Sokan bíznak a szerencséjükben, pörög itthon a sportfogadás

Egyre népszerűbbek a hagyományos és az elektronikus sportfogadások, de a kaparós sorsjegyek is rendkívül közkedveltek Magyarországon. A koronavírus-világjárvány csak lendített a szegmens árbevételén. Az állami szerencsejáték vállalat beszámolója szerint összesen 298-an nyertek milliós nagyságrendű összeget sportfogadáson tavaly, és ami ennél is izgalmasabb, közülük ketten alig több mint 100 forintot költöttek hobbijukra.

Tavaly év elején gyakorlatilag csaknem a teljes fogadási kínálat eltűnt egy villámcsapásra, ahogy az egész világon életbe léptek a korlátozások. Ennek ellenére az elmúlt évet rekordbevétellel zárta a Szerencsejáték Zrt. 2020 első két és fél hónapjában ugyanis jócskán meghaladták az előzetes várakozásokat, és minden termékkategóriában magasabb számokat produkáltak a tervezettnél. Ehhez persze átalakításokra is szükség volt, amelyet megléptek a legjobb sportfogadó oldalak is szép számmal. Március közepétől tehát a járvány átírta a vállalat bevételi struktúráját, azáltal, hogy a fogadási kínálat 95 százaléka eltűnt egyik napról a másikra, miután felfüggesztették a nemzetközi bajnokságokat. A lottótársaság sportfogadási szakemberei ezért gyors döntéseket voltak kénytelenek hozni, és a fogadási ajánlatokat a sportesemények kínálatához igazították, aminek köszönhetően néhány hét alatt 70 százalékra mérsékelték a fogadási kínálat csökkenését. Így a járvány első hullámának idején 30 százalékos átlagos visszaesésre sikerült korlátozni az árbevételt, miközben felgyorsították az olyan termékek bevezetését, mint az e-sportfogadás, az e-sorsjegy vagy az online sportfogadási felületek megújítása. Ezzel is ösztönözték a játékosokat arra, hogy a hagyományos fogadások helyett válasszák annak biztonságosabb alternatíváját, és térjenek át a digitális csatornákra. Ennek meg is lett az eredménye.

250 milliárd forintot hozott a sportfogadás tavaly

Amíg a koronavírus-járvány előtt a sportfogadási árbevétel 70 százalékát a hagyományos értékesítési megoldások adták, a fennmaradó 30 százalékot pedig az online csatornák, addig a pandémia idején 50-50 százalékra módosult az arány. Sportfogadási szakértők véleménye szerint a sportvilág újraindulásával a kétharmad-egyharmados megoszlás a jellemző a hagyományos Tippmix javára, de az online TippmixPróban rejlő növekedési potenciál változatlanul adott. Az is tudható, hogy az állami társaság 542 milliárd forintos nettó árbevételének a 47 százaléka (több mint 250 milliárd forint) a sportfogadásból származott tavaly, és szakértők szerint ez a mutató 1-2 százalékponttal idén még magasabb lehet.

A labdarúgás a legnépszerűbb

Noha egyre vonzóbbak az e-sportjátékok, mint a FIFA, az NBA vagy az NHL, fogadása, a legnépszerűbb sportág változatlanul a hagyományos labdarúgás, amelyet az asztalitenisz és a jégkorong követ. Ezek mellett már olyan sportágakra is lehet fogadni, mint a kick-box, a krikett, a pesapalló vagy a szumó, amely minden bizonnyal mind több rajongót vonz majd a szerencsejáték iparba. Összesen már több mint 3700 versenysorozat eseménye érthető el Magyarországon, hetente akár kétszázezer fogadási lehetőséggel. És, hogy melyik volt a legnagyobb odds az elmúlt évben, amellyel nyertek: két esetben is 11 055-szörös szorzóval próbálkoztak. Az egyik esetben a fogadó 108 forintból nyert 1 193 954 forintot, a másik esetben egy játékos 135 forint befizetésével ért el 1 492 443 forintot.

A sportfogadás mellett pedig egyre népszerűbbek a kaparós sorsjegyek is. A kibővült portfóliónak köszönhetően tavaly októbertől ugyanis már online is elérhetőek a játékok, aminek köszönhetően asztali számítógépen, laptopon, tableten és okostelefonon is lehet játszani. A lehetőséggel élnek is a játékosok, akik az indulás óta csaknem kétmillió e-sorsjegyet vásároltak.

- bdpst24.hu

Check Also

SENCOR: Ez a porszívó segít csökkenteni a takarításra fordított időt

Nemcsak porszívózni, hanem felmosni is lehet vele  Átlagosan kevesebb mint egy órát töltenek az emberek …