Miért imádjuk a tuttifrutti ízt?

Generációk óta kicsik és nagyok kedvence a sokféle gyümölcs keverékéből álló tuttifrutti íz. A név olasz eredetű, szó szerint azt jelenti: összes gyümölcs, minden gyümölcs. 

Persze a tuttifruttiban nincs és nem is lehet benne a világ összes gyümölcse. Az ízkombináció hagyományos alapját a banán és a narancs íz alkotja, melyet kiegészíthet például eper, ananász, alma íz is, de a keverék akkor az igazi, ha nem tudjuk megmondani, pontosan mi van benne, egyszerűen csak észvesztően gyümölcsös.

Gondoltad volna, hogy évszázadok óta szeretjük és keressük ezt az ízrobbanást? Már 200 évvel ezelőtt is voltak olasz ihletésre olyan magyar szakácsok, akik hazánkban tuttifrutti fagylaltot készítettek, az egyik első leírás Czifray 1829-es szakácskönyvéből való. A tuttifrutti fagylalt vagy jégkrém azóta is a cukrászdák és boltok állandó kínálatán szerepel, néha egészen meghökkentő színekben találhatjuk a pultokban, és a hideg finomságba belekeverve még cukorka, pattogós cukor is fokozhatja az extrém élményt.

Az X-POP jégkrém ennek tökéletes példája, feltűnő színeivel, fogyasztás közben egybeolvadó ízével, és a pattogócukorkás borításával, mely az ízmámor tetejébe még csiklandozza is az ember nyelvét. 

Az idősebbek még emlékezhetnek a Tutti Frutti olvadós cukorkára, ezt váltották fel a mostani gyerekek számára a HARIBO vagy a MAOAM finomságai, gumicukrok, olvadó rágók, rágóbonbonok.

Ha inkább otthon szeretnénk elkészíteni egy tuttifruttis desszertet, amit önmagában is megehetünk vagy krémként megkenhetünk vele palacsintát vagy piskótát, akkor a megfelelő választás egy tuttifrutti puding. 

Természetesen nem csak étel, de ital formájában is az egyik legkedveltebb íz a gyümölcsök kombinációja. A XIXO Tutti Fruity gyümölcsös ízbombája ráadásul többféle vitamint is tartalmaz.

A gyerekek számára készült vitaminok vagy étrend-kiegészítők esetén is kedvelt a tuttifrutti, a finom íz a szülőknek is kész nyeremény.

A picik a „szúrós” mentol helyett a fogkrémeknél is a tuttifruttira szavaznak, így örömmé válik a fogmosás.

A szépségápolásban, kozmetikai termékekben is tarol a tuttifrutti. A gyümölcsös parfümök régóta kedveltek, az elmúlt években pedig az ajakápolásban jelent meg az új trend. Például az AVON szájfénye az édeskés íz mellett kellemes tuttifrutti illatot is áraszt.

Végtelenségig sorolhatnánk még a példákat, hogy hol lelhetünk rá ezekre a finomságokra, de száz szónak is egy a vége: ez az Olaszország ihlette gyümölcskavalkád igazi klasszikus, és reméljük még sok-sok évtizeden át az is marad!

- bdpst24.hu

Check Also

A „szendvicsgeneráció” felnőtt a feladathoz

a legnagyobb pénzügyi terhet viselő negyvenesek a leginkább tudatosak a pénzügyeket illetően, és erre tanítják …