Hamarosan étlapon Az ország burgere

A Szaft ’N Burger piknikre és versenyre legalább négyezren látogattak ki az érdeklődők, a 90 nevezés és a 17 csapat pedig 100 fölötti versenyzői létszámot jelentett, továbbá több, mint 2500 burger készült el néhány óra alatt a Nagyerdőn.  A zsűri szerint a junior mezőny fiatalabb mestereinek néhány burgere a profi mezőnyben is megállta volna a helyét, nem csoda, hogy a legnépesebb mezőny a profi kategóriában mutatkozott meg, ahol 30-an versengtek Az ország burgere címért.

Az ország burgere címet idén Valkó Tamás vitte haza, aki egy debreceni étterem képviseletében érkezett a versenyre.  A zsűri kiemelte, hogy nagyon nehéz a versenyburger kategória, és sokan túl is gondolják az összetevőket – legtöbbször a „kevesebb több” elvvel lehet a legjobb burgereket készíteni. A profi kategória győztesének burgere egy egyszerű, de tökéletes ízharmóniával összerakott étel, amit a tervek szerint hamarosan  megkóstolhat majd a debreceni közönség a győztes versenyző éttermének konyhájában is.

Az ország burgere összetevői:

  • Házi milkbread buci
  • Hortobágy Angus húspogácsa
  • Ír cheddar sajt
  • Karamellizált hagyma (mézzel és Worcestershire-mártással)
  • Mézes-kapros savanyú uborka
  • Chipotle majonéz

Sebestyén Andrástól megtudtuk, hogy az idén először megrendezett steaksütő versenyben nagyszerű húsokat kóstolt, szépen elkészítve és tálalva.  Annyira megtisztelő volt számára, hogy a Szaft ’N Burger zsűrijét vezette, hogy a steak verseny bajnokának, Batta Lászlónak a verseny pénzdíján felül személyesen felajánlott 2 darab belépőt a Real Madrid meccsére. Funfact, hogy András barátjával, a Real Madrid kiválóságával, David Alabával és családjával dolgozik együtt bécsi éttermében.

Jancsa Jani színpadon késztette el a Kolosszus Burgert, ahol megmutatta, hogy többéle, egymásra épített összetevőből is lehet harmonikus burgert alkotni. Az arányok, az ízek a legfontosabbak, de a látvány miatt a színek is figyelmet kapnak. A szándékosan óriásira sikerült remeket a közönség egyik tagja kapta meg.

A gasztronómiában éppúgy fontos a lokalitás, mint a tudatos életvitel bármely más területén. A Hortobágy Angusról talán kevesen tudják, hogy a családi gazdaság a hortobágyi gyepen, szabadtartásban neveli és gondozza a gazdaságukhoz tartozó állataikat, világszínvonalú termékeiket pedig igyekeznek a „gazdától az asztalig” kísérni. Kun Álmos, a Szaft ’N Burger egyik ötletgazdája szerint az utóbbi évtizedben nagyot ugrott Magyarországon a burgerkészítés és -fogyasztás színvonala, és a világ élvonalába tartozó helyek születnek itthon is. Úgy érezte, hogy pluszt élményt ad a Szaft ’N Burgerhez, ha szakmai alapokon nyugvó, teljesen objektív pontozású verseny épül a burgersütés köré, ahol a profi kategória nyertesének kulináris kreálmánya megkapja Az ország burgere rangot is.

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …