8 dolog, amitől azonnal környezetbarátabb lehet a háztartásunk

Ma már a városban sem jelent óriási kihívást, csak némi figyelmet, tájékozottságot, tudatosságot igényel az, hogy környezetbarát legyen a háztartásunk. Ráadásul nemcsak a bolygónknak teszünk vele jót, hanem az egészségünkre és a pénztárcánkra is kedvező hatással lehet a fenntarthatóbb életmód. Íme, 8 tipp a Rossmann Magyarországtól, amellyel azonnal zöldebbé teheted az otthonodat.

  • Legyen egy mindennapos „túlélőkészleted”!

Mindig legyen nálad kulacs (ivópohár), evőeszköz, szatyor (több kicsi a zöldségnek, gyümölcsnek, szendvicsnek és egy nagyobb az általános bevásárláshoz) – és minden olyan dolog, amire napközben szükséged lehet. Ehhez sem kell mindenből újat venned, a kávédat például nyugodtan beleteheted egy kis befőttesüvegbe, az evőeszközből a fém is tökéletes. 

Egy-két nap után természetes lesz számodra, hogy csekkold a készleted, nagyon sok felesleges vásárlást és műanyaghasználatot megspórolhatsz így.

  • Válaszd a lebomlót!!

Hétköznapi fogyasztási eszközöknél pl. kendőnél, szalvétánál vagy fogkefénél válassz újrahasznosított anyagokból készülő és lehetőség szerint lebomló termékeket – keresd például a Rossmannban a Beeem méhviaszos kendőjét, ami komposztálható https://shop.rossmann.hu/termek/beeem-mehviaszos-kendo-m-meret-2-db vagy akár a Dove  lebomló törlőkendőjét: https://shop.rossmann.hu/termek/dove-baby-lebomlo-torlokendo-75-db.

  • Használj kevesebb vizet!

Minimális lemondással és pár egyszerű trükkel azonnal a felére csökkentheted a vízfogyasztásod: zuhanyozz kádfürdőzés helyett, zárd el a csapot fogmosás közben, ne mosogass folyóvízben, ne indítsd el a mosógépet félig telt dobbal. A valóban környezetbarát háztartás az úgynevezett szürke (használt) vizet is újrahasznosítja: mossunk fel a gyerek megmaradt fürdővizével, öblítsük a wc-t a mosógépből kijövő szürke vízzel, locsoljunk a főzésből megmaradt, de tiszta vízzel.

  • Világíts Nappal-Holddal!

Rengeteg energiát megspórolhatsz, ha a legtermészetesebb fényforrást használod: nappal a Napot, éjjel a Holdat. Nem érdemes például teljesen lehúzni éjjel a rolót, ha közben égve hagysz egy kislámpát, hogy kitalálj a mosdóba. Használj környezetbarát LED izzókat, amelyek sokkal kevesebb energiát használnak – erre is igaz azonban a „ne vásárolj újat, amíg megvan a régi” szabály: várd meg, amíg kiég a régi, hagyományos izzó, az új vásárlásánál azonban már LED-es terméket válassz: hidd el, bőven behozza majd az árát: 5-6-szor kevesebb áramot fogyaszt, 15-25-ször hosszabb az élettartama. És nagyszüleink aranyszabályát se feledd: kapcsold le a lámpát, ha kimész a helyiségből.

  • Ne használj alkáli elemet!

Ha teheted, mindig hálózatról működtethető elektromos eszközt vegyél és ne elemeset (például amikor fényfüzért választasz). Ha pedig elemre van szükséged, vásárolj tölthető darabokat, melyekhez ma már napelemes töltőkészülék is beszerezhető.

  • Vásárolj környezetbarát termékeket és informálódj róluk!

Ma már minden háztartási és kozmetikai kihívásra találsz környezetbarát megoldást. Az ablaktisztítástól a vízkőoldásig minden háztartási munkát el tudsz végezni magad készítette szerekkel vagy drogériában is megvásárolható zöld termékekkel. Ugyanez igaz a kozmetikai árukra: nagy hatékonyságú arc-, haj- és testápoló- készítmények, dekorkozemtikumok széles választékban várnak például a Rossmann drogériákban. Ha igazán érdekel, hogy egy termék milyen módon vigyáz a környezetre és az egészségedre, böngészd a címkéken található jelzéseket – ezek értelmezésében is segít a Rossmann az oldalán található magyarázatokkal.

https://www.rossmann.hu/a-rossmannrol/egy-zoldebb-vilagert

  • Csökkentsd a hulladékot!

Próbáld meg a lehető legkevesebb hulladékot „előállítani”. Ennek aranyszabályai: ne dobd ki, amit még te vagy más felhasználhat; ne vásárolj feleslegesen; válaszd a csomagolásmentes megoldást (pl. amikor zöldséget-gyümölcsöt vásárolsz), válaszd a környezetbarát csomagolást; vegyél nagy kiszerelésű termékeket! Hulladék így is keletkezni fog, de csökkentheted a károkat, ha figyelmet fordítasz a hulladék szétválogatására és arra, hogy a különleges kezelésű (veszélyes) hulladékot – használt sütőolajat, gyógyszert, elemet, festéket stb. – eljuttasd a megfelelő gyűjtőhelyre. Komposztálj! – ma már számtalan tudásmegosztó csoport és helyi közösség nyújt neked információt és segítséget ahhoz, hogy a szerves hulladékot visszaforgasd a természetbe.

  • Legyen a kedvencednek is kisebb a biológiai tappancsnyoma!

Ma már a kisállataink számára is beszerezhetünk környezetbarát játékot, ételt, nasit, almot. Ha mindezekre esetleg nincs lehetőségünk, akkor is érdemes figyelni arra, hogy a környezetet kevésbé terhelő csomagolásban vegyünk eledelt (a konzervdoboz például könnyebben újrahasznosítható, mint a műanyagzacskó).

Érdemes lebomló kakizsákot választani, vagy újságpapírt használni és ha van a közelben, akkor a speciális ürülékgyűjtőbe dobni a kutyagumit.

- bdpst24.hu

Check Also

Tony Leung Chiu-Wai szereplésével elindult Enyedi Ildikó új filmje, a Csendes barát forgatása

Elindult az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmje, a …