Útkeresésben az európai akkumulátoripar – jön a Hungarian Battery Week

  • Budapesten vitatják meg az iparág helyzetét a szektor szereplői a Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében

Az akkumulátoripar versenyképessége, az innováció és a globális trendekhez való alkalmazkodás az idei Hungarian Battery Week konferencia kiemelt témája. A Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében november 6–8 között megvalósuló esemény az év legjelentősebb akkumulátoripari szakmai találkozója hazánkban, ahol az iparág legfontosabb szereplői, hazai és nemzetközi szakértői Magyarország és a régió szerepét vitatják meg a fenntartható energiatermelés és -felhasználás jövőjét illetően. Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseménynek idén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.

A Magyar Akkumulátor Szövetség november 6–8. között rendezi meg a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a Hungarian Battery Week nevű szakmai rendezvényt, mely a nagysikerű Hungarian Battery Day folytatása. Az idén negyedik alkalommal megvalósuló esemény a régióban egyedülálló fórumot biztosít a hazai és nemzetközi gyártóknak, kivitelezőknek, szakembereknek, valamint üzleti és államigazgatási döntéshozóknak, hogy közösen tekintsék át az akkumulátoripar pillanatnyi helyzetét és jövőjét. A háromnapos esemény célja, hogy hozzájáruljon az iparág versenyképességéhez és elősegítse a fenntartható jövő felé való elmozdulást. 

A rendezvény kiemelt témái között szerepel az európai akkumulátor-értéklánc fejlesztése, amelyről többek között Thore Sekkenes az Európai Akkumulátor Szövetség vezetője, Patrick Clerens az European Association for Storage of Energy (EASE) főtitkára, illetve Giorgio Corbetta az Eurobat- és Fabrice Stassin a BEPA vezetője számolnak majd be. A nyitó napon az akkumulátoriparban tapasztalható legújabb trendekről és technológiákról Jason Chen, a CATL európai működésért felelős ügyvezetője, illetve Lars Herlitz, a Lyten alapítója beszél. A rendezvénysorozat idén először egészül ki az Európai Elektromobilitási Szövetséggel (AVERE) és az E-mobility Solutions-al együttműködésben megrendezett E-mobility Day szakmai nappal is, mely során az elektromobilitás globális trendjeiről lesz szó a Nemzetközi Energiaügynökség szakértőinek részvételével. Az elektrifikáció hálózatokra és közlekedési rendszerekre gyakorolt hatásait az Elaad.NL, MVM Mobiliti, Mavir és E.ON Hungária szakemberei fogják ismertetni.

Ugyancsak a konferencia témája lesz az energiatároló rendszerek fejlesztése Magyarországon, valamint az akkumulátor újrahasznosítás témaköre. Így – egyebek mellett – a SungEel HiTech, a BASF, a MOL és Éltex szakértői mutatják majd be a fenntartható akkumulátor-újrahasznosítási értéklánc területén aktuális kérdéseket.

Az akkumulátoripar mostanára a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává vált, mely a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát adja és a jövőben ez 10–11 százalékra is emelkedhet a prognózisok szerint. A hazai akkumulátorszektor kiemelt szerepet játszik a közlekedés és az energetika fenntartható fejlődésében, illetve elősegíti az új technológiák alkalmazását, így hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez is. Mindez egybevág a magyar kormány által létrehozott Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégiájával, amely szerint Magyarország célja, hogy kulcsszerepet játsszon a fenntartható közlekedés és az energiaátmenet magyarországi és globális előmozdításában. A hazai akkumulátoripari törekvések európai uniós szinten is kiemelt jelentőségűek, hiszen a „Fit for 55” csomag részeként életbe lépett szabályozás szerint 2050-re a tagállamoknak teljesen karbonsemlegessé kell válnia. Ennek előmozdítására az Európai Parlament 2023 februárjában megszavazta az új benzines és dízelmotoros autók árusításának betiltását 2035-től, mely még nagyobb hangsúlyt helyez az elektromos autózás elterjedésére. 

„Az elektromobilitásra és a megújuló energiaforrásokra való áttérés amellett, hogy átformálja, fel is gyorsítja az energiatároló technológiák alkalmazásának terjedését. Ennek köszönhetően egy új iparág alapjai kezdenek körvonalazódni, ami a magyar gazdaság és a magyar vállalatok számára is egyedülálló lehetőséget kínál a fejlődésre. Ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy a hazai cégek amellett, hogy megtalálják helyüket ebben a gyors ütemben fejlődő szektorban, le tudják követni az iparág működésével összefüggésben megfogalmazott fenntarthatósági követelményeket is. A Hungarian Battery Week rendezvénye többek között ennek a stratégiai párbeszédnek ad teret.” – nyilatkozta Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője.

A 2021. július 1-jén, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával alakult szervezet fontos lépést jelentett a hazai akkumulátoripar stratégiai céljainak elérése felé, különös tekintettel a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030 végrehajtására. A Magyar Akkumulátor Szövetség immár negyedik éve támogatja a hazai akkumulátoripar fejlődését és európai integrációját. A szervezet több mint 100 vállalatot fog össze, köztük magyar és nemzetközi gyártókat, energiatermelőket, kivitelezőket és rendszerüzemeltető cégeket. Céljuk, hogy elősegítsék az iparági szereplők és a kormányzati szervek közötti együttműködést, képviseljék a tagok érdekeit, biztosítva ezzel a szektor versenyképességét mind hazai, mind nemzetközi szinten.

- bdpst24.hu

Check Also

TANTERMET NEVEZTEK EL BÉRES JÓZSEF FELTALÁLÓRÓL A SEMMELWEIS EGYETEMEN

A Semmelweis Egyetemen, hazánk vezető orvos- és egészségtudományi szakegyetemén tantermet neveztek el id. dr. Béres …