Anyacsak1 – színházi fesztivál a szülővé válásról

Egyhetes fesztivált szervez – 2022. április 29. – május 8. között – a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról – tabuk nélkül. A fesztivál alatt színházi produkciók, szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók, közönségtalálkozók várják a közönséget.

A nyitónapon találkozási lehetőség nyílik független bábákkal és az otthonszülés témájáról lehet velük kötetlenül beszélgetni a Jurányi Laborban, majd 17 órától a Tünet Együttes Burok című előadása a szülés élményét kísérli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel. A produkcióban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. Párhuzamosan ebben az időben, a Radnóti Tesla Laborban az Anyajegy című produkció a születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szóló előadása várja a közönséget.

Másnap, április 30-án 15 órakor Michel Odent, világhírű, sebész professzorból lett otthonszülést kísérő szülész szakorvos „Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel” című könyv magyar kiadásának könyvbemutatója, majd Péterfy  –  Novák Éva nagy sikerű Egyasszony című darabja Tenki Réka előadásában a Jurányiban látható. Három külső kerület is csatlakozott a fesztiválhoz, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshop-on vehetnek részt az érdeklődők, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt… címmel egy anya-lánya történetet ismerhetünk meg, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük?

A Staféta nyertes Hidden mom az alkotók által megtapasztalt anyai minőségeknek a leképezése. Az anyaságot övező társadalmi sztereotípiáikat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik. Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. A Mákszem Műhely a családi élet kérdéseit, legyen az vidám, nehéz vagy bonyolult, járja körbe, ezúttal az örökbefogadó családok életének egy nagy témáját veszi górcső alá, vajon hány anyja is van a gyermeknek, akit örökbefogadó szülők nevelnek? Mi a szerepük, jelentőségük, hozzájárulásuk a gyermek életéhez? Milyen annak az embernek az élete, akinek több anyja van? E témák mentén Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea író, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

Az Anyacsak1 Fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányiban, az előadás szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt.

A színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után beszélgetések lesznek szakemberekkel vagy/és az alkotókkal.

A fesztivál teljes programja:
https://juranyihaz.hu/hu/hir/anyacsak1

Az Anyacsak1 színházi fesztiválra jegyet váltott nézőket egy 50%-os kuponnal ajándékozzák meg, amit Schwechtje Mihály Játszótéri idill című hangjátékára használhatnak fel.

- bdpst24.hu

Check Also

Fogszabályzó felnőttként: megéri a szenvedés?

Bár a felnőttek egyre nagyobb számban választják a fogszabályozást, még mindig létezik bizonyos társadalmi stigma. …