Húsz éve világörökség Magyarország legismertebb borvidéke

  • Az UNESCO 2002-ben vette fel a Tokaji borvidéket, mint kultúrtájat a Világörökségi Listára

Immár húsz éve, hogy a “Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” 27 településével felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára, ami nem csoda, hiszen több mint 3000 pince és pincerendszer, egyedi és gazdag természeti, épített és szellemi örökség értékhordozója. A borrégió folyamatos megújulásának, fejlődésének része többek között az idén először megvalósult Tokaj-hegyaljai Nyár elnevezésű rendezvénysorozat is, amely összefogja a térség összes, kora nyártól késő őszig tartó eseményeit. 

Évezredes összetartozás

A terület 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította, azaz olyan termőhellyé, amelynek termékei megkülönböztetett védelemre érdemesek. Szőlőkultúrája, földtörténeti öröksége, különleges mikroklímája, az aszúsodást előidéző nemes penész, maga, a tokaji aszú, és persze az itt élők sajátos borkészítési eljárása és érlelése, a természet és az ember együttes alkotása. A táj és az ember évszázados kapcsolatrendszere ma is tovább él, ez teszi a világon egyedülállóvá a térséget. Mindezeknek köszönhetően az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji történelmi borvidéket 2002-ben mint kultúrtájat vette fel a Világörökségi Listára.

Tokaji borvidék együtt ünnepli a 20 évet

A jubileumi évforduló alkalmából 2022. szeptember 23-án egésznapos szakmai konferenciával, esti koncertekkel és borkóstolókkal várják az érdeklődőket Tokaj városában, a Tokaji Borvidék Emlékparkba. Az esemény kapcsán Wáberer György, a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos hozzátette: “A 27 településből álló Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéknek gazdag az építészeti, természeti, szőlész-borászati, régészeti és néprajzi öröksége. Ezek testesítik meg azokat a régióra jellemző sajátosságokat, amik alapján elnyertük a világörökségi kultúrtáj rangját. Ezek olyan értékek, amelyek a megtisztelő cím nemzetközi elbírálásakor a szigorú külföldi szakemberek számára is nyilvánvalóak voltak. Alapos okunk van tehát arra, hogy ezt a kultúrtájat fenntartsuk, megvédjük. Tőlünk ez olyan léptékváltást követel meg a fejlesztések során és mindennapi tevékenységünkben, amelynek fókusza a borvidék egysége.”

Tokaj-hegyaljai Nyár

Idén először alakult át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a helyi gasztronómia és a természetjárás is fókuszba került. Ezzel a térség az eddig megszokott és új nyári rendezvények igazi tűzfészkévé nőtte ki magát, rögtön az első évben. A számtalan lehetőséget a szervezők az eseménysorozat új honlapján tették elérhetővé (https://tokajhegyaljainyar.hu), így az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak a sokszínű programok között.

- bdpst24.hu

Check Also

Már Magyarországon is kaphatók a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellek

Továbbfejlesztett egészségfigyeléssel és szinte professzionális sportfunkciókkal érkezik az új okosóra-sorozat, ötvözve a látványos kialakítást a …