Cseh László: Meg kell értenünk, mi zajlik le egy gyerek lelkében

  • Fontos ügyhöz adta az arcát és a nevét Cseh László. A világ- és Európa bajnok úszó a Vadaskert Gyermekpszichiátria 1%-os adófelajánlásról szóló kisfilmjében szerepel.

Az intézményben az elmúlt hónapokban drasztikusan emelkedett a páciensek száma: a szorongó, depressziós gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, de sok az önsértő, valamint a szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is.

“Élsportolóként tudom, hogy a testi jóllétünk mellett a mentális egészségünk ápolása is kulcsfontosságú. A gyerekek védtelenek, fontos, hogy mi, felnőttek segítsünk nekik” – mondta a forgatáson Cseh László. A hamarosan apai örömök elé néző úszóbajnok emlékszik, hogy gyerekkorában neki is jól jött volna egy kis szakértői segítség. “Szerencsére a sportolást soha nem teherként éltem meg, mindig is nagyon vágytam a sikerre az uszodában. 

Néha talán túlságosan is, a görcsös akarás azonban olykor hátráltató tényező. Szerintem az a legfontosabb, hogy megértsük, mi zajlik le a gyerekek lelkében, ehhez pedig beszélgetnünk kell velük” – mondta Cseh, aki a keresztgyerekeivel évek óta megbeszél minden olyan témát, ami őket izgatja, foglalkoztatja. Szerinte a kommunikáció a legfontosabb, valamint az, hogy a gyerek tudja, mindent elmondhat a hozzá közel álló felnőtteknek.

A nemrégiben civil életet kezdő bajnok a forgatáson néha a technika cipelésébe is besegített és elárulta, lényegesnek tartja, hogy ismertségét komoly társadalmi ügyek szolgálatába állítsa.

“Ez az a kórház, ahol a mentális nehézségekkel küzdő gyerekeket látják el, legyen szó depresszióról, figyelemhiányról, autizmusról, vagy önsértő tettekről. A beérkező összeget a Vadaskert a kapacitás növelésére és a kórházi körülmények javítására fordítja” – tette hozzá Cseh László.

- bdpst24.hu

Check Also

Étvágygerjesztő virágköltemények

Íme néhány színpompás asztaldísz muskátlival Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. …