K&H: szakmai elismerést kapott Németh Dávid vezető elemző

  • A Világgazdaság választotta meg az év makroelemzőjének a szakértőt
 Rangos elismerést kapott Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. A Világgazdaság gazdasági lap választotta meg az idei év makroelemzőjének a két évtizedes tapasztalattal rendelkező szakembert, aki elárulta legfrissebb GDP- és inflációs előrejelzését is.
Fontos szakmai díjat kapott Németh Dávid, a K&H vezető elemzője a Világgazdaság 55 éves fennállásának apropóján tartott konferencián – közölte a pénzintézet. A sajtóorgánum ugyanis az év makroelemzőjének választotta a K&H szakemberét. Németh Dávid gazdaságpolitikai szakon végzett 2004-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (a mai Budapesti Corvinus Egyetem), majd az elsősorban vállalati hitelezési piacon érdekelt ING-nél kezdte a pályafutását 2003-ban még egyetemista gyakornokként. Ezután a banknál 2007-től vezető elemzőként folytatta a pályafutását, 2013 óta pedig a K&H vezető elemzőjeként dolgozik.

A Világgazdaság 2019 óta adja át a szakmai díjait a pénz- és tőkepiacon aktív elemzőknek, szakértőknek, a díjakról a szerkesztőség tagjai szavaznak. A makrogazdasági elemzői díj elbírálásánál a szakértő kommentjeinek gyorsasága, a használhatósága, pontossága számított elsősorban.

“Örömteli ez az elismerés, de fontosnak tartom, hogy a kollégáimat is dicséri a díj, velük együtt nézzük napról napra a gazdasági folyamatokat, és készítjük a különböző előrejelzéseket. Az elmúlt húsz év változatosan telt, voltak kedvező időszakok, de voltak hullámvölgyek is” – mondta Németh Dávid, aki egyúttal ismertette legfrissebb makrogazdasági előrejelzései közül a GDP és az infláció alakulására vonatkozó prognózisait.

A szakember szerint az idei harmadik és negyedik negyedévben már pozitív tartományba kerülnek a negyedéves GDP-mutatók. Ennek eredményeként 2023 egészében 0,5 százalékkal csökkenhet az GDP 2022-höz képest. 2024-ben pedig a mostani kilátások alapján 3 százalék körüli éves bővülésre van kilátás. Az infláció alakulásáról azt mondta: “Az idei év végén, azaz decemberben 7 százalékra lassulhat az infláció, Így  17,9 százalékos lehet az éves átlagos infláció” – tette hozzá. Jövőre pedig 5,7-5,8 százalékra lassulhat a pénzromlás üteme.

- bdpst24.hu

Check Also

Dresszkód: csillogás! – ünnepi outfitek a VAN GRAAF-tól

Hamarosan itt az év legcsillogóbb időszaka! Legyen szó céges karácsonyi partiról, ünnepi vacsoráról vagy éppen szilveszterről, …