A FIDELITY NEMZETKÖZI FELMÉRÉSE SZERINT A BEFEKTETŐK…

  • NEM ÉRZIK SÜRGETŐNEK AZ IGAZSÁGOS ÁTMENET MEGVALÓSÍTÁSÁT 
  • A Fidelity felméréséből kiderült, hogy a befektetőknek mindössze 42%-a van tisztában az „igazságos átmenet” fogalmával. 
  • Amikor azonban megismerték a fogalmat, 91%-uk úgy vélte, hogy az igazságos átmenet hosszú távon kedvező hatással lesz a hozam/kockázat profilokra.
  • Azoknak, akik már korábban is hallottak az igazságos átmenetről, mindössze 35%-a rendelkezik az igazságos átmenetet középpontba állító, kifejezetten erről szóló befektetési stratégiával, vagy dolgozik annak bevezetésén.

Az igazságos átmenet a Fidelity számára kiemelt fontossággal bíró fenntarthatósági kérdés, ezért az alapkezelő – stratégiájával összhangban – a Coalition Greenwich partnereként megkérdezte több mint 120 intézményi és köztes befektető véleményét, hogy mélyreható elemzést készíthessen az igazságos átmenet fogalmáról. 

Az igazságos átmenet fogalmával, mely a Fidelity definíciója szerint a magas karbonkibocsátású gazdaságból az alacsony karbonkibocsátású gazdaságba történő, mindenki számára méltányos átmenetet” jelenti, a válaszadók csupán 42%-a volt tisztában – a fogalom ismertsége ázsiai befektetők körében alacsonyabb (30%), az európaiak körében pedig magasabb (47%) volt.

A befektetők nem csupán nem ismerték ezt a fogalmat, de nem is voltak meggyőződve arról, hogy a társadalom egészének szintjén képesek leszünk megvalósítani az igazságos átmenetet: a válaszadók 43%-a szerint nem valószínű a siker, de ha mégis elérnénk ezt a célt, a befektetők több, mint egynegyede (27%-a) úgy véli, hogy ehhez 15 évnél hosszabb időre lesz szükség, 52%-uk pedig úgy gondolja, hogy elhúzódó folyamatnak nézünk elébe. 

Vélhetően az ismertség hiányával és a meggyőződés alacsony szintjével magyarázható, hogy az igazságos átmenet fogalmával amúgy tisztában lévőknek is csupán 35%-a rendelkezik a fogalmat középpontba állító, kifejezetten erről szóló befektetési stratégiával, vagy dolgozik annak bevezetésén. Európa a jelek szerint előbbre jár ebben: az európai válaszadók 38%-a rendelkezik vagy dolgozik egy kifejezetten a kérdésnek szentelt befektetési stratégián, míg Ázsiában ez az arány mindössze 20%. Ugyanakkor a befektetőknek több mint fele (52%-a) már jelenleg is az ESG tágabb megközelítésének részeként tekint a kérdésre.

Befektetési szempontból: stratégiai eszközallokáció révén pozitív hatás érhető el

A felmérésben részt vevő befektetők elsöprő többsége (91%-a) hisz abban, hogy az igazságos átmenet hosszú távon kedvező hatással lesz a hozam/kockázat profilokra, ami azt bizonyítja, hogy a válaszadók befektetési lehetőségként tekintenek a témára. Ugyanakkor afelől megoszlanak a vélemények, hogy rövid távon pozitív (21%) vagy semleges (52%) hatása lesz-e.

Amikor arról kérdeztük őket, hogy melyek az igazságos átmenetbe eszközölt befektetések fő indokai, a válaszadók több mint háromnegyede (77%-a) a „Kedvező környezeti hatás a nettó zéró karbonkibocsátás elérése által” és a „Kedvező társadalmi hatás” (73%) válaszokat jelölte meg, ami azt mutatja, hogy szoros kapcsolat áll fenn a környezeti és a társadalmi megfontolások között.

