Friss tanulmány bizonyítja: ha valaki teljesen átáll a hevítéses dohánytermékekre…

  •  annak számos vizsgált tényező tekintetében közel azonos hatása van a dohányzásról való leszokással
  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy lényegesen kevesebb potenciális egészségügyi ártalom éri azt a dohányost, aki 6 hónapon át kizárólag hevítéses dohányterméket használ, mint azt, aki ugyanezen időszak alatt cigarettázik. 
  • Magas megbízhatóságú tudományos vizsgálatok igazolják a hevítéses dohánytermékek használatára alapozott ártalomcsökkentési lehetőségeket*. 
  • A hosszú időszakot felölelő kutatás az egyes károsanyagoknak, valamint potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettség tartós csökkenését mutatta ki azon dohányosok körében, akik a hagyományos dohányzásról teljesen áttértek a BAT hevítéses dohánytermékének használatára.
  • A kutatás alátámasztja és egyúttal megerősíti a BAT „Egy jobb holnap” elnevezésű stratégiájának célkitűzését, amely szerint a vállalatnak arra kell ösztönöznie azokat a dohányosokat, akik valamilyen oknál fogva nem hagynak fel a dohányzással, hogy teljesen térjenek át annak kevésbé káros* alternatíváira, mérsékelve ezzel a vállalat tevékenységének a fogyasztók egészségére gyakorolt hatását.

Az Internal and Emergency Medicine című folyóiratban publikált friss kutatás szolgáltat tudományos bizonyítékot arra, hogy azok a dohányosok, akik a hagyományos dohányzásról teljes mértékben átváltanak a hevítéses dohánytermékekre, jelentős mértékben csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, valamint a dohányzással összefüggő potenciális egészségügyi ártalmak és megbetegedések kockázatát – azokkal a dohányosokkal szemben, akik továbbra is cigarettáznak.

A 12 hónaposra tervezett vizsgálat első 6 hónapjának eredményei azt mutatták, hogy amennyiben valaki a cigarettáról teljes mértékben átáll a hevítéses dohánytermékek használatára, számos, a károsanyagoknak való „kitettséget mutató biomarkere” (BoE) ** statisztikailag kimutatható módon és szignifikáns mértékben megváltozik, csakúgy, mint a potenciális egészségügyi ártalmaknak való kitettsége, amelyet a „potenciális ártalmak biomarkereiként” (BoPH) ** ír le a tudomány.  

A legtöbb biomarker tekintetében a hevítéses dohányterméket fogyasztók szervezetében kimutatott csökkenés hasonló volt ahhoz, amelyet azoknál mértek, akik teljesen leszoktak a dohányzásról. 

A mért károsanyag-szint alapján a hevítéses dohányterméket használók:

  • jóval kevesebb olyan biomarkerrel rendelkeztek, amely a tüdőrákot valószínűsíti 
  • lényegesen csökkent a fehérvérsejtszámuk (a fehérvérsejtszám a szervezetben jelenlévő gyulladást jelzi és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD), valamint egyéb, a dohányzással összefüggő betegségek kockázatára utal)
  • javult a HDL-koleszterin szintjük, ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe
  • két fontos mutató tekintetében is javult a tüdejük egészségi állapota
  • az oxidatív stressz egyik legfontosabb mutatója is javult a körükben, amely számos dohányzással összefüggő betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.

Dr. David O’Reilly, a BAT tudományos kutatásokért felelős igazgatója elmondta: “Ezek egyedülálló eredmények, amelyek segítenek nekünk jobban megérteni azt, hogy a hevítéses dohánytermékek miként járulhatnak hozzá a dohányzás okozta egészségügyi kockázatok csökkentéséhez azok körében, akik a cigaretta használatáról teljesen átállnak ezen technológia használatára. A kutatás bizonyítja, hogy azok, akik kizárólag hevítéses dohányterméket használnak, csökkenthetik az egyes károsanyagoknak való kitettségüket, amellyel egyúttal mérséklik a dohányzással összefüggő megbetegedések kialakulásának kockázatát is.* Az, hogy a tanulmány kimutatta a BoPH-k jelentős visszaesését amelynek mértéke több esetben a dohányzásról teljesen leszokók eredményeihez hasonló rendkívül ösztönzőleg hat, és további tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a hevítéses dohánytermékek ártalomcsökkentésben játszott potenciális szerepét, valamint az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati célkitűzésünket, hogy üzleti tevékenységünk a fogyasztók egészségére gyakorolt hatásait mérsékeljük.

A tanulmányról 

Az egyévesre tervezett, randomizált, kontrollált vizsgálatnak a résztvevői olyan az Egyesült Királyságban élő, 22 és 55 év közötti dohányosok, akiknek az általános egészségi állapota kielégítő és akiknek egy csoportja elhatározta, hogy teljesen leszokik a dohányzásról, míg másik részük nem. Azok a dohányosok, akik úgy döntöttek, nem szoknak le a dohányzásról, véletlenszerűen kerültek további két csoportba: azokéba, akik tovább cigarettáznak*** és azokéba, akik teljes mértékben a BAT hevítéses dohánytermékének**** használatára állnak át. Azok, akik a dohányzás minden formájáról való leszokást választották, nikotinhelyettesítő terápiában részesültek, amelyhez leszokást támogató tanácsadók segítségét is igénybe vehették. Kontrollcsoportként, az említett dohányosokon kívül olyanok is részt vettek a vizsgálatban, akik soha nem dohányoztak korábban, és akik továbbra sem fogyasztottak semmilyen dohány- vagy nikotintartalmú terméket. 

A tanulmány célja az volt, hogy felmérje, mekkora kockázatcsökkenéssel jár a hevítéses dohánytermék használata valós életkörülmények között, szemben a kontrollált körülményekkel. A résztvevőket csupán arra kérték, hogy havonta egy alkalommal keressék fel a klinikát, ahol vér- és vizeletmintát vettek tőlük, illetve egyéb vizsgálatokat is elvégeztek rajtuk. Ezeket a mintákat vizsgálták meg a „kitettséget mutató biomarkerek” (egyes, a cigaretta füstjében kimutatható károsanyagok) és a „potenciális egészségügyi ártalmak biomarkerei” vonatkozásában. Mindezeken túl, az eredmények megbízhatósága érdekében, a hevítéses dohányterméket használók és a cigarettáról való leszokás mellett döntők mintáiban a CEVal biomarkereket is megmérték, amely mérés azt mutatta ki, hogy a vizsgált időszakban fogyasztottak-e hagyományos cigarettát. 

A tanulmány további eredményei a későbbiekben várhatóak, amelyek arról szolgáltatnak majd adatokat, hogy a károsanyagoknak való kitettség és a potenciális ártalmak eddig mért biomarkerei vajon a tanulmány teljes időszakában is állandóak maradnak-e.

- bdpst24.hu

Check Also

Folytatódik a magánegészségügy térnyerése

pedig komoly anyagi terhet jelent a családoknak Már minden második magyar vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást …