlesztése, valamint a vállalat globális vezető szerepének megerősítése érdekében a meglévő telephelyet 65 000 m2-es integrált robotikai kampusszá alakítják át, amelynek a területén automatizált gyártó üzem, valamint kutatás-fejlesztési, ügyfélélmény- és képzési központok épülnek. 
  • A kampusz tovább erősíti az ABB „helyben a helyiekért” programját, és a gyártási kapacitás 50%-kal történő növelésével lehetővé teszi, hogy a vállalatcsoport az európai ügyfeleihez közeli helyszínről tudja kielégíteni a rugalmas automatizálási és robotikai megoldások iránti növekvő keresletet. 

Az ABB bejelentette, hogy 280 millió dolláros beruházással bővíti európai gyártási kapacitását, és a svédországi Västeråsban felépíti az ABB Robotika új, korszerű, európai kampuszát. A kampusz az ABB Robotika európai kínálatának központjaként fog szolgálni, ahol az ügyfelek számára mesterséges intelligenciával támogatott, együttműködő és ipari robotokat, valamint a rugalmas automatizálást támogató digitális megoldásokat kínálnak majd a vállalat „helyben a helyiekért” gyártási stratégiájával összhangban. A telephelyen meglévő robotikai létesítményeket felváltó új kampusz a tervek szerint 2026 végén nyitja meg kapuit.

„Az új kampuszunkba történő beruházást az ügyfeleink körében tapasztalt kereslet és az előre jelzett piaci növekedés indokolja” – mondta Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója. „A Kínában és az Egyesült Államokban végrehajtott fontos beruházásokat követően az új svédországi létesítmény megerősíti azt a képességünket, hogy egy növekvő piacon, helyben gyártott termékekkel szolgáljuk ki az európai ügyfeleinket. Már ma is itt gyártjuk az ABB által a régióban értékesített robotok mintegy 95 százalékát. Ez nem csak a „helyben a helyiekért” stratégiánk, de minden európai robotikai ügyfelünk iránti erős elkötelezettségünket is jelzi.” 

 

Az ABB-nek a västeråsi robotikai kampuszba történő beruházása tovább erősíti a vállalatcsoport robotika és az automatizálás terén kivívott globális vezető szerepét. Az új létesítménynek köszönhetően az ABB 50 százalékkal bővíti termelési kapacitását, és megerősíti képességeit az európai piac ellátására, amely 2027-ig várhatóan 7%-os összesített éves növekedési ütemmel (CAGR-rel) fog bővülni1. A kampusz átadását követően kijelenthetjük, hogy az ABB 2018 óta 450 millió dollárt fektetett be három robotikai létesítményébe, köztük az ázsiai ügyfeleket ellátó sanghaji megagyárába és az amerikai kontinenst támogató Auburn Hills-i létesítményébe.  

„Napjainkban kedvezőek a feltételek a robotikába és az automatizálásba való befektetésre. Ez az új kampusz jelentős állomása a globális növekedési programunknak, és kulcsfontosságú szerepet játszik az európai ügyfeleink támogatásában, akik az ipari tevékenység visszatelepítése, a fenntarthatóbb ellátási láncokra való áttérés és a hosszú távú munkaerőhiány miatt felgyorsítják a robotikába és a mesterséges intelligenciába történő beruházásaikat” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „A Robotics Campus segítségével hatékonyabban tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket, illetve számos meglévő és új ágazatot, például az autóipart, az elektronikát, a logisztikát, az egészségügyet, az e-kereskedelemet és a gyógyszeripart tudjuk majd támogatni azon törekvésében, hogy teljes mértékben kihasználja az automatizálásban rejlő lehetőségeket.”

Az ABB új kampusza lehetővé teszi az ügyfelekkel és a partnerekkel való szoros együttműködést, aminek keretében a felek biztonságos és funkcionális környezetben fejleszthetnek robotikai és automatizálási megoldásokat. Az ügyfelek a helyszínen tesztelhetik megoldásaikat, és kísérletezhetnek a legújabb automatizálási innovációkkal. Emellett a dolgozók, a látogatók és a diákok munkaidőben és munkaidőn kívül is részt vehetnek majd a kampuszon szervezett, nyitott rendezvényeken.

„Az új, fenntartható svédországi létesítményünk az ABB Robotika globális innovációjának a bölcsőjénél lesz, amelynek a sikertörténete azzal indult, hogy az ABB közel 50 évvel ezelőtt kifejlesztette a világ első kereskedelmi célú, teljesen elektromos robotját” – mondta Marc Segura, az ABB Robotika vezetője. „Az új K+F központunkban az új digitális és mesterséges intelligenciával támogatott technológiák fejlesztésére összpontosítunk, így a robotokat egyre könnyebben elérhetővé tesszük, miközben minden iparágban lebontjuk a robotok alkalmazását gátló korlátokat.”
Az új gyárat, irodákat, K+F központot, valamint az ügyfeleket és látogatókat kiszolgáló élmény- és képzési központot magába foglaló 65 000 m2-es kampusz az ABB Robotika 1300 munkatársának biztosít majd korszerű munkahelyet a térségben. Az új gyárban az autonóm mobil robotok (AMR) is kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a raktár, az összeszerelő állomások és az összeszerelő részlegek közötti anyag- és termékszállításban. Az építkezés a tervek szerint 2024-ben kezdődik. Az új létesítmény az 1974 óta szervesen fejlődő, a svédországi robotikai gyártást kiszolgáló kilenc különálló épületből álló üzemet váltja fel, tovább erősítve ezzel a szakterületek közötti szinergiákat.

A västeråsi kampusz megépítésével az ABB tovább erősíti a térség automatizálási klaszterré válását, és a létesítménynek köszönhetően közel marad az ügyfelekhez, a beszállítókhoz, a felsőoktatási intézményekhez és a partnerekhez. A kampusz egyedülálló lehetőséget biztosít az ökoszisztéma fejlesztésére gyors átfutási időkkel, rövid szállítási távolságokkal és kis ökológiai lábnyommal. Azt is lehetővé teszi az ABB számára, hogy hatékonyan kihasználja az ABB Robotika által Svédországban, az elmúlt 50 év során kiépített kompetenciákat és képességeket.  

A kampuszt az ABB 2030-ig érvényes fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban építik meg, így arra törekszenek, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, valamint az erőforrások jobb megőrzése révén az ABB működését szén-dioxid-semlegességé tegyék. E cél érdekében különös figyelmet fordítanak a megfelelő építőanyagok és építési folyamatok kiválasztására, valamint a tetőn elhelyezett napelemek használatára.  

1 Szállítások/Shipments. Forrás: Interact Analysis

go.abb/robotics 

www.abb.com 

http://new.abb.com/hu

 https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

- bdpst24.hu

Check Also

STRAND: Vakáció akció: most 5 jegyet kapsz 4 áráért!

Végre itt a vakáció, ennek örömére csoportos jegyakciót és új bejelentéseket hoztunk nektek. Jó hírünk …