Fim és zene különleges találkozása a Budapest Ritmo megújult programjában

Azt hitted, már semmi sem lephet meg? Végre teljes a 2022-es Budapest Ritmo lineupja: április 7. és 10. között 3 helyszínen 23 fellépő várja, hogy megtaláld közöttük új kedvenceidet. A régió legígéretesebb világzenei fesztiválja most filmprogrammal bővül: a dokumentumfilmek mellett idén már mozivásznon is élvezheted Szimler Bálint, Reisz Gábor és a MORDÁI kísérteties zenei filmjét vagy rácsodálkozhatsz Deva friss, öt felvonásos filmjére a Toldiban. A klubhangulatról esténként DJ-k gondoskodnak. 

A Budapest Ritmo immár 2016 óta a fővárosi fesztiválok üde színfoltja. Most három belvárosi helyszínen, az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először már a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében. A kulturális találkozások ünnepén nemcsak izgalmas koncerteken vehetsz részt, a program részeként zenei és filmes szakmai találkozókat is szervezünk. Bemutatjuk a csodálatos hangú Deva filmjét Bajor Marcell rendező és Szemerey Bence operatőr tolmácsolásában, valamint bemutatjuk az Uljana Quartet zenés filmjét Korom Anna rendezésében. A nyertes koncepciókat mintegy harminc jelentkező közül választotta ki a zsűri.

A program ebben az évben egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking eseménnyel bővül, ahol többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással.

Műfajteremtő kisfilmek először a mozivásznon

Ha tavaly kimaradt, most bepótolhatod: a dokumentumfilmek mellett először vetítjük mozivásznon a 2021-es Budapest Ritmo filmeket. A legjobb magyar rendezőket és zenekarokat hoztuk össze, hogy valami igazán formabontót alkossanak. A MORDÁI sötét népdalaihoz Szimler Bálint és Reisz Gábor készített kísérteties koncertfilmet, Cserepes Károly népzenés kísérleteinek filmrevitelét Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás operatőr álmodta meg, az Odd ID pszichedelikus folkja Szilágyi Fanni rendezésében egy igazi belvárosi dzsungelben talált otthonra, a Dresch Vonós Quartet etnojazze mögé pedig Damokos Attila húzott fel neonfényben úszó díszletet.

Zenés utazás és afterparty 

Míg az Akvárium termeit már nemzetközileg is elismert előadók töltik meg, addig a Szimpla Kertben a showcase-versenyprogram friss, feltörekvő, hazai és külföldi előadói mutatkoznak be. Ettől lesz a Ritmo igazi „felfedezőfesztivál” – a lineupban sokak számára ismert sztárok neve is ott van, de mindenki találhat olyan igazi különlegességnek számító formációt és koncertélményt is, ami biztosan az újdonság erejével hat, és ami kizökkent a megszokott kerékvágásból.

A fesztivál headlinerei olyan világsztárok, mint a varázslatos hangú izraeli–perzsa énekesnő, Liraz, a több ízben is a legjobb férfi fadoénekesnek választott António Zambujo, Amadou & Mariam, a bamakói örömzenét játszó házaspár és Damir Imamović, a szívszorító sevdah dalművészet egyik legnagyobb alakja. A filmprogramnak és a változatos zenei felhozatalnak köszönhetően fejben egy délután alatt körbejárhatod a világot, de legalább egy kontinenst, miközben a fővárosból sem kell kimozdulnod.

Ha úgy érzed, hogy már eleget kalandoztál a világzenében és a vizuális ingerekben, esténként változatos DJ-szettek várnak. Pénteken Ahmetcan Taşdemir táncoltat meg, akinek gyűjteményében a trópusok és Afrika hangjaitól kezdve a kubai ritmusokon át egészen a hastáncos dalokig minden előfordul. Szombaton a budapesti eklektikus zenei szcéna fenegyerekei, a Savages y Suefo DJ-producerei lépnek fel, a vasárnapot pedig Cyborg Templar zárja, aki immár 19 éve a magyar zenei szcéna egyik meghatározó DJ-je a jazzt, soult és funkot vegyítő válogatásaival.

2022. április 7–10. között vár a Budapest Ritmo: a Szimpla Kertben, az Akvárium Klubban és a Toldi Moziban fedezheted fel új kedvenceidet. Jegyeket személyesen a Müpa jegypénztáraiban, online pedig a Budapest Ritmo és a Bartók Tavasz oldalán vásárolhatsz.

- bdpst24.hu

Check Also

Fogszabályzó felnőttként: megéri a szenvedés?

Bár a felnőttek egyre nagyobb számban választják a fogszabályozást, még mindig létezik bizonyos társadalmi stigma. …