7 OK A LEGÚJABB KRIMISOROZAT MELLETT

  • A Sztálin halálának alkotója ezúttal az 1900-as évek Franciaországába, egy durva gyilkossági ügyhöz repíti a nézőket

1899-ben a francia köztársaságot több oldalról is támadások fenyegetik, ezért visszahívják nyugdíjából az egykori rendőrfőnököt, akinek meg kell birkóznia a korrupcióval, egy becsvágyó kollégával, egy szörnyű gyilkossági üggyel és azzal, hogy az elnök hirtelen elhalálozását követően minden összeomolhat. A nyolcrészes Paris Police 1900, ami mögött a Sztálin halála forgatókönyvével nemzetközi hírnevet szerzett Fabien Nury áll, 2022. szeptember 5-én 21 órakor debütál az Epic Drama műsorán, majd hétfőnként este jelentkezik újabb epizódokkal. Mondunk 7 okot arra, miért ajánlott ezt az egyedülálló krimiszériát nézni!

Bemutatja „a régi szép idők” valós arcát. Fabien Nury szerint csak azért hisszük azt, hogy a francia aranykor csodálatos volt, mert nem akkor éltünk. Hiába hívják Belle Epoque-nak, azaz a „szép korszaknak” a francia századfordulót, valójában az ország sosem tűnt még ennyire sebezhetőnek. Gyilkosságok, zsarolás, lázadások, összeesküvések és puccskísérletek vájnak benne mély sebeket, a köztársasági elnök halála pedig egyenesen térde is kényszeríti – ezt a tumultuózus időszakot Nury sorozata testközelből mutatja be.

Változatos szereplőgárdája erős karakterrajzzal bír. Nury szerint leginkább a muskétásokra emlékeztetnek a Paris Police 1900 karakterei, akik amellett, hogy teszik a dolgukat, olyan morális kihívásokkal szembesülnek, mint a lojalitás, a bátorság és az önfeláldozás. A szereplőgárda pedig nem is lehetne színesebb: a történet egy kiöregedett rendőr, egy naiv újonc, egy kurtizánból lett besúgó, egy kőkemény fogdmeg, egy cinikus rivális és egy, a saját jogaiért is küzdő ügyvédnő körül forog – életüket egytől egyig befolyásolja a női holtest, amit egy bőröndben találnak a Szajna felszínén úszva.

Nem lehet abbahagyni! Bár a sorozat olyan univerzális témákat is érint, mint a női szerepek erősítése vagy a küzdelem a demokráciáért, ezek csak a keretet adják a lebilincselő, helyenként húsbavágóan explicit nyomozáshoz, amely végigkíséri a széria nyolc epizódját. 

Autentikus a megközelítés. Az alkotók mindent megtettek azért, hogy a lehető legkorhűbben tálalják a Paris Police 1900 történetét, ezért alapos kutatómunkát végeztek, a dialógusokat korabeli beszédekre alapozták, és a törvényszéki vizsgálatok születését is bemutatják egy olyan nyomozás feltárásával, amely szintén egy megtörtént bűnesetre alapul. 

Párizs maga is egy karakter, méghozzá baljós! A sorozatot sajátos vizualitása egyéni atmoszférával vértezi fel, amelyben a szürke különböző árnyalatival és a hideg fényekkel dolgozó, különleges színvilágnak köszönhetően Párizs is sajátos arcát mutatja. A széria fényképezése David Fincher (Hetedik, Harcosok Klubja) filmjeit idézik.

Képtelenség beskatulyázni. Ugyan a történet középpontjában egy hátborzongató gyilkosság áll, amit karakterközpontú dráma, politikai intrika és akciódús jelenetek kísérnek, a Paris Police 1900-ban a humor is fontos szerepet játszik, amelynek forrása főleg a kor vívmányaiban keresendő. Ahogy a hősök az olyan akkori újdonságokkal ismerkednek, mint pl. a telefon, az könnyed hangszínnel látja el az amúgy sötét tónusú krimit. 

Már most óriási siker! Tempójának, nyelvezetének és fordulatos cselekményének köszönhetően ez az alkotás a széles közönséghez szól, és meg is tudja szólítani őket: a Canal+ streamingplatformján négy hét alatt 6,7 millió megtekintést generált, és ezzel lekörözte a szolgáltató legtöbb eredeti tartalmát. A siker további mutatója, hogy Párizs, karácsony 1905 címmel már készül is a folytatás – ebben a rendőri osztag a prostituáltak világában merül el, hogy kerítők, zsarolók és megvesztegetett orvosok között lavírozva próbáljanak nyomára lelni egy férfi gyilkosának.

A kritikusok szerint a Paris Police 1900-nál keresve se találhatnánk szórakoztatóbb krimisorozatot, de nem árt, ha kötélből vannak az idegeink…

- bdpst24.hu

Check Also

V4 szobrásztalálkozóval jön a 29. Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep és ArtPiknik

Az ArtColony Cered idén augusztusban is megrendezi a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepet, melyet augusztus 10-én …