Digitális szemfáradtság: ezért fontos a szemeidet megóvni a képernyő hatásaitól

A digitális világ térhódítása minden területen megváltoztatta az életünket. A számítógépek, okostelefonok és tabletek mindennapjaink részévé váltak, legyen szó munkáról, szórakozásról vagy kapcsolattartásról. A képernyőhasználat azonban komoly hatással lehet szemeink egészségére és kényelmére. 

Mi is az a digitális szemfáradtság?

A digitális szemfáradtság, más néven számítógépes szemfáradtság vagy számítógépes látás szindróma, egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor hosszú időn keresztül nézünk kijelzőket, például számítógép monitorokat, televíziókat, okostelefonokat vagy tableteket. A tünetek közé tartozik a szemek vörössége, égése, szárazsága, a homályos látás, lassú fókuszálás, fejfájás és a nyak, hát, vállfájdalom is. Ezek a tünetek zavaróak és kellemetlenek lehetnek és hosszú távon akár komoly szemproblémákhoz is vezethetnek.

Miért fontos megóvni a szemeidet a digitális eszközök használata során?

A túlzott képernyőidő számos problémához vezethet, például száraz szemhez, szemgyulladáshoz és rövidlátáshoz. Az átlagosnál több kék fény növelheti a makuladegeneráció kockázatát is az élet későbbi szakaszában. 

„Ha a szemek fáradtak, könnyebben merülünk ki és csökkenhet a munkateljesítményünk. A kényelmetlen, kellemetlen érzés a szemekben elvonhatja a figyelmet és megnehezítheti a koncentrációt. A digitális szemfáradtság és a hosszú órákig tartó képernyőidő ráadásul nemcsak azonnali hatásokkal jár, hanem hosszú távon is súlyosabb problémákhoz vezethet. A kék fény azon biológiai és fiziológiai rendszereinkre is hatással van, melyek befolyásolhatják és megváltoztathatják bioritmusunkat, valamint fiziológiai és pszichológiai komfortérzetünket. Tehát a látásproblémákon és szembetegségeken túl okozhat alvászavart, depressziót és akár a kognitív funkciók károsodását is” – mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője.

Hogyan óvhatod meg a szemeidet a digitális szemfáradtságtól?

  • Győződj meg róla, hogy rendszeresen tartasz rövid szüneteket, ha a képernyő előtt ülsz. Ez lehetővé teszi a szemednek, hogy pihenjen. Próbálj meg 5 méternél távolabbi tárgyakra fókuszálni.
  • Állítsd be a képernyő fényerejét és kontrasztját kényelmes szintre, és győződj meg róla, hogy a betűk és a képek tisztán és élesen jelennek meg.
  • Végezz rendszeresen szemtornákat, amelyek segíthetnek megerősíteni a szemed izmait és csökkenteni a fáradtságot.
  • Használj kékfény szűrős lencsével rendelkező szemüveget, amely csökkenti a képernyő által kibocsátott kék fény mennyiségét, különösen esténként.
  • Ne hagyd ki a rendszeres szemvizsgálatokat és bizonyosodj meg róla, hogy szemüveged vagy kontaktlencséd a megfelelő dioptriával rendelkezik.

Ha olyan szemüveget szeretnél, amelyben a lencsék kékfényszűrő réteggel ellátottak, látogass el a Tipton Eyeworks showroomjába az Erkel utcába! A bemutatótermükben található gépparkhoz fogható kevés van az országban, szakértőik átfogó és személyre szabott látásvizsgálatot tudnak kínálni számodra, amelyet követően a megfelelő lencse és a személyiségedhez, stílusodhoz legjobban passzoló keret kiválasztásában is segítenek.

- bdpst24.hu

Check Also

Néprajzi Múzeum: Székátiratok c. kiállítás a bonyhádi Tűzoltó Múzeumba utazik

Tűzveszély! – A Néprajzi Múzeum Székátiratok c. kiállítása a Múzeumok Éjszakája alkalmából a bonyhádi Tűzoltó …