Startol a Millió lépés az életért 2.0 

  • Tedd meg az első lépést!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Hypertonia Társaság támogatásával – 2022-ben ismét elindítja „Millió lépés az életért” elnevezésű kihívását, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgás jelentőségére a szív-ér rendszer egészségének megőrzésében. A szervátültetett emberek mellett minden érdeklődő számára – egyénileg és csapatban is – nyitott 10 hetes verseny 2022. szeptember 26-án kezdődik. A részvételhez egy applikációt kell letölteni, amellyel több mint 60-féle mozgásformát lehet rögzíteni, majd lépésekké alakítani. A kihívás alatt a versenyzők virtuálisan bejárhatják a teljes magyar Kéktúra útvonalát, és bármelyik szakaszt vagy akár az egész versenyt is megnyerhetik. Az egyes szakaszok kihívói szervátültetett emberek, emblematikus egészségügyi szakemberek és vezetők.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 10 hetes versengésre invitálja mindazokat, akiknek fontos a saját egészségük, és szívesen példát mutatnak másoknak is. Egyénileg és csapatban is lehet csatlakozni a Szív Világnapját követően, szeptember 26-án startoló Millió lépés az életért kihíváshoz a verseny applikációjának letöltésével. Az appban a gyaloglás és futás mellett további 60 mozgásformát lehet rögzíteni, lépésekké átalakítva, miközben virtuálisan bejárhatjuk a Kéktúra-útvonalakat.

„Untig ismételt tény, hogy a magyarok egészségi állapota lehangoló. Pedig már heti háromszor fél óra mozgás is jelentősen hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, és az ellenálló képességünk növeléséhez. A rendszeres testmozgás tudományosan igazoltan számos krónikus betegség állapotát javítja, a szervátültetettek életkilátását ráadásul évekkel hosszabbítja meg. Az idei Millió lépés az életért kihívásnak az a célja, hogy a lehető legtöbb emberben tudatosítsuk, hogy a mindennapos mozgás az egészségmegőrzés egyik legegyszerűbb és legfontosabb eszköze”hívta fel a figyelmet dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai vezetője és orvosigazgatója. 

Hozzátette: a 10 hétig tartó program 10 szakaszból áll, mindegyik szakaszt egy-egy emblematikus kihívó személye fémjelez. Az ötödik szakasz kihívója, dr. Zacher Gábor toxikológus, például, maga is rendszeresen sportol, kihívóként pedig további veszélyekre is szeretné felhívni az indulók figyelmét.

Magyarországon az emberek kétharmada elhízott, ezen belül is a klasszikus elhízás a leggyakoribb, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora. Toxikológusként sajnos rengeteg példát látok a dohányzás, az alkohol és a szintetikus anyagok romboló hatására is, ezért az én szakaszomon ezekről is szó lesz” – emelte ki dr. Zacher Gábor.

A kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Hypertonia Társaság is támogatja. Az utóbbi elnöke, prof. dr. Járai Zoltán egyben a negyedik szakasz kihívói posztját is elvállalta.  

„A kihívás 10 hetében napi egy Tudtad-e? üzenettel közérthetően ismertetjük a szív- és érrendszer működését, megóvásának módját és betegségeinek jeleit, egészen a szívátültetés csodájának bemutatásáig. Nem biztos, hogy mindenki tudja, de 10 hét rendszeres mozgás már szignifikáns változást hozhat az egészségben, és az edzettség szintjében is”mutatott rá dr. Járai Zoltán.

Hozzátette: a hazánkban minden harmadik embert érintő magasvérnyomás-betegség sokszor alattomosan, tünetek nélkül alakul ki, a hátterében nagyon gyakran a mozgásszegény életmód bújik meg.

Az eseménysorozat kilencedik szakaszának kihívója Pataki Csilla hétgyermekes édesanya, szívátültetett, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének parasportolója, aki saját példáján keresztül kampányol a szív egészségéért.

Minden egyes szakasznak lesz egyéni és csapatgyőztese, akik elismerő oklevelet és érmet kapnak, míg a teljes kihívást a legtöbbet lépő egyén és csapat nyeri.

A regisztráció és a részvétel teljesen ingyenes, ám a szervezők lehetőséget kínálnak segíteni a rászoruló szervátültetett családok részére létrehozott segélyalapját, valamint különböző összegekkel támogatni a betegedukációs és az egészséges életmódra nevelő programokat is.

A versenyt támogató vezető hazai magánegészségügyi szolgáltatók – a Doktor24, a Wáberer Medical Center és a Synlab – nemcsak kihívók biztosításával, valamint központjaik, dolgozóik és ügyfeleik bevonásával, de 100.000 forint értékű egészségcsomagok felajánlásával is támogatják a program sikeres lebonyolítását és az indulók prevenciós céljait.

Bővebb információ a www.milliolepes.hu oldalon olvasható.

Az idei verseny várható eredményei:

Lépések száma összesen: 1 milliárd+
Résztvevők száma összesen: 15.000+

Támogatók: Astellas Pharma Kft., Doktor24, MSD Pharma Hungary Kft., OTP Egészségpénztár, Synlab, Wáberer Medical Center

Médiatámogató: Egészségkalauz

Apple Store link: https://apps.apple.com/hu/app/milli%C3%B3l%C3%A9p%C3%A9s/id1578645374?l=hu

Play Store link: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.bss.milliolepes

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (www.trapilap.hu)

- bdpst24.hu

Check Also

Feltakarás / Géczi János dekollázsai

július 19. – október 6., Műcsarnok Géczi saját interpretációja szerint neki máig a természet a …