Egy éve nincs velünk – Chick Corea-ősbemutató a Müpában

Éppen egy éve, 2021 februárjában hagyott itt minket a kortárs jazz egyik megkerülhetetlen géniusza, Chick Corea. A zongorista három alkalommal is fellépett a Müpában, és minden koncertjén más és más művészi oldalát mutatta meg a közönségnek. 2021 tavaszán pótolta volna előző évben elmaradt koncertjét, de az eseményre már nem kerülhetett sor. Idén márciusban azonban a jazzvilág élvonalába tartozó muzsikustársai és pártfogoltjai előadásában több műve – köztük a kifejezetten a Müpa 15. születésnapja alkalmából komponált darab – is felcsendül. 

Chick Corea szívéhez meglehetősen közel állt a magyar közönség, rendszeresen ellátogatott hazánkba, és a Müpa megnyitása óta háromszor is színpadra lépett az intézményben. 2012-ben Gary Burton vibrafonossal duóban játszott, 2015-ben hattagú, The Vigil nevű formációjával érkezett, 2018-ban pedig akusztikus zenekarával nyűgözte le a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben összegyűlt rajongóit. Legközelebb 2020-ban adott volna koncertet, amelyet a pandémia miatt kellett későbbre halasztani, ám a pótlásra sajnos már nem jutott idő. Távozásával betölthetetlen és fájdalmas űrt hagyott maga után, ám a hazai és külföldi jazzszcéna legjobbjai őrzik, ápolják és éltetik felbecsülhetetlen értékeket rejtő zenei örökségét. 

A legendás zongorista művei ezúttal minden kétséget kizáróan a legjobb kezekbe kerültek: a bőgőnél és a dobok mögött ugyanis az egykori The Chick Corea Acoustic Band tagjait, a négyszeres Grammy-díjas John Patituccit és a minden idők egyik legnagyobb hatású, elképesztő technikai felkészültségéről is ismert ütőst, Dave Wecklt köszönthetjük. A basszista ikonhoz és a dobfenoménhoz csatlakozik három, már most is szép sikerekkel büszkélkedő, de a fiatalabb generációkhoz tartozó zongorista. Ők kiemelkedő tehetségüknek és szorgalmuknak köszönhetően már egészen fiatalon együtt játszhattak a mesterrel, és rendkívül sokat köszönhetnek neki, hiszen Corea nagy lelkesedéssel egyengette a pályájukat. Egyikük, Beka Gochiashvili ismerős is lehet a Müpa jazzrajongó nézőinek, hiszen 2017-ben, Stanley Clarke zenekarával már koncertezett az intézményben. Az 1996-ban Grúziában született, csodagyerekként számon tartott ifjú muzsikus és a hozzá hasonlóan igen hamar lenyűgöző sikereket elérő, izraeli Gadi Lehavi mellett egy honfitársunk, Szabó Dániel is zongorázik majd. Az ő játékát az elmúlt évtizedben ritkán élvezhette a hazai közönség, hiszen a világhírű pianista néhány éve a tengerentúlra költözött, és bámulatos előadóművészi karrierje mellett a UCLA tanáraként is dolgozott. 2020 óta a PTE művészeti karán is segíti és tanítja a jövő zenészeit, és mindig hatalmas öröm, ha itthon koncertezik.

Chick Corea: Concerto for Trio – premier 

  1. február 12., szerda, 20:00–22:00

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

További információk: https://bit.ly/ChickCorea_ConcertoforTrio

- bdpst24.hu

Check Also

Örvényesvölgy Fesztivál: Matteo Bocelli luxus turnébusszal érkezik Magyarországra

Jövő héten startol az Örvényesvölgy Fesztivál nemzetközi sztárokkal és kulturális programokkal Matteo Bocelli az Örvényesvölgy …