Budapesti albérletárak: az egyetemisták réme vagy álma?

Budapest mindig is a magyar felsőoktatás egyik központja volt, és az egyetemisták számára vonzó város is marad, ezt biztosan állíthatjuk. Azonban az albérletárak az utóbbi években jelentősen megugrottak, ami sok újonc egyetemi hallgató számára kihívást jelenthet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen albérletárakkal várja Budapest az egyetemistákat 2023-ban.

Nem mindegy, melyik kerületben keresünk lakhatást

Az albérletek ára erősen függ a városrészektől és a lakás típusától, ám általánosságban elmondható, hogy az V., VI., VII. kerületek jóval magasabb bérleti díjakkal büszkélkednek, míg a külsőbb kerületekben található, meghirdetett lakások. Sajnos értelemszerű, hogy a város központjában, az egyetemekhez közel lakni ma már a legtöbb hallgató számára megfizethetetlen, mint egy távolabb, csendesebb városrészben bérelni lakást.

Azok kedvéért, akik mégis a belvárosban vagy az egyetemek közelében szeretnének lakni, mutatunk egy kis ízelítőt a bérleti árakról. Például, egy kis stúdiólakás – azaz nagyjából 25-30 négyzetméteres ingatlan – a városközpontban átlagosan havi 200-150 ezer forint közötti áron bérelhető. Az ennél nagyobb, 60-65 négyzetméter közötti lakások esetén bizony a zsebbe kell nyúlni: 2-3 bérlő esetén akár 300-350 ezer forintot is elkérhetnek havonta a lakástulajdonosok.

Akad megfizethető lakás is a fővárosban

Budapest külső kerületeiben jóval kedvezőbb albérletárakkal találkozhatnak az egyetemisták. Például a XIX., XX. kerületekben vagy a budai oldalon lehet találni olcsóbb albérleteket, ahol egy kis stúdió már havi 100-150 ezer forint közötti áron is bérelhető. Egy nagy hazai ingatlanportál friss adatai szerint augusztusban a külső kerületekben kiadott lakások négyzetméterenkénti átlagára 3200 forint volt, míg a belvárosi részen ez az ár átlagosan 5200 forintot jelentett. Természetesen e négyzetméter árakat nem csak az ingatlan lokációja befolyásolja. Az albérletárakat nagy mértékben megszabja a lakás állapota, mérete és felszereltsége is. Az új vagy felújított lakások általában drágábbak, míg a régebbi épületekben található lakások kedvezőbb áron bérelhetők.

A szezon szeptember végén tetőzhet

Azoknak a hallgatóknak sem kell elkeserednie, akik még nem oldották meg lakhatásukat. A július végén várva várt felvételi ponthatárok kihirdetését követően 13 százalékkal emelkedett az albérletek iránti érdeklődések száma, ám még látható jelei vannak annak, hogy az albérletpiaci pezsgés korántsem ér véget. Gazdasági elemzők szerint még szeptemberben is növekvő forgalom várható, és már észlelhetőek a további bővülés jelei is a kínálati oldalon. Az egyetemi felvételi eredmények kihirdetése után a keresletnövekedés idén nem ugrásszerű emelkedést mutatott, hanem folyamatos, lassú bővülést. Bár a nagy roham várhatóan szeptember végéig tarthat, a forgalom lappadása is hasonlóképp lassabban történhet majd.

Forrás: Creditline.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …