Kimcsi és olaszrizling, gochujang csirke és kadarka

  • Korea és Magyarország közelebb van, mint gondolnád!

Kiadós levesek, bátor és markáns ízek, hangsúlyos szezonalitás, a fokhagyma és az erős paprika szinte szakrális szeretete. Vagy említhetnénk a gulyás és a yukgaejang (fűszeres marhahúsleves) analógiáját is. Egy hiánypótló kiadvány, a „Kultúrák találkozása ízeken és terroiron át” most kidomborítja a hasonlóságokat, értően mesél a két ország gasztrokultúrájáról, miközben beemel egy egészen új és izgalmas faktort is: magyar borokat párosít a koreai konyha emblematikus fogásaihoz. A három nyelven (koreai, angol, magyar) íródott olvasmány Dr. Csiba-Herczeg Ágnes Dip.WSET stratégiai tanácsadó, borszakértő, valamint Kim Taeyeon a The Kimchi Institute alapítója és séf, közös útikönyve a két ország közé épített hídról, ami jelen esetben nem más, mint az ízek öröme.

Változnak az évszakok

A koreai és a magyar ételkultúra hagyományai ugyan eltérőek, de az ízek, az érzelmek és az alapanyagokkal való törődés is mutat hasonlóságokat. Nem beszélve a szezonalitás jelentőségéről! Gondoltad volna, hogy Koreában az évet összesen 24 mikroévszakra bontják? Ez egy aprólékos rendszer, ami biztosítja, hogy az ételek mindig összhangban legyenek a természet ritmusával. A mi ciklikusságunk a 12 hónapot és azon belül az évszakok váltakozását klasszikus módon dolgozza fel. Mindenképp közös a megközelítés, miszerint akkor élhetünk a legteljesebb, legegészségesebb életet, ha ezzel az évkörrel haladunk.

Az alapanyagok és a termőföld tisztelete

Amikor 2023-ban a Koreai Kulturális Központ jóvoltából Jeong Kwan, a Netflixről is megismert szerzetes séf, Ázsia kulináris ikonja Budapesten járt, megmutatta a hazai gasztrosajtónak és rajtuk keresztül a koreai kultúrát és a konyhaművészetet kedvelő közönségnek, hogy nincs fontosabb a termőföld és az alapanyagok tiszteleténél. Hiszen ezt a tiszteletet megkapja a testünk is, ha elfogyasztjuk a nagy törődéssel készült ételeket.

Ha nem is efféle zengyakorlói hozzáállással főz a modern magyar, de egyre inkább térünk vissza a hagyományokhoz, a termelői javak mélyebb megismeréséhez, a fiatal generációnak szinte meditáció a piacra járás, a szezonális termények feltérképezése. Így ez is egy közös metszetet jelent.

Koreai ínyencségek és remek magyar borok szinergiája

A Seoul Budapest könyv tartalmának arányos felépítése számba veszi a hazai borokat, borvidékeket és régiókat, mesél a koreai konyha sokszínűségéről és filozófiájáról, fantasztikus recepteket közöl a legegyszerűbb koreai ételektől a haladóbb fogásokig, ezeket pedig gyönyörű magyar borfajtákkal támogatja. Borászati, pincészeti ajánlót is találunk benne, ám elsősorban a fajtákra összpontosítanak. Külön fejezetet kapnak a koreai alkoholos italok, az ázsiai ország alapanyagai (amik szintén némi hasonlóságot mutatnak a magyar alapanyagokkal). Zárásul pedig a magyar konyha dicsérete sem marad el.

Amellett, hogy kulturális üzenete és küldetése van, érdekes alapot adhat azoknak is, akik új utakra lépnének a konyhában/borkultúrában. Legyen szó egy kíváncsi magyar K-pop rajongóról, nyitott holland üzletasszonyról vagy érdeklődő borszerető koreai fiatalról.

- bdpst24.hu

Check Also

Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás

A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat, sokan mégsem fogyasztanak elegendő folyadékot, …