NYERTESEKET HIRDETETT AZ ALKOSS SZABADON MŰVÉSZETI PÁLYÁZAT ZSŰRIJE

  • A különleges meglátás mellett a kivitelezés módja és a színhasználat is számított a legjobb pályaművek kiválasztásánál

A Budapest Parkban tartották múlt szombaton az Alkoss szabadon művészeti pályázat díjátadó eseményét. A nyolc legjobbra értékelt pályamű alkotója a Park nagyszínpadán vehette át nyereményét a zsűri tagjaitól. Öt alkotás képe napvitorlákra kerül majd, amelyeket öt hátrányos helyzetű óvoda udvarának árnyékolására ajánlott fel az egyik kiíró Vesta Home Zrt. A legjobb pályaművek eredeti darabjait október folyamán elárverezik, és a befolyt összegből fejlesztő eszközöket vásárolnak a kedvezményezett ovik számára.

Lezárult az Alkoss szabadon pályázat első kiírása, amely a felhőtlen gyerekkor ábrázolását kérte az alkotó kedvű fiataloktól. A beérkezett nagyszámú pályaművet öttagú zsűri értékelte, akiknek nem volt könnyű dolga, miután nagyon sok izgalmas és a pályázat tematikáját remekül megragadó alkotás közül választhatták ki az általuk legjobbnak ítélt pályaműveket. Első lépésként minden zsűritag egyénileg bírált, majd az összesítés alapján a tíz legjobbnak választott munkát külön szempontrendszer alapján értékelték. A végső sorrend a következő jellemzők szerinti rangsorolás után alakult ki: technika és festésmód, színhasználat, témavilág, kompozíciós séma, egyediség, stílusnak megfelelő befektetett energia. A pályaművek többnyire akvarell technikával vászonra készültek, de akadt közöttük számos, papír alapra készült kiváló rajz is.

„A Budapest Park azért vállalt aktívan szerepet a kezdeményezésben, mert a vendégeink nagy részét szólította meg a pályázat, és az ő kreatív alkotásra ösztönzésüket köthettük össze azzal, hogy rászoruló oktatási intézményeknek segítsünk” – nyilatkozott Gerendai Károly, a Budapest Park társalapítója.

„Izgalmas időszakon vagyunk túl. Megannyi igényes és egyedi látásmódú pályamű született, amelyeken tükröződött, hogy sok kreatív energiát fordítottak az elkészítésükre. A mi munkánk itt még nem ér véget, hiszen szeretnénk mielőbb eljuttatni az ovik számára felajánlott napvitorlákat. Már most nagy kedvvel készülünk erre, egyúttal jövő tavasszal folytatni szeretnénk az Alkoss szabadon pályázatot egy újabb izgalmas témafelvetéssel a következő alkotóművész generáció számára” – mondta el a díjátadó után Horváth Norbert, a Vesta Home Zrt. tulajdonosa.

„Szerintem ez a pályázat hatalmas lehetőséget adott a fiataloknak, hogy megmutassák a tehetségüket. Örömmel vettem részt a legjobb alkotások kiválasztásában, és bízom benne, hogy a jövőben is számos, hasonlóan inspiráló kezdeményezés indul, illetve folytathatjuk a most megkezdett munkát a fiatal művészek felkutatásáért” – tette hozzá Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze.

„Nagyon sok értékes és magas színvonalat képviselő alkotás érkezett a pályázatra, amit örömmel láttam, mert tudom, hogy rengeteg tehetség van Magyarországon. A zsűrizésben ösztönös hozzáállással, a szívemre hallgatva vettem részt, és mindent megteszek azért, hogy a magas művészeti értéket képviselő alkotások eljussanak a műkedvelő közönséghez” – nyilatkozott Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa.

„A zenekar többi tagjával együtt fontos feladatunknak tartjuk a művészet és a fiatal művészek támogatását, hiszen ők a jövőnk kulcsa. Jó érzés olyan szervezetekkel együtt dolgozni, akik szintén fontosnak tartják, hogy visszaadjanak valamit a közösség számára” – mondta el Marsalkó Dávid, a Halott Pénz zenekar frontembere.

A díjazott pályaművek számát az eredetileg felajánlott hat díjon felül kettővel bővítették, így az öt legjobb és egy különdíj helyett három különdíjat is kiosztott a zsűri.

A nyertes pályaművek alkotói és díjazásuk:

  1. Gazda Janka, Budapest Park Skybox használat – a Budapest Park felajánlásával,
  2. Kovács Blanka Julianna, páros Sziget napijegy – a Vesta Home felajánlásával,
  3. Schmidt Kiara, páros Sziget napijegy – a Vesta Home felajánlásával,
  4. Horváth Petra, nagy értékű alkotócsomag – Sávolt Karolina és Bodó János felajánlásával,
  5. Németh Liza, nagy értékű alkotócsomag – Sávolt Karolina és Bodó János felajánlásával.

A Vesta Home különdíját, szintén egy páros Sziget napijegyet Tóth Eszter kapta.

Sávolt Karolina és Bodó János különdíját, egy-egy nagy értékű alkotócsomagot Balogh Máté és Farkas Regina vehette át.

A zsűri tagja volt Gerendai Károly, a Budapest Park társtulajdonosa, Horváth Norbert, a Vesta Home Zrt. tulajdonosa, mint kiírók, emellett szakmai támogatást nyújtott a zsűrizés folyamán Bodó János, a Bodó Galéria és Aukciósház tulajdonosa, valamint Sávolt Karolina, Magyarország egyik legfiatalabb alkotóművésze. A pályaműveket szintén értékelte Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere.

Az Alkoss szabadon pályázat első szakasza a szombati díjátadóval lezárult, azonban hátra van még egy fontos lépés: az öt legjobb pályamű lenyomata kerül azokra a napvitorlákra, amelyet öt hátrányos helyzetű óvoda udvarára telepít a Vesta Home Zrt. A napvitorlák Barát Hella, az Örökbe Fogadok Egy Ovit Alapítvány elnöke ajánlására az ország hátrányos helyzetű településeiről kiválasztott intézményekbe kerülnek. Emellett október végén a Bodó Galéria és Aukciósházban a legjobb pályaműveket elárverezik, és a befolyt összegből fejlesztő eszközöket, illetve játékokat vásárolnak a kedvezményezett óvodák számára.

A kiírók a jövő év tavaszán az Alkoss szabadon pályázat folytatását tervezik, amely újabb inspirációként szolgálhat az alkotó kedvű fiatalok számára.

- bdpst24.hu

Check Also

JÚLIUS 21-ÉN VASÁRNAP RENDEZIK MEG A 42. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁST!

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti rendőrkapitány egyetértésével – a szervezőbizottság úgy …