A fenti válaszok után nem volt meglepő, hogy a résztvevők 92%-a befektetési szempontból a megújuló energiaforrások ágazatát tartja a legvonzóbbnak, melyet a technológia és az informatika (61%) és az agrár-élelmiszeripar (60%) kategóriája követett. Ami az eszközosztályokat illeti, a befektetők 89%-a véli úgy, hogy az igazságos átmenet megvalósításában a kötvények játsszák majd a legfontosabb szerepet, második és harmadik helyen pedig a magáneszközök (81%) és a tematikus befektetések (66%) állnak.

Az eszközosztályok szerepe az igazságos átmenet megvalósításában

Forrás: Fidelity International. Kérdés: Egy 1-től 5-ig terjedő skálán (1 = nem jelentős, 5 = rendkívül jelentős) a következő eszközosztályok  milyen szerepet játszanak majd az igazságos átmenet megvalósításában? Sötétkék = rendkívül jelentős, világoskék = nem jelentős; Bázis: 127

Az ágazatok szerepe az igazságos átmenet megvalósításában

Forrás: Fidelity International. Kérdés: Befektetői szemszögből nézve a következő ágazatok melyike lesz a legvonzóbb az igazságos átmenet megvalósítása során? Bázis: 127

Rank 1, 2, 3 = 1., 2. 3. stb. helyezés

A korlátok ledöntése

Bár ígéretes, hogy a befektetők hosszú távon növekedési lehetőségeket látnak az igazságos átmenet megvalósításában, a folyamat lassan halad, ami a még mindig fennálló számos akadállyal magyarázható. A felmérés a következő kihívásokra hívja fel a figyelmet, amelyek akadályozzák az előrehaladást: 

  • Egyértelmű kormányzati politika hiánya (46%)
  • A hagyományos iparágak által a szennyező tevékenységek fennmaradása érdekében folytatott lobbitevékenység (29%)
  • Geopolitikai feszültségek (25%)
  • Gazdasági recesszió (21%)
  • Mélyen berögzült fogyasztói szokások (21%)

Emilie Goodall (Head of Stewardship, Europe, Fidelity International) a következőket mondta:Egyszerűen fogalmazva az igazságos átmenet olyan átmenetet jelent, melyben senkit nem hagyunk az út szélén a fenntartható gazdaság felé történő átmenet során. A gyakorlatban azonban az igazságos átmenet számos, egymással szövevényes kapcsolatban álló kérdés sokasága, rendkívül sok éghajlati, közösségi, munkaerő-piaci vonatkozása van, a fejlett és a fejlődő országok közötti különbségekről nem is beszélve. Ebből adódóan az, hogy hogyan kell mérni és megvalósítani az igazságos átmenetet, hihetetlenül összetett probléma, de egy dolog biztos: a fenntartható gazdaságba történő átmenet társadalmi hatását központi kérdésként kell kezelni. És bár a befektetők kezdik felismerni az igazságos átmenet jelentőségét, felmérésünk azt mutatja, hogy tovább kell dolgoznunk a kérdés ismertségének és elismertségének javításán.”

A Fidelity International kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy mind a befektetőket, mind a befektetéseink célpontjául szolgáló vállalatokat arra ösztönözzük, hogy az igazságos átmenetet következetes és átfogó módon kezeljék, és támogassák azokat a közösségeket és országokat, amelyeknek erre az átmenet során a legnagyobb szükségük van. Filozófiánk középpontjában az aktív gazdálkodás (stewardship) áll, melynek keretében a maximális hatás elérése érdekében kezdeményezzük és egymással összhangban alkalmazzuk az alulról felfelé irányuló vállalati kötelezettségvállalást, a fentről lefelé irányuló tematikus szerepvállalást, valamint az egész rendszert átható gondos gazdálkodást.” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. 

https://www.greenwich.com/ 

- bdpst24.hu

Check Also

Mit várhatunk az új Európai Parlamenttől?

Az első őszi plenáris ülésen kirajzolódhat, mire számíthatunk a következő években. Az Európai Parlament egyike …