Egészség Világnapja – Így óvjuk magunkat otthon

Április 7. az egészség világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalakulása alkalmából minden évben nagy figyelmet vonzó esemény jó lehetőség számunkra is, hogy szétnézzünk a saját házunk táján, mennyire is élünk egészségesen otthonunkban. Az LG összegyűjtött három olyan tippet, amit az otthoni elektronikus eszközeink és háztartási gépeink használata során érdemes figyelembe venni, ha egy kicsit egészségtudatosabban szeretnénk élni. 

Kíméljük a szemünket

Az LG legutóbbi országos felmérése szerint a magyarok 80 százaléka minden nap leül a televízió elé. A tévézés ugyanakkor – különösen az esti, éjszakai órákban – érzékenyen befolyásolhatja a minőségi alvással töltött óráink számát, így közvetve próbára teheti fizikai egészségünket. 

A túl sok képernyőidő ugyanis nem csak az agyunkat nem hagyja kikapcsolni, de a televízióból érkező kék fény gátolhatja az alváshoz elengedhetetlen melatonin-termelést a szervezetünkben. Ez rövid távon többek közt fáradékonyságot és fejfájást okozhat, de hosszabb távon más egészségügyi kockázatok is jelentkezhetnek. Érdemes ezért csökkenteni a használati időt, vagy bizonyos időközönként pihentetni a szemünket. Ha azonban nem akarunk lemondani az esti tartalomfogyasztásról, bizonyos kijelzőtípusok – például az OLED – bizonyítottan kíméletesebbek a szemnek. Az LG OLED paneljei például nagyjából feleannyi kék fényt bocsátanak ki, mint a hasonló méretű LCD tévék, ezért hivatalosan is kiérdemelték a „szemkímélő kijelző” minősítést a világ egyik vezető műszaki minősítő intézetének számító német TÜV Rheinland tesztjén.

Szellőztessünk sokat

Szintén az LG kutatása szerint a válaszadók közel 40 százaléka csak napi egyszer, vagy egyáltalán nem tudatosan szellőztet otthonában. Pedig egyes ártalmas légszennyező anyagok bizonyos esetekben magasabb koncentrációban lehetnek jelen beltérben mint odakint, vagyis a kinti levegő sokszor tisztább lehet, mint amit bent belélegzünk. Ráadásul amellett, hogy a kintről bejövő szennyező anyagok nyilvánvalóan rontják a beltéri levegőminőséget, többek közt a főzés, a gyertyák, füstölők használata, a tisztítószerek, a lakástextíliák és a számítógépek által kibocsátott káros vegyi anyagok is csak tetézik a helyzetet. 

Minél kisebb a lakásunk, annál hamarabb elhasználódik a levegő, így érdemes a lehető legtöbbet szellőztetni. Emellett jelentősen javíthat a légáramlás minőségén egy légtisztító, amely kiszűri a finom, apró porszemcséket és polleneket a levegőből. Egyes típusok ráadásul a háztartási környezetben gyakran megjelenő ártalmas gázokat is képesek eltüntetni, ilyen például az LG Puricare, amelynél a 360°-ban beszívott levegő egy 6 szintű szűrővel rendelkező rendszeren megy keresztül.

Mossunk gőzzel

Ha már a különböző szennyeződésekről volt szó, nem mehetünk el szó nélkül a ruhánkra rakódott szennyeződések mellett sem. Az LG felmérése szerint a magyarok mintegy 60 százaléka 40 fokon tisztítja a mosógépbe helyezett textíliákat. Minél alacsonyabb hőmérsékletet használunk, annál kíméletesebb a készülék a ruháinkkal.  A gyakori mosás azonban nem csak a kórokozók mennyiségét képes csökkenteni, hanem sajnos a ruháink élettartamára is kedvezőtlenül hat. Ennek fényében is jól jön, ha a mosógépünk rendelkezik ún. gőzfunkcióval. Az LG Steam technológia képes eltávolítani a ruhákra rakódott allergéneket, például az allergiát vagy a légzőszervi panaszokat okozó poratkákat, miközben a gőz jótékony tulajdonságának köszönhetően kíméletes a textíliákkal. A bőrbarát technológia a természetes tiszta gőz erejét használja a textíliák öblítésére a vegyszeres öblítők helyett, ami különösen fontos a kisbabák és érzékeny bőrűek ruháinak kezelésénél.

- bdpst24.hu

Check Also

Legyél részese a Sziget körforgásának!

Akit érdekel a koncertek és fesztiválok világa, kíváncsi, hogy néz ki a Sziget már a …