Évente többtízezer esetben kéne elsősegélyt adnunk egymásnak

Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az elősegélynyújtás oktatása és népszerűsítése. 800 iskolában 16 000 diákot tanítanak meg az elsősegélynyújtás alapjaira. Ezt a létfontosságú tudást minden évben egy felmenő rendszerű országos versennyel és egy őszi Hősképző kampánnyal promotálják. Az idei 50. versenyt hétvégén a budapesti Somvirág gyermekcsapat, ifjúsági kategóriában a fejér megyei Szív Bajnokai és a felnőttek közül a baranyai megyei Eti Cat csapat nyerte meg. A diákok és a lakosság oktatása mellett már az ukrajnai menekültek is részesülhetnek a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó képzésében.

A Magyar Vöröskereszt 50. alkalommal szervezte meg a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. A területi- és a megyei fordulókat követően szombaton, az Elsősegélynyújtás világnapján 60 csapat, azaz mintegy 300 versenyző mérhette össze tudását az országos döntőben, amelynek Budapest frekventált helyszínei – a Belváros és a Városliget – adtak otthont. A 20 állomásos körpályán a versenyzők az elméleti ismereteik bemutatása mellett 7+1 gyakorlati állomáson baleset-szimulációs helyzetekben mérhették össze tudásukat, többek között a Hősök terén megrendezett imitált tömegbaleset, egy lánybúcsúba hajtott autós szerencsétlenség „sérültjeit” kellett ellátniuk.

A versenyen 5-5 fős csapatok vettek részt 3 kategóriában (gyermek, ifjúsági és felnőtt). A versenyt gyermek kategóriában a budapesti Somvirág, ifjúsági kategóriában a fejér megyei Szív Bajnokai és felnőtt kategóriában a baranyai megyei Eti Cat csapatok nyerte meg. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezte gondozásában megvalósuló nagyszabású rendezvény célja a résztvevők tudásának bővítése mellett, a lakosság és a szélesebb társadalom figyelmének felhívása az elsősegélynyújtó ismeretek fontosságára, többek között ezért zajlott a versenyt a főváros látványos helyszínein.  

A népszerűsítés másik sarokeleme az őszi Hősképző kampány, amelynek keretében a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei ingyenes elsősegélynyújtás képzést szerveznek országszerte. Idén szeptembertől november végéig várják majd az érdeklődőket. A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel fut (Elsősegélynyújtás Világnapja, Újraélesztés Világnapja, a Magyar Véradók Napja).  A Hősképző programra jelentkezők hasznos gyakorlati tudásra tehetnek szert, amivel a mindennapi életben előforduló rosszulléteket és kisebb baleseteket is el lehet látni. A program országszerte minden megyében megvalósul. A pontos helyszíneket és időpontokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei koordinálják. 

A COVID járvány előtti évben több mint 35 ezer főt ért el a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt az elsősegélynyújtó programjaival, de még a járvány ideje alatt is 15-20 ezer résztvevő fordult meg a különféle ismeretterjesztő alkalmakon és tréningeken. A hazai lakosságon kívül az ismeretek oktatását az ukrajnai menekültekre is kiterjeszti a szervezet, lehetőséget biztosítva számukra, hogy igénybe vehessék a képzést.

A laikus elsősegélynyújtás népszerűsítése végző önkéntes és hivatásos szakemberek módszertani fejlődését a kampányzáró konferencia szolgálja. Ez a fórum lehetőséget ad a sürgősségi egészségügyi ellátást, és az oktatást érintő aktuális kérdések megvitatása mellett arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtás Munkabizottsága értékelje a terület éves munkáját.

Szó szerint életbevágó, hogy minél többen megtanuljuk az elősegélynyújtás alapjait, és ezeket a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk. Nem csak azért, hogy a mindennapi életben előforduló kisebb baleseteket és rosszulléteket kezelni tudjuk, hanem azért is, hogy képesek legyünk legalább megpróbálni életben tartani az életveszélyes helyzetbe került társainkat, amíg ki nem érkezik a szakszerű segítség. A mentők hívása alapján erre évente többtízezer esetben lenne szükség. 

Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny részletes eredménylistája:

Gyermek kategória:

  1. Somvirág (Budapest)
  2. Tarnamérai Életmentők (Heves megye)
  3. Hobbihajótörött (Somogy megye)

Ifjúsági kategória:

  1. Szív Bajnokai (Fejér megye)
  2. Lajoso-SOKK (Baranya megye)
  3. Szívőrzők (Somogy megye)

Felnőtt kategória:

  1. Eti Cat (Baranya megye)
  2. 42 (Budapest)
  3. NEM HÍVUNK PAPOT (Zala megye)

- bdpst24.hu

Check Also

Fogszabályzó felnőttként: megéri a szenvedés?

Bár a felnőttek egyre nagyobb számban választják a fogszabályozást, még mindig létezik bizonyos társadalmi stigma. …