A Fővárosi Nagycirkusz bemutatja: Tavaszváró – Fesztivál +

  • 2022. január 22 – március 15.

A Fesztivál legjobbjai Budapesten maradtak!

Illékony tündérek csempészték be a tavaszt a Fővárosi Nagycirkusz manézsába. Az éj leple alatt érkeztek, a legnagyobb csendben lopakodtak át az ajtókon és az ablakokon. Szökellő táncos lábaikkal hangtalan tipegtek át az alvó artisták és állatok között, vigyázva, nehogy valakit felköltsenek legszebb álmából. S ahogy a manézsba gyűltek, összekapaszkodtak és táncra perdültek, arany pántlikákkal díszített hajukból láthatatlan virágok magjait szórták szét a nézőtér felé.

A széthintett magvakból pedig az öröm virágai kezdtek sarjadni a székek alatt. Olyan csodás virágok, melyek a szemnek láthatatlanok, a kéznek megérinthetetlenek, az orrnak szagtalanok, a nyelvnek íztelenek, de a fülben – ha nagyon figyelünk – ott visszhangzik a tündérek örömittas nevetése. Ahogy a tengeri csigában ott van a hullámok robaja, ezekben a virágokban ott van a boldogság minden hangja. Mindenkinek úgy szól, amilyen az ő öröme és boldogsága: mindegyikünknek kicsit másmilyen, mindegyikünknek a sajátja.

A tündérek minden éjjel visszalopakodnak, hogy hajnalonta friss harmattal öntözzék a virágaikat. Nehogy elszáradjanak, nehogy hervadozzanak, nehogy kókadozzanak. Hogy aztán másnap, amikor megint kinyílik a Fővárosi Nagycirkusz bejárata, és nézők sereglenek be, minden szék alatt nyíljon ez a virág, és csak árassza-sugározza magából azt az örömöt, amit a tavasz jelent.

Tavaszváró – Fesztivál + című műsorunk a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes artistaszámait vonultatja fel, s minden produkcióból árad az életöröm és a tavaszi újjászületés lelket és testet felszabadító érzése. Lassan vége a télnek, a sötétség visszavonulót fújt, a tavasz kecses tündérei elhozták vidámságot, a színeket és az illatokat. Hallgatózzunk csak, figyeljünk, meg fogjuk hallani virágaik dallamos üzenetét, és mosolyogni kezdünk, magunknak, egymásnak, az egész világnak.

A műsor fellépői:

Misha Usov – bohóc (Amerikai Egyesült Államok)

Misha 1983 óta szórakoztatja a közönséget. Tanulmányait a tekintélyes moszkvai bohóciskolában végezte Izmaylovóban. Nem sokkal a diploma megszerzése után társalapítója volt a MIKOS-nak, amely az I. Nemzetközi Bohócfesztiválon ezüst-díjat kapott Moszkvában. A MIKOS-szal tizennégy éven át lépett fel Oroszországban és Európában, alkotóként és fő előadóként. 2009-ben csatlakozott a Cirque du Soleilhez, amelynek Totem című darabjához megalkotta a Halász karakterét, amellyel tíz éven át lépett fel a társulatban. Ezen kívül Európa nagy nevű cirkuszaiban és televíziós műsoraiban is sikereket aratott. Misha számos szakmai elismerésben részesült. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Moszkvai Cirkusziskola különdíjában és a Salieri Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíjában részesült.

Mihail Nyikolajevics Ermakov – kutyaszám (Oroszország)

Mihail Nyikolajevics Ermakov egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja, amelyet nagyapja, Nyikolaj Andrejevics Ermakov alapított, aki állatidomárként és Kutyaiskola című produkciójával vált világhírűvé. Nagypapája és édesapja után Mihail is fellép okos kutyusaival a Fővárosi Nagycirkuszban. A mókás és kedves produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely nemcsak számukra, hanem a közönség számára is sok vidámságot tartogat. A mókás számot a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Pierrot-díjjal és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének bronz-díjával jutalmazták.

Richter Kevin Csoport – akrobatika (Magyarország)

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tagja, a Porond Ifjú Csillaga-díjas és Guinnes-rekorder Richter Kevin által vezetett csoport ezúttal egy igazi újdonsággal robban be a Fővárosi Nagycirkusz manézsába. A világon egyedülálló, talajakrobatikával és hintával ötvözött produkciójukat először Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában mutatják be. A csoport 2021-ben Arany Elefánt-díjat nyert a spanyolországi Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ezüst-díjat a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany Pierrot-díjat, a Moszkvai Nagycirkusz különdíját, a Royal Circus by Gia Eradze különdíját és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének különdíját is kiérdemelték.

