Agglomeráció vs. Belváros

  • Mi várható 2022-ben ezen a területen?

Az elmúlt évek állandó témája, hogy Budapest lakossága folyamatosan csökken. A fővárosból 2015 óta folyamatosan vándorolnak az agglomeráció irányába az emberek, és ez a tendencia a pandémia beköszöntével tovább erősödött. Értelemszerűen ez magával hozta azt is, hogy a legtöbb régióban alaposan megugrottak az ingatlanárak, felpörgött az agglomeráció ingatlanpiaca. De vajon miként van ez hatással a Belvárosra? Mennyire érinti az elvándorlás a belső kerületeket? A Central Home szakértője a belvárosi ingatlanpiac szempontjából elemzi a jelenlegi helyzetet.

„Nem vezetünk pontos statisztikát arról, hogy vajon az elmúlt évek során a belvárosi lakás-forgalomból hány százalékban volt az eladók értékesítési motivációja a vidékre költözés” – mondja Ben-Ezra Orran. – „Egészen biztosan nagyon sokan voltak olyanok, akik a lezárások és a járványhelyzet miatt kezdtek el nagyobb személyes térre vágyni, és szerettek volna kertet, teraszt. Megszoktuk, hogy mostanában mindig a járványra hivatkozunk, de tény, hogy drasztikusan megugrott azoknak a száma, akik ezt érezték kiútnak. Értékesítőink számos eladótól hallották, hogy zöldövezetbe költöznének, ezért szeretnék eladni belvárosi lakásukat.”

Az agglomerációs ingatlanok értékének növekedése a szakértő véleménye szerint egyértelműen arra utal, hogy a kiköltözni vágyók magas száma miatt túlkereslet jött létre a rendelkezésre álló kínálathoz képest. Egyes becslések szerint az agglomeráció több területén 20-30 %-nál is nagyobb mértékű áremelkedés volt. 

„Az összes tranzakció dinamikáját vizsgálva nem gondoljuk, hogy a belvárosi ingatlanárakat ez a tendencia befolyásolta volna legerősebben” – folytatja Ben-Ezra Orran. -„Mi továbbra is úgy véljük, hogy a külföldi vevőelmaradás okozta és okozza jelenleg is a legnagyobb változást a budapesti belvárosban a kereslet-kínálat viszonyát tekintve.”

A szakértő úgy véli, hogy jelenleg annyira magasra emelkedtek az agglomerációs ingatlanárak, hogy ez valószínűleg meg fogja állítani ezt a kiköltözési tendenciát. Nem is szólva arról, hogy a túlzsúfolt területeken a következő évtizedekben számos infrastrukturális probléma is jelentkezhet, állandó zsúfoltság az utakon, közlekedési gondok, óvodai, iskolai férőhelyek hiánya. A Central Home véleménye szerint lassan meg fog állni ez a trend. Befektetési, esetleg lakhatási szándékkal viszont ennek köszönhetően feltehetően ismét többen szeretnének majd értékálló belvárosi ingatlant vásárolni. 

Az év eleje mindenesetre még nem ezt igazolta. Januárban, lehet, hogy a járvány újabb hullámának is köszönhetően 5 %-kal csökkent a belvárosi kerületekben az ingatlant keresők száma. Pozitívumként lehet értékelni ugyanakkor, hogy lényegesen felgyorsultak a tranzakciók, tehát a vevők tudatosabbak, rövid idő alatt képesek döntéseket hozni. A tavasz és a korlátozások világszerte történő enyhítése viszont minden bizonnyal újabb fordulatokat hoz majd ezen a területen is.

- bdpst24.hu

Check Also

Fotókon: BIZARRRRR! – misztikus utazás a kapun túl

koncertshow két részben Lépj át a misztikum kapuján, hogy eléd táruljon egy bizarr világ, ahol …