A jövő a hibrid munkavégzésé

  • Új munkahely-koncepciót mutat be a Mars

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a koronavírus-járvány ideje alatt az előző 10 évhez képest megháromszorozódott az otthonról dolgozók száma. Míg a csúcs 2020 májusában volt, amikor a munkavállalók közel 20%-át kérték otthoni munkavégzésre, sokan azóta sem tértek vissza az irodába, vagy hibrid munkamódszert alakítottak ki. A változó igényeket és a munkatársak jólétét szem előtt tartva a Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, élelmiszer-, rágógumi- és kisállateledel-gyártója, az elmúlt két évben meghallgatta munkatársait, és a tapasztalataik alapján újradefiniálta a szabályokat és a munkavégzési szokásokat. A vállalat most összegezte a legfontosabb következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézne ki egy közösségi munkahely az „új normálisban”, és bemutatja Future of Work elnevezésű, új munkamódszerét, amely a munkatársak egyéni igényeire összpontosít, és célja, hogy támogassa teljesítményüket és jólétüket.

A Mars már a világjárvány előtt is élen járt a rugalmas munkalehetőségek terén. A vállalat munkatársainak (a Mars így nevezi az alkalmazottait) már évek óta biztosítanak rugalmas munkaidőt, különböző közösségi tereket és kisállatbarát irodákat. A Mars új munkahely-koncepciója, a Future of Work még nagyobb szabadságot kínál abban, hogy a munkatársak hol, mikor és hogyan végezzék feladataikat. Rugalmas, hibrid megközelítést terveztek, amely 50:50 arányú felosztáson alapul, amelyből a munkaidő felét a szintén újraértelmezett irodában töltik. 

Több idő jut a családra, beleértve a kisállatokat is

Miközben az új, hibrid munkamódszerek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a dolgozó szülők számára, hogy több időt tölthessenek gyermekeikkel, a munka jövőjének megtervezésekor a Marsnál a kisállatokra is gondoltak. A járvány ideje alatti elszigeteltség miatt Magyarországon is megnőtt az örökbefogadott macskák és kutyák száma, különösen a nagyvárosokban. A Mars munkatársai közül is egyre többen váltak kisállat-tulajdonossá, és az új munkamódszerek az ő igényeikre is reflektálnak. A Mars Better World for Pets kezdeményezésének köszönhetően a kisállatbarát irodák megléte mindig is központi kérdés volt a Marsnál, de az új munkamódszerek azoknak is lehetőséget kínálnak, akik több időt szeretnének otthon tölteni kisállataikkal. A gazdikat ezen felül abban is támogatják, hogy megfelelő módon felkészüljenek azokra a helyzetekre, amikor kisállatuk velük tart az irodába. 

Fenntarthatóbb munkavégzés

A Future of Work stratégia másik fontos területe a megbeszélések és az utazások felülvizsgálata volt. A megbeszélések számának és hosszának csökkentése, valamint a munkatársak egészsége és biztonsága érdekében a Mars munkatársainak csak jól meghatározott céllal szükséges utazniuk és megbeszélést szervezniük, amelyben számos online eszköz támogatja őket. Az új munkamodell bevezetésével az üzleti utak számát világszerte lecsökkentették a járvány előtti szint felére. A távmunka ráadásul a környezet számára is előnyös, mivel csökkenti az irodákba naponta utazó munkatársak ökológiai lábnyomát. Mindezt növeli a hatékonyságot, szem előtt tartja a munkatársak egészségét és jóllétét, és összhangban van a Mars fenntarthatósági tervével is. 

Az iroda az együttműködés és az inspiráció helyszíne

A munkarend 50:50-es modellre való átállásával párhuzamosan az iroda funkciója is megváltozik a Marsnál. Ez továbbra is szerves része a munkahelyi életnek, de most minden eddiginél inkább a kapcsolatok építésének, az új ötletek generálásának és a vállalati kultúra erősítésének helyszínévé válik a Mars új koncepciója szerint. 

Fókusz a munkatársak egyéni igényein 

Az új koncepció, amely a Mars világszerte dolgozó munkatársak visszajelzéseire épül, lehetővé teszi a Mars munkatársai számára, hogy a tevékenységüknek leginkább megfelelő környezetben végezzék feladataikat. Ha egy alkalmazottnak csendre és koncentrációra van szüksége, vagy több virtuális megbeszélése van egy adott napon, akkor otthon vagy más, számára optimális körülményeket biztosító helyen dolgozhat.

A modern munkavégzés történelmében a koronavírus-járvány jelentette az eddigi legnagyobb zavart. Tudjuk, hogy nem térhetünk vissza a régi kerékvágásba. Sokunknak hiányzott a személyes, közös munka – a közös alkotás, a spontaneitás és a kapcsolatok, amelyek akkor jönnek létre, amikor együtt lehetünk. Ezzel párhuzamosan azt is megtanultuk, hogy előnyünkre válhat a távoli munkavégzés amikor összpontosítani akarunk, és természetesen a rövidebb értekezletek és a kevesebb utazás is számos előnnyel jár. Az új Future of Work stratégiánk lehetővé teszi a munkatársaink számára, hogy egyensúlyt teremtsenek az egyéni koncentrációt igénylő munka (otthon) és a közösségimunkavégzés (az irodában) között. Alig várjuk, hogy amint a körülmények lehetővé teszik, életre keltsük ezt a közép-európai klaszterünk 4 helyszínén: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában” – mondta Daria Maslovskaya, a Mars közép-európai P&O igazgatója.

- bdpst24.hu

Check Also

Gyereknapon izgalmas családi nap lesz a Budavári Palotanegyed Csikós udvarán és a Lovardában

Május 26-án érdemes lesz ellátogatni a Budavári Palotanegyedbe, hiszen a Csikós udvar és a Lovarda …