Koncertek és kiadványok az OPERÁtól a magyar kultúra napján

Dalmaratonnal, verskoncertekkel és kuriózumokat is tartalmazó hangfelvételek megjelentetésével készül a magyar kultúra napja alkalmából szombaton a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban. Másnap az Erkel Színház több mint egy tucat kórus részvételével a Dalárnap programsorozatnak ad otthont. A Dalmaraton és a Dalárnap programjait az Opera Facebook-oldalán is közvetíti.

Több mint ötórás Magyar Dalmaratont rendez a magyar kultúra napja alkalmából január 22-én a Magyar Állami Operaház, ahol az intézmény szólistái, énekkari és gyermekkari művészei, valamint ének szakos egyetemi hallgatók előadásában hallgathatnak meg magyar nép- és műdalokat zongorakísérettel az érdeklődők. Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből az Opera Facebook-oldalán csúsztatott élő közvetítésben, 13:00 órától 18:30-ig látható műsorban fellép Bakonyi Anikó, Bakos Kornélia, Erdős Róbert, Fekete Attila, Fülep Máté, Gábor Géza, Heiter Melinda, Megyesi Schwartz Lúcia, Megyesi Zoltán, Nagy Zsófia, Rezsnyák Róbert, Rőser Orsolya Hajnalka, Szegedi Csaba, Váradi Zita és Várhelyi Éva is. A programban többek közt Bartók-, Egressy-, Goldmark-, Kacsóh-, Kodály-, Liszt- és Zerkovitz-művek is elhangoznak, majd az eseményt a Gyermekkar előadásában a Himnusz zárja. A műsor háziasszonya Zavaros Eszter, rendezője Aczél András.

A Dalmaratonnal párhuzamosan az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán 11:00 órától ad mesekoncertet a Katáng zenekar. A 2005-ben alakult együttes Az üveghegyen túl… című műsorában magyar költők megzenésített verseiből és gyerekeknek írott dalaiból ad koncertet minden korosztálynak. 16:00 órától ugyanitt lép fel a 20. századi és kortárs magyar líra sokszínűségét énekes formában feldolgozó Poézis együttes. A több mint negyven éve működő formáció, amelynek tagjai között a Magyar Állami Operaház művészei is képviseltetik magukat. Repertoárján az elmúlt 120 év költészetének legjava kap helyet a komoly, elgondolkodtató, akár vallásos tartalmú költeményektől a játékos gyermekversekig.

Vasárnap 14 fővárosi, vidéki és külhoni együttes részvételével hetedik alkalommal jelentkezik a Dalárnap amatőr kórustalálkozó az Erkel Színházban. A Magyar Állami Operaház Énekkarának szervezésében megrendezett esemény Erkel Ferenc örökségét kívánja ápolni, aki egy évtizeden át a Nemzeti Dalár Egylet országos karnagya is tevékenykedett. Az Erkel Színház ezen a napon megmutatkozási és ismerkedési lehetőséget nyújt a különböző énekegyüttesek számára, akik a nap végén az esti előadás, Az ezred lánya egy kórusrészletét az Opera Kórussal közösen éneklik el a színpadon és a nézőtéren. Az Opera Facebook-oldalán 12:00 és 17:00 óra között közvetítés formájában is megtekinthető eseményhez játék is társul: a résztvevők és a nézők szavazatai alapján a legjobbnak ítélt kórus egyik következő koncertjét Csiki Gábor karigazgató dirigálja, az eseményről pedig a M5 csatorna Opera Café magazinműsora is beszámol.

A magyar kultúra napjára több új kiadvánnyal is készül a Magyar Állami Operaház, amelyek közt valódi kuriózumnak ígérkezik az OperaTrezor legújabb, Szamosi Elza és kora című kiadványa. Szamosi Elza (1881-1924) a 20. század első másfél évtizedének egyik legnagyobb hatású magyar operaénekesnője, aki nem csak a Bohémélet, a Pillangókisasszony és A Nyugat lánya magyarországi premierjein alakította a női főszerepet, de az Egyesült Államokban is elsőként léptett fel Cso-cso-szánként. A tragikusan fiatalon elhunyt énekes minden lemezen fennmaradt, jelenleg elérhető hangemlékét tartalmazza, aminek többsége modern kiadásban eddig nem volt elérhető, köztük a Carmenből a Habanera és a Kártyaária (két változatban), a Sámson és Delila Csók-áriája, (három változatban), a címszereplő áriája a Tessza című d’Erlanger-operából (két változatban), a Hoffmann meséi Barcarolája, a Bohéméletből Mimi áriája az I. felvonásból, Tosca Imája, a Pillangókisasszonyból Cso-cso-szan áriája a II. felvonásból, Manon Lescaut Ékszer-áriája és a Tannhäuser Csarnok-áriája. A lemezen ugyancsak helyet kaptak Szamosi Elza kortársai – Benkő Henrik, Dienzl Oszkár, Kertész Vilmos, Környei Béla, Krammer Teréz, Márkus Dezső, Sándor Erzsi, Szoyer Ilonka, Takáts Mihály – Puccini-felvételei is.

Szintén a magyar kultúra napja alkalmából jelenik meg két operafelvétel pendrive-on. Goldmark Károly Sába királynőjének részleteit előadásfelvétel nyomán korábban már kiadta az OPERA, most azonban a teljes produkció stúdiókörülmények között rögzített változatát jelenteti meg a dalszínház. Az Eiffel Műhelyház Fricsay Ferenc stúdiójában elsőként rögzített mű az opera két és félórásra húzott, budapesti változata, emellett a kiadvány ráadásként tartalmazza a darabhoz komponált balettzenét is. A lemezen a szólista szerepeket Szemerédy Károly (Salamon király), Palerdi András (Főpap), Sümegi Eszter (Szulamit), László Boldizsár (Asszád), Rezsnyák Róbert (Baal-Hanan) Gál Erika (Sába királynője) és Töreky Katalin (Astaroth) énekli, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (koncertmester: Kállai Ernő, karigazgató: Csiki Gábor), vezényel Kocsár Balázs főzeneigazgató.

2019 áprilisában mutatta be a Magyar Állami Operaház Tóth Péter Örkény István Tóték című alkotása nyomán készült operáját az Eiffel Műhelyházban. Az egyfelvonásos művet 2021-ben 105 perces, kibővített változatban rögzítette az OPERA a Fricsay stúdióban. A felvételen a szólista szerepekben Szvétek László (Tót Lajos), Farkasréti Mária (Marika), Nánási Helga (Ágika), László Boldizsár (Őrnagy), Cserhalmi Ferenc (Postás), Geiger Lajos (Tomaji plébános), Bartos Barna (Tót Gyula), Endrész Ferenc (Lajtos) és Tímár Tímea (Gizi Gézáné) hallhatók. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint Gyermekkara (karigazgató: Hajzer Nikolett), vezényel Kocsár Balázs.

- bdpst24.hu

Check Also

Bábfesztivál Pilisborosjenőn – „Mi leszünk a világ közepe!”

2024. június 28-án és 29-én, Pilisborosjenőn első alkalommal kerül megrendezésre A Nagy Attraktor Bábfesztivál, mely …