A leggyakoribb fogmosási hibák

  • Ezt NE tedd, hogy a fogaid épek maradjanak!

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a szájápolás gyerekjáték, pedig a napi 10 másodperces, rossz technikával végzett suvickolás sajnos nem elég a szájhigiénia fenntartásához! Felmérések szerint a magyaroknak – a 32 maradó fog helyett –  átlagosan 10 ép, 2,7 tömött és 1,5 szuvas foguk van, ami a legrosszabb statisztika az EU-ban. Szeptember a szájápolás hónapja, ezért a Tesla összegyűjtötte, hogy mit NE tegyél, ha fogaidat meg akarod óvni! A cseh okosotthon márka két szájápolási újdonsággal is előrukkolt, bizonyítva, hogy a technológia is az egészséges mosoly szolgálatába állítható.

Hol HIBÁZHATSZ a szájápolásban? 

Kihagyod a fogmosást

Hamar meglátod, mit okozhat, ha elhanyagolod a szájhigiéniád. A teljesség igénye nélkül: szuvasodás, lepedék, rossz lehelet, ínygyulladás – ez csak néhány azok közül a rövid távú tünetek közül, amik előbb-utóbb jelentkeznek majd. De ha a sokáig hanyagolod a fogmosást, hosszú távon olyan komoly egészségügyi kockázatokkal nézhetsz majd szembe, mint a cukorbetegség, a vakság vagy akár a stroke – ezen betegségek kialakulása ugyanis nagyban összefügg a hanyag fogápolással.

Nem cseréled időben a fogkeféd

A szakértők ajánlása szerint a fogkefét évszakonként, azaz 3-4 havonta kell cserélni. Szerencsére ma már létezik olyan fogkefe – pontosabban fogkefefej, amely akár 6 hónapig is biztonsággal használható. Ha törött, elhasznált sörtékkel mosol fogat, az sajnos több kárt okozhat, mint hasznot. A kopott, elhajlott sörte könnyen felismerhető jele annak, hogy itt az ideje fogkefét cserélni.

Elfelejtkezel a fogközökről

A fogselyem ugyanolyan fontos, mint a megfelelő fogmosás. Megtisztítja azokat a fogak közötti apró zugokat, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek el. A fogközök rendszeres tisztítását végezheted még kényelmesebben, például szájzuhannyal, amellyel megelőzhető a legtöbb ínybetegség, és elkerülheted a kellemetlen ínyvisszahúzódást is.

Túl erős sörtét választasz

Ha te is felteszed magadnak a kérdést: „Miért vérzik az ínyem, amikor fogat mosok?”, a válasz valószínűleg az, hogy kemény sörtéjű fogkefét használsz. A közhiedelemmel ellentétben a kemény sörték nem tisztítják jobban a fogaid, mint a puha sörték. Légy gyengéd a fogaidhoz, válassz puha sörtéjű fogkefét, és meglátod, búcsút inthetsz a fogínyvérzésnek.

Nem szánsz rá elég időt

2 perc, naponta kétszer: ez minden, amire fogaidnak szüksége van. Ha a 2 perc hosszúnak tűnik, állíts be egy időzítőt, vagy dúdold a kedvenc dalodat fogmosás közben, és voilá! Már készen is vagy a szájápolással!

Még mindig a hagyományosat használod

Mind a kézi, mind az elektromos fogkefék hatékonyan eltávolítják a lepedéket, ha helyes technikát alkalmazol. Az elektromos fogkefék egy kicsit mégis hatékonyabbak, mivel több mikromozgást végeznek, mint te kézi suvickolás közben. A felmérések szerint az elektromos fogkefét használóknak egészségesebb az ínyük, kevesebb szuvas foguk van, és a fogaik is tovább megmaradnak, mint a kézi fogkefét használóknak.

Nem tárolod megfelelően a fogkeféd

Fogmosás után hagyd a fogkefét a szabad levegőn megszáradni. Ne tedd be egyből a tárolóba, vagy a fürdőszobaszekrénybe, mert a nedves fogkefe zárt helyen tartva hamar a kórokozók melegágyává válhat. Épp ezen okból a fogkeféd ne legyen a WC közelében.

A Tesla üzenete a szájápolási hónap alkalmából: Az egészséges mosoly a legszebb kiegészítő, amelyet viselhetünk, ráadásul sosem megy ki a divatból! 

- bdpst24.hu

Check Also

Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!  

Gyereknap, ahol a szülők is gyerekek lehetnek!  2024.05.26. 11:00-17:00 A Néprajzi Múzeum 2024. május 26-án …