ALL-IN Debrecen I Német Kulturális Napok

  • Október 2. 14:00 – Kölcsey Központ, Görömbei András-terem

Együtt Európában (ünnepi ülés a Német Egység Napja alkalmából)

A 2023. októberi Német Kulturális Napokat Dr. Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg köszöntő beszédével. Ez után Maren Schoening, a DialogUngarn ügyvezetője tart előadást “A német és európai egységhez vezető nyomok” címmel. Később az érdeklődők a “Múlt és jövő” című, illetve a Fahidi Éva Párbeszéd Programot bemutató pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt.  A program kizárólag online regisztrációt követően látogatható.

Október 5. 14:00 – Kölcsey Központ, Nagyterem

Friedrich Dürrenmatt: Play Strindberg (német nyelvű előadás)

A „Play Strindberg” August Strindberg „Totentanz” című drámájának adaptációja, amelyet először 1969-ben mutattak be Bázelben, ahol azonnal hatalmas sikert aratott. A történet középpontjában Alice és Edgar, egy 25 éve házasságban élő pár áll, akik között már szinte semmi sem maradt a kapcsolatból, csupán a gyűlölettel átitatott szerelem. A múlt sérelmei és a jelenbeli kölcsönös bűnbakkeresés határozza meg viszonyukat. Azonban minden megváltozik, amikor felbukkan Kurt, Alice unokatestvére. Végre valaki, aki látogatóba érkezik, és talán felrázhatja az életüket.

A Budapester Ensemble előadása az idézett mondattal, „Minden házasság gyilkos gondolatokat szül”, Dürrenmatt komédiája keserűen gonosz és nevetséges elemekkel bővelkedik. A darabban késdobálás és sértegető szavak is szerepelnek, amelyek élesen sebeznek, és a legfájóbb pontokon találnak célt. A végeredmény egy groteszk és elgondolkodtató előadás, amely megmutatja a házasság és az emberi kapcsolatok sötét oldalát.

Október 6. – Kölcsey Központ

Jazz-est – Szabad improvizációk

A Német Kulturális Napok záróestjén egy olyan jazz-formáció várja a közönséget, amely összehozza az európai jazz és szabadzene két nagy alakját, valamint egy fiatal tehetséget, hogy együtt alkossanak egyedülálló zenei élményt.

Alexander von Schlippenbach (zongora)neve szinte egyenértékű a free jazz és az avantgárd zene világával. Zenéjében harmonikusan ötvöződnek a szabad improvizáció és a kortárs klasszikus zenei elemek. Schlippenbach hosszú karrierje során számos zenekart alapított, olyan kiváló zenészekkel dolgozott együtt, mint Evan Parker és Paul Lovens.

Ajtai Péter (nagybőgő)a fiatal jazz generáció egyik kiemelkedő alakja, aki a konvenciókkal szakító egyedi hangzásvilágú zenét alkot. A hazai avantgárd zenei színtér meghatározó személyiségeként olyan neves zenészekkel működik együtt, mint Hamid Drake és Alexander von Schlippenbach.

Gyárfás Attila dobos és zeneszerző a szabad improvizáció és az egyedi hangzáskeresés iránti szenvedélyét hozza magával a színpadra. Zenekarvezetőként és szóló előadóként is tevékenykedik, számos kiemelkedő lemezen szerepel.

További részletek elérhetőek az ALL-IN Debrecen Facebook oldalán és Debreceni Német Kulturális Fórum weboldalán.

- bdpst24.hu

Check Also

Még hiányzik az a kis extra, amit az egészségért tehetnénk

Mindössze a magyarok fele szed rendszeresen vitaminokat, és még ennél is kevesebben sportolnak. Bár időszakosan …