Judit Reigl először adományoz nagyértékű műtárgyat

A párizsi székhelyű Fonds de dotation Judit Reigl először adományoz nagyértékű műtárgyat magyarországi közgyűjteménynek

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár az ország egyik legjelentősebb és a főváros egyetlen képzőművészeti gyűjteménye, mely több mint negyvenezer műtárgyat őriz, gondoz. A Fővárosi Képtár 2016-ban, még Reigl Judit életében ajándékba kapott egy késői papírmunkát az Absztrakt folyamat-sorozatból, magától a művésztől. Már akkor meg- fogalmazódott a múzeum részéről, hogy a gyűjteményt egy Reigl Judit festménnyel is szeretnék gyarapítani. A Fonds de dotation Judit Reigllel folytatott kapcsolatfelvétel és a hosszú előkészítő munka után 2023. szeptember 7-én kerül sor az adomány átvételére.

A kiválasztott munka egy nagyméretű vászonra festett mű, a Kívül című festmény, amely Reigl Judit több korszakának nyomait is magán viseli. A kép jelentőségét az életművön belül az is mutatja, hogy a Kívül-sorozat festményei közül ez az egyik legtöbbet reprodukált darab, maga Reigl is lefotóztatta, és műtermében helyezte ki a róla készült reprodukciót. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár gyűjteménye ezzel az adománnyal egy nagy jelentőségű, felbecsülhetetlen értékű, a múzeum számára másképp elérhetetlen alkotással gazdagodott.

A donáció jelentőségét bizonyítja, hogy az átadáskor jelen volt Őexcellenciája Claire Legras Fran- ciaország magyarországi nagykövete, valamint ebből az alkalomból Budapestre utazik a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvány elnöke, Mme Roberta Bernard.

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …