Átütő sikerrel mutatkozott be a Romani Red kollekció

A Romani Design legújabb, Romani Red nevet viselő kollekcióját a Szépművészeti Múzeumban, a Budapest Central European Fashion Week divateseményén láthatta először a közönség. A Varga Helena és zenekara élőzenei kíséretével celebrált bemutató átütő sikert aratott. A márka tervezőinek a kezdetek óta célja határaik és a megadatott kereteik feszegetése, letérve a klasszikus divatbemutatók által jól bevált, mondhatni kitaposott ösvényről. 

A Romani Red kollekció alapgondolata egyben a fő inspirációja is: a ruhák vörös színe jelképezi a bátorságot, az életigenlést, az újjászületést, a szerelmet, a teremtés erejét, magát a létezést, az életet. A hit mellett van egy nagyon erős védelmi funkciója, ami születésünktől halálunkig velünk van.  Ezek a jellemzők hangsúlyosan megtalálhatóak a roma kultúrában, tetten érhetőek a művészetben, a tradicionális viseletekben, a mindennapokban. A Romani Red kollekcióban bemutatott darabok jelentős része Best of Romani – az elmúlt 12 év során készített, büszkén és őszintén képviselt környezettudatos működés jegyében megőrzött szabásminták újraalokotásai és újragondolásai. A Romani Red kollekció magas minőségű természetes alapanyagokat használ: pamutcsipke, hernyóselyem, selyemmuszlin, pamut, csipke és szatén pántlikák (szalagok), üveggyöngyök.

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, amelyet 2010-ben alapítottak azzal a céllal, hogy segítse a roma közösség társadalmi integrációját. Minőségi, kézműves termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, annak kapcsolódásait a magyar kultúrához. Folyamatos szereplői a magyar divat és dizájn szcénának, minden munkájuk a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői a munkájukon keresztül bemutatják a roma népművészetet és kulturális örökséget: a roma öltözködési kultúra fontos része nem csak a magyar, de a Kárpát-medencei népi öltözködési hagyományoknak is. Virágminták, színes anyagok és a Szűz Mária-ábrázolás mind megjelennek a hagyományos roma öltözékeken és népművészetben: a Romani Design tervezői modern ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik. 

Legutóbbi kiállításuk az Iparművészeti Múzeummal való együttműködés keretében valósult meg: a Körforgásban – in circulation tárlat fő témái a család, a hagyományok és a hit voltak, különös hangsúlyt fektetve a Madonna-ábrázolásra képeken és műtárgyakon. A tervezők hat tárgyat használtak inspirációként a múzeum gyűjteményéből. A kiállítás a múzeum Ráth György villa épületében volt látható 2021 szeptembere és 2022 januárja között: a kiállításra hat Romani Design print és öltözék készült (Templom, Áldás, Ünnep, Földi Paradicsom, Női Emancipáció és Ártatlanság), melyek a múzeum gyűjteményének részét képezik. A Műcsarnokban 2022. 04. 09. és 2022. 09. 04. között a „Közös Tér-II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon” tárlaton 2 teljes Romani Design öltözék volt kiállítva.  

- bdpst24.hu

Check Also

Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!  

Gyereknap, ahol a szülők is gyerekek lehetnek!  2024.05.26. 11:00-17:00 A Néprajzi Múzeum 2024. május 26-án …