Zaripov’s Group „Echo of Dreams” – ugródeszka (Oroszország)

Az Echo of Dreams című deszkaprodukciót 2021-ben hozta létre Aleksey Zaripov, a rendezés Vitalij Logvinenko munkáját dicséri. A Zaripov’s Group produkciójának egyik különlegessége, hogy mivel általában a deszka számokat férfi cirkuszi műfajként tartják számon, ebben az esetben mégis légies hölgyek adják elő. Produkciójukban hármas- és négyes szaltókat hajtanak végre. A Rosgoscirk társulatába tartozó Zaripov’s Group 2021 októberében ezüst-díjat nyert a Saratovi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és Arany Pierrot-díjat a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Varga’s Huan – zsonglőr (Magyarország)

A 17 éves Varga’s Huan többgenerációs artistadinasztiák – Reisner, Féder, Varga, Ádám – leszármazottja. Először hétévesen lépett a közönség elé egy bohóc szám résztvevőjeként az Americano Vargas Cirkuszban, amely a mai napig is a családja tulajdona. Később a zsonglőr zsánert választotta, amit 2016 óta gyakorol. 2017 óta lép fel közönség előtt zsonglőrszámával. Mestere Nagy Lajos „Nereus” volt, akitől számtalan szakmai és technikai tanácsot kapott. 2018-ban elefánton is bemutatta tudását. Az ifjú tehetség a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában bronz-díjat nyert.

Duo Stauberti – perzs (Csehország)

A prágai Dimitr és Nancy Stauberti perzs produkciójához nélkülözhetetlen az egymásba vetett bizalom, a tökéletes egyensúlyérzék és a kiváló fizikai erőnlét. A Duo Stauberti a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ezüst-díjat, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronz-díjat, a 2018-as Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat, a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pedig Bronz Pierrot-díjat és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijánek ezüst-díját nyerték el.

Hassak Troupe – létraperzs (Kazahsztán)

A Kazgoscirk társulatába tartozó artistaművészek produkciója elrepít a gazdag történelemmel rendelkező Kazahsztán ősi földjére, ahol életre kelnek a legendák. A nehéz trükkökkel fűszerezett produkció számos cirkuszfesztiválon aratott sikert: Az Echo of Azsia Nemzetközi Cirkuszfesztiválon arany-díjat, a Moscow Circus on Tsvetnoi Boulevard-on és a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronz-díjat és több különdíjat nyertek. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Magyar Teátrumi Társaság különdíjában részesültek.

Alexandra Levitskaya-Spiridonova – hula hop a levegőben / aerial hula-hoop (Oroszország / Russia)

Alexandra Levitskaya-Spiridonova egy fájdalmas szakítás utáni időszakot jelenít meg lenyűgözően látványos levegőszámában, amelyben két zsánert, a gurtnit és a hulahoppot ötvözi. Produkciója a World Festival of Circus Art IDOL – 2015-re készült, amelyen Alexandrát két fődíjjal jutalmazták. Ezt követően még négy nemzetközi cirkuszfesztiválon ért el kiemelkedő sikereket. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Firebird Production Inc. különdíjával és a legjobb női artista különdíjával jutalmazták. 

Africa Trio Balance – hand to hand (Etiópia)

A trió tagjai 13 évesen kezdték el artista felkészülésüket az Addis Africa Cirkusznál, majd a hatéves képzésük alatt elsajátították a rollabolla, a levegőkötél, a zsonglőrködés, a tűzzsonglőrködés és az akrobatika elemeit. Pályafutásuk során felléptek Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, valamint az MSC Orchestra üdülőhajón. 

Bartigerzz Group – nyújtó (Franciaország)

A 2011-ben alakult Bartigerzz közel tíz éve lép fel szerte a világon cirkuszokban és színházakban modern világshow műsorukkal. A Bartigerzz egy fiatal és dinamikus csoport, produkciójukban az erő, a fegyelem és a látványos trükkök dominálnak. A csoport döntős lett a France Got Talent és az Arabs Got Talent televíziós tehetségkutató műsorokban, valamint elődöntősök voltak a Britains Got Talent és a Das Super Talent műsorokban. A Bartigerzz Group érdemelte ki a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál legjobb csapatának különdíját.

Lkhagva Ochir – szék egyensúlyozó (Mongólia)

A Mongóliából érkezett artistaművész egyre magasabbra épülő székekből álló „tornyon” mutatja be trükkjeit, amelyekhez fejlett egyensúlyérzék, hajlékonyság és jó fizikai kondíció szükséges. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ochir érdemelte ki a Budapest Prix-díjat. 

Demeter Anna – lengőkötél (Magyarország)

Demeter Anna „Angyalszív” lengőkötél száma 2021 nyarán került először bemutatásra Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban. Simet Olga (légtornász, a Baross Imre Artistaképző tanára) szárnyai alá vette Annát, és bemutatta neki ezt a nagy hatású zsánert. A produkciót Kristóf Krisztián rendezte egy egyedi és eredeti motoros megoldással, ami nagyobb szabadságot adott az artistaszámnak: összekapcsolta a földön lévő koreográfiát a levegőben lévővel. Az előadás a mennyből alászálló angyal képével indul, aki megmenti a földön maradt izzó szívet (Freddy Mercury lelkét) és visszarepíti a mennybe. 

- bdpst24.hu

Check Also

Még fontosabbá vált a napvédelem és praktikusabb ruhadarabok használata

Így alakította át a klímaváltozás a túrázási szokásokat Magyarországon A napvédő krémek használatán túl a …