Továbbra is kihívást jelent a Brexit a logisztikában?

A Brexit hatása az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelemre, és ezzel egyidejűleg a kapcsolódó logisztikai folyamatokra négy év elteltével is érezhető. A folyamatosan bevezetésre került új szabályozások, megnövekedett költségek és a határátkelési eljárások bonyolultsága jelentősen megnehezítik a vállalkozások működését. Az ESRI adatai szerint az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem volumene ötödével csökkent, miközben a közúti áruszállítás jelentős késéseket szenved el.
 
Az olyan új megállapodások, mint az Észak-Írországi Protokoll (Windsor Framework), némi enyhítést hozhatnak a vámkövetelmények terén, de összeségében nézve a logisztikai láncok továbbra is kihívásokkal néznek szembe, különösen az élelmiszer- és egészségügyi termékek terén. A Brexit következtében számos új jogszabály lépett életbe, és továbbiak várhatók, amelyek szintén nehézségeket hozhatnak a kereskedelmi és logisztikai folyamatok összességében. Az Egyesült Királyság szigorúbb vámellenőrzései miatt sok vállalkozás magasabb adminisztratív és szállítási költségekkel szembesül. Az új, 2023-ban bevezetett vám-, állat- és növényegészségügyi (SPS) ellenőrzések tovább fokozhatják a késéseket és az árakat, így a logisztikai helyzet javulása még várat magára.
 
Válaszok a kihívásokra 
 
A logisztikai szereplők különböző stratégiákkal próbálták áthidalni a Brexit okozta kihívásokat annak érdekében, hogy a szállítások zavartalanul folytatódjanak. Ezek a megoldások a folyamatok hatékonyabbá tételére és a szállítási akadályok minimalizálására összpontosítanak, hogy a nemzetközi áruforgalom ne szenvedjen komoly fennakadásokat.
 
A DSV, mint a logisztikai szektor egyik meghatározó szereplője, példamutatóan alkalmazkodott a megváltozott gazdasági és logisztikai környezethez. A vállalat olyan megoldásokat vezetett be, amelyek segítik ügyfeleiket abban, hogy a Brexit okozta kihívások ellenére is zavartalanul tudják bonyolítani szállítmányaikat, bizonyítva ezzel elkötelezettségüket a magas színvonalú szolgáltatások iránt. Ennek tükrében a zavartalan kereskedelmi és szállítási folyamatok támogatása érdekében a megnövekedett adminisztrációs terhek többségét leveszi az ügyfelek válláról, elősegítve ezzel, hogy a partnerek a Brexitet megelőző ügymenethez hasonló működést folytathassanak és azokra a tevékenységekre tudjanak koncentrálni, amely üzletük fenntarthatóságát és további fejlesztését biztosítják. Legyen szó a felmerülő import, export vagy tranzit vámeljárások lebonyolításáról, az élelmiszeriparhoz szorosan kapcsolódó állat- és növényegészségügyi bejelentések megtételéről, a határon felmerülő áruszállítási bejelentések elvégzéséről, illetve a kikötői forgalmakat támogató elektronikus vámborítékok üzemeltetéséről a DSV mindezen feladatkörökre teljes körű megoldást kínál. A vállalat támogatja továbbá az áruszállításokhoz szervesen kapcsolódó kompfoglalásokat saját jogon, amely az átkelések kapcsán felmerülő esetleges nehézségekre – mint a viharhelyzetben vagy a dokkolási időszakokban kialakuló kapacitáshiányokra – rugalmas alternatívákat kínál operátorai, illetve ügyfelei részére. Ezzel is segítve a küldemények gyors és hatékony továbbítását. A szolgáltatások fejlesztésén és magasszinten tartásán túlmenően a vállalat kiemelt hangsúlyt fektet kollégái folyamatos képzésére is, lehetővé téve, hogy a megfelelő szakmai színvonal minden megbízó számára elérhető legyen.
 
Rendszerfejlesztések a logisztikai óriásvállalatnál
 
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a DSV folyamatosan és úgy fejlesztette szolgáltatásait, hogy ügyfelei számára a Brexit által okozott nehézségekre valós megoldásokat szállíthasson, amelyek a logisztikai igények testreszabott és hatékony kiszolgálását teszi lehetővé. Az egyik legutóbbi fejlesztés az október 31-ről, január 31-re elnapolt brit exportokkal kapcsolatos ENS nyilatkozattételi kötelezettségek megkönnyítése érdekében született. A vállalat egy automatizált rendszert fejleszt, amely a határátlépés előtt 24 órát megelőzően továbbítja a küldemények kapcsán kötelezően előírt információkat és adatokat a vonatkozó online platformok számára. 
 
A DSV-nél a fenntarthatóság továbbra is a fókuszban
 
A DSV eddig is nagy hangsúlyt helyezett a környezet kímélő fuvarozási megoldásokra és elsők között vezette be szolgáltatási palettájára a multimodális fuvarozás lehetőségét, amely vonal fejlesztésén kollégáik változatlan intenzitással dolgoznak. Azonban a multimodális megoldásokon túl továbbra is biztosított a szolgáltatások széles spektruma, amiből az ügyfelek mindig a számukra legmegfelelőbbet tudják választani.
 
Alternatív útvonalak
 
A Brexit okozta gazdasági és logisztikai kihívásokra válaszul a logisztikai óriásvállalat innovatív megoldásokat vezetett be, hogy megkönnyítse az ellátási lánc zavartalan működését. Az egyik ilyen fontos lépés az volt, hogy az ír és észak-ír szállításokat Anglia megkerülésével is biztosítja. Ezzel elkerülhetők a brit határokon felmerülő vám- és adminisztratív akadályok, amelyek gyakran okoznak késéseket és indokolatlan költségnövekedéseket. Ez az alternatív útvonal nemcsak költséghatékonyabb, de hozzájárul a szállítási folyamatok rugalmasságának növeléséhez is, ami kulcsfontosságú az ellátási lánc résztvevői számára.
 
A Brexit hatásai továbbra is kihívást jelentenek, de az iparág számára egyúttal lehetőséget is biztosítanak a fejlődésre és az alkalmazkodásra. A logisztikai cégek, köztük a piac vezető szereplői, sikeresen mutatták be, hogy a változásokra gyors és hatékony válaszokat lehet adni, ha előre tekintő, innovatív megközelítéseket alkalmaznak. Az új vám- és kereskedelmi szabályok kezeléséhez valódi stratégiai tervezés és rugalmasság szükséges, és ez kulcsfontosságú a jövőbeli stabilitás és növekedés szempontjából. A szállítmányozásban az új útvonalak és módszerek nemcsak az aktuális akadályok leküzdését segítik elő, hanem a hosszú távú fenntarthatóság és versenyképesség alapjait is megteremtik.
 

- bdpst24.hu

Check Also

Ők kapják a Déry-díjakat 2024-ben

Jánossy Lajos, Szűcs Teri és Sophie Aude kapják idén az irodalmi kitüntetést A magyar irodalmi …