A vízszigetelés fontossága – tegyük nedvességmentessé az épületet

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap egy épületnél a megfelelő szigetelések megléte. Általában először mindenkinek a hőszigetelés ugrik be, azonban legalább ennyire fontos a biztonságos vízszigetelés is. Ennek hiányában ugyanis a ház szerkezetét károsítva előbb-utóbb elkerülhetetlenül megindul a penészesedés, a gombásodás és a fagyás folyamata. Így kiemelten fontos, hogy nedvességmentessé tegyük az épületet.

Mit érdemes tudni a megfelelő vízszigetelésről?

A különböző vízszigetelések legegyszerűbben az alapanyagok alapján kategorizálhatók. Ezek alapján megkülönböztetünk bitumenes- vagy műanyag lemezszigetelést, valamint cement alapú szigetelést. Ami az epoxikat illeti: kétségtelen, hogy vízzáró tulajdonságokkal rendelkeznek és jobbak a cementes fugázóknál, azonban – mivel nem találhatók bennük kapillárisok – a vízszigetelésen nem segítenek. Ha valóban jó eredményt szeretnénk elérni, azt a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel tudjuk elérni.

A cementkötésű habarcsokat a komponensek száma (egy- vagy kétkomponensű) alapján is csoportosíthatók. Napjaink korszerű egykomponensű vízszigetelő habarcsai akár 2 az 1-ben tulajdonsággal is bírhatnak. Vagyis egyszerre vízszigetelő habarcs és ragasztó, vagy vízszigetelő és betonvédő. Miután a nedvesség több irányból is bejuthat az épületbe, ezért érdemes mindhárom vízgátló segítséget alkalmazni.

Milyen feladatai vannak a vízszigeteléseknek?

Amint a nevében is benne van, a vízszigetelés legfontosabb feladata megakadályozni a különféle forrásokból érkező nedvesség beszivárgását az épület szerkezeti elemibe. A víz három irányból érkezhet: felülről csapadék, alulról talajnedvesség, illetve a felhasználó által használt víz formájában. A vízszigetelési rendszernek ki kell alakítania a megfelelő védelmet, legyen szó új vagy már meglévő épületről.

Hol szükséges feltétlenül vízszigetelést alkalmazni?

Az épület vízzárása egy kulcsfontosságú kérdés – egy építkezés során a vízszigetelés körülbelül az 1/10-ét teszi ki a várható költségeknek, míg a panaszoknak legalább a 90%-át. Ezért törvényileg szabályozott, hogy az épületet és egyes elemeit védeni kell a nedvesség (pl. talajvíz, talajnedvesség, pára, csapadék, üzemi víz stb.) károsító hatásától. Vízszigetelésnél többféle módon is beszélhetünk:

  • A falban szivárgó nedvesség megakadályozása
  • Csak vízszigetelésként vízszigetelő réteg kialakításánál
  • Lapostető vízszigetelése
  • Egy rendszer elemeként csempe/járólapragasztás alkalmával

Az említett módozatok közül talán a legismertebb a legutóbbi, azaz a csempe- és járólap ragasztás során kivitelezendő vízszigetelés. Feladata a vizes helyiségek (fürdőszobák és medencék), valamint a házon kívüli részek (pl. teraszok, erkélyek) hosszútávú vízzárásának biztosítása. Ennek hiányában még a legjobb minőségű csempe vagy járólap is pár év múlva várhatóan kopogni fog, és elkezd szivárogni a nedvesség. Egy épület profi vízszigeteléséhez tehát két dolog szükséges: megbízható szakember, és minőségi alapanyagok.

Előbbi kiválasztásához olyan kivitelezőt válasszunk, akinek több éve készült, ellenőrizhető ajánlásai vannak. Utóbbi esetében is kiemelten fontos a megfelelő referencia és a szakmai hozzáértés. Érdemes nagy múlttal rendelkező vállalkozás után nézni, amelyik már régóta sikeresen tevékenykedik a szakmában – a Metalloglobus Kft. például csaknem 100 éves (!) állandó országos piaci jelenléttel büszkélkedhet, több, mint 30 éves építőipari tapasztalattal. Az ehhez hasonló nívós vállalkozásokhoz nyugodt szívvel fordulhat viszonteladóktól kezdve beszállítókon át tervezőkig/kivitelezőkig bárki minőségi alapanyagokért vagy hasznos tanácsokért.

About bdpst24.hu

Check Also

Hogyan spórolhatunk a mosással, szárítással?

Tippek ruháink és gépeink hosszú élettartamáért Egy magyar háztartásban átlagosan heti 4-5 program fut le …