Mikor gazdaságos az elektromos fűtés?

Ugyan Magyarországon még többségében fával és gázzal fűtenek a háztartásokban, egyre több otthonfelújításnál, valamint építkezésnél döntenek a megrendelők elektromos kazán vagy esetleg fűtőpanel, elektromos konvektor mellett.

Az elektromos fűtés szerepe a hazai épületgépészeti piacon sem nevezhető már elenyészőnek, de a szakértők csak bizonyos feltételek megléte mellett javasolják, hogy elektromos árammal történjen a fűtés. Melyek ezek? Mikor nevezhető gazdaságosnak az elektromos fűtés?

Ha megújuló energiaforrásból tudjuk kigazdálkodni az áramot

Energetikai előírások is szabályozzák már a leendő otthonok energiahatékonyságát. 2022. június 30-a után az újonnan épült családi házaknak például meg kell felelni az úgynevezett „nulla energiaigényű épületek” előírásainak. Ez azt jelenti, hogy minden otthonnak az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell biztosítani, ilyenkor BB minősítést szerezhetnek az ingatlanok.

Az elektromos fűtés is akkor tud igazán gazdaságos lenni, ha hőszivattyús vagy napelemes rendszerrel együtt működik. Aki most fog bele építkezésbe vagy családi ház korszerűsítésébe, annak érdemes olyan kivitelezőcsapatot megbízni, akiknek megvan a szaktudása hasonló szisztéma kialakításához, így néhány éven belül nemcsak a villanyszámla, de a fűtés is nulla forintba kerülhet a tulajdonosoknak. Egy ilyen korszerű rendszer ráadásul az ingatlan értékét is növeli.

Jó szigetelés, alacsony belmagasság, kis alapterület

Ha nem egy vadonatúj családi ház építéséről van szó, hanem például egy városi panel vagy nagypolgári lakás felújításáról, akkor is lehetnek olyan körülmények, amelyek lehetővé teszik az elektromos fűtési formák bevezetését – legyen szó elektromos kazánról vagy akár falra szerelhető elektromos konvektorról. Ilyen például a kis alapterület (20-40 m2), ahol már 2-3 kisebb teljesítményű elektromos konvektor is gazdaságos lehet hosszútávon. Ha ennél nagyobb lakásban élünk, akkor pedig az alacsony belmagasság játszhat a kezünkre.

Mindez azonban semmissé válik, ha a lakás szigetelése nem megfelelő. A régi, szinte huzatos nyílászárók sajnos nem barátai az elektromos fűtésnek, ilyenkor könnyen lehet, hogy több 10 ezer forintot is megugrik havonta a villanyszámla. Ha már felújítás, akkor egyúttal erre is gondolni kell – és többek között arra is, hogy az elektromos hálózat elbírja-e ezt a terhelést. Ha nem, akkor az ELMŰ-től bővítést kell kérni.

A Kazán WebShopon külön termékkategóriát nyitottunk az egyre népszerűbb elektromos fűtési berendezéseknek. Kínálatunkban elektromos kazánok, Atlantic elektromos konvektorok, valamint törölközőszárítóba való elektromos fűtőbetétek kaphatók. Tekintse meg felhozatalunkat!

About bdpst24.hu

Check Also

Telefon és számítógép helyett ásó és gereblye

Átadták a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázat díját 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt, vetőmagcsomagot, illetve foglalkoztatófüzeteket adott …