Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara: III. Senior Gála

  • október 1., vasárnap, 19:30 – Magyar Nemzeti Múzeum díszterme

Ünnepi jótékonysági hangverseny október 1-jén, a zene és az idősek világnapján a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészeivel. A fennállásának 170. évét ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története a Magyar Nemzeti Múzeumban adott első „philharmoniai hangversennyel” indult 1853. november 20-án, Erkel Ferenc vezényletével. Október 1-jén, a zene és az idősek világnapján, a Senior Gála alkalmával a Társaság legtapasztaltabb művészeivel térnek vissza a kezdeteket megidéző helyszínre egy ingyenes koncerttel. 

Nyugalmazott zenészeik nem csupán a Zenekar történelmének legjobb ismerői, hosszú évtizedeinek hiteles „krónikásai”, hanem a mostani aktív generációnak „kinevelői”, és nem utolsó sorban a zene számos jótékony hatásának valódi nagykövetei is. A hangverseny ingyenes, a Zenekar a Rotary Club Budapest Akadémia segítségével adományokat gyűjt a Magyar Hospice Alapítvány munkájának támogatására.

A történelmi hagyományok okán a Társaság tagsága az Operaház zenekari művészeiből áll, így a műsorban kiemelt helyet kapott a 210 éve született Verdi művészete. A hangversenyt Kodály Zoltán zenekari remekműve, a Galántai táncok zárja, melyet a szerző 90 éve komponált a Filharmóniai Társaság Zenekarának, az akkori 80. ünnepi gálára.

A programra a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a seniorgala@bftz.hu címen tudnak.

Karmester:
Vajda Gergely 

Házigazda:
ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője 

Műsoron:
Schubert: Rosamunda-nyitány
Schubert: A-dúr rondó
Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Verdi: Don Carlos – Fülöp király áriája
Kodály: Galántai táncok 

További információ: https://bftz.